Annonce
Aarhus

Aarhus-borgmester anbefaler krav om coronapas for ansatte i ældrepleje og på bosteder

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard var til stede, da de første beboere på plejehjemmet i Ankersgade fik tilbudt vacciner tredje juledag sidste år. Nu vil han drøfte i magistraten, om man skal kræve coronapas af alle ansatte på blandt andet plejehjemmene. Arkivfoto: Flemming Krogh
Hvis Folketinget vedtager en hastelov, der giver arbejdsgiverne lov til at kræve at se coronapas af de ansatte, bør Aarhus Kommune benytte det i ældreplejen og på bostederne, mener borgmesteren.

AARHUS: Skal Aarhus Kommune kunne kræve, at alle ansatte i ældreplejen og på bosteder for mennesker med handicap viser et coronapas for at gå på arbejde? Og måske også andre faggrupper i kommunen?

Det er et spørgsmål, byens borgmester og rådmand skal diskutere mandag i magistraten.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) lægger op til en åben debat, men anbefaler på forhånd, at man tager skridtet på udvalgte områder, så snart der er lovhjemmel til det som et værktøj for at bremse smitte.

Annonce

Ny aftale kræver lov

Baggrunden er, at regeringen og arbejdsmarkedets parter (DA og FH) fredag 12. november indgik en aftale om, at det skal være muligt for arbejdsgivere at stille krav om at se coronapas for ansatte på hele arbejdsmarkedet, herunder også på de kommunale arbejdspladser.

Det bør ske af hensyn til, at virksomhederne hurtigt og effektivt kan sikre tryghed om smittesituationen, og at eventuel smitte blandt ansatte skal kunne bremses.

Aftalen vil blive hastefremsat af regeringen som et lovforslag i Folketinget.

Regeringen og arbejdsmarkedet ønsker dermed at genindføre den lov, som tidligere gav arbejdsgiverne mulighed for at pålægge ansatte at lade sig coronateste, og arbejdsgiverne får derudover adgang til at pålægge ansatte at forevise gyldigt coronapas. Loven skal gælde så længe covid-19 er en samfundskritisk sygdom.

Annonce

Bundsgaard bakker op

Som formand for Kommunerne Landsforening sendte Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) fredag en pressemeddelelse ud, hvor han udtaler, at coronapasset er et godt værktøj i forhold til at bremse smitte:

- Det giver bedre adgang til at passe rigtig godt på vores sårbare borgere på plejehjem og bosteder, og de steder hvor der i øvrigt færdes mange borgere, der risikerer at blive meget alvorligt syge af coronavirus eller i værste fald dø, siger han.

Coronapasset blev fredag som bekendt genindført i dele af det danske samfund.

Det betyder blandt andet, at der er krav om coronapas for besøgende på sociale tilbud og plejehjem.

- Derfor giver det god mening, at vi også kræver det af medarbejderne på disse arbejdspladser, siger Jacob Bundsgaard og bekræfter over for Århus Stiftstidende, at det i første omgang alene er på de to nævnte områder han ser et behov: I ældreplejen og på bostederne.

Samtidig uddyber han, at kommunen stiller testfaciliteter til rådighed på arbejdsstederne.

- Vi skal også drøfte, om det også skal gælde på andre områder, men umiddelbart er børn og unge jo ikke i samme risiko som ældre og mennesker med handicap, siger borgmesteren.

I forslaget fremgår det, at det ikke er et krav om, at medarbejderne er vaccineret, men alene at de har et coronapas. Det kan man enten få ved at være vaccineret, være tidligere smittet eller ved at tage en test.

Annonce

DF og SF: Vi skal tænke os om

Ældrerådmand Jette Skive (DF) synes umiddelbart, at forslaget er en god idé, men har brug for at diskutere eventuelle konsekvenser med sine rådmandskolleger. For der er et dilemma:

- Vi har i forvejen en kæmpeudfordring i plejen med mangel på arbejdskraft, så jeg kan også blive bekymret for, om et krav om coronapas kan betyde, at vi kommer til at mangle flere medarbejdere. Så skal vi i hvert fald gøre det nemt for medarbejderne at blive testet på arbejdspladsen, siger Jette Skive.

- Jeg ville for så vidt gerne stille krav om, at alle ansatte er vaccineret, men det må vi nok ikke. Om vi derfor skal kræve coronapas kunne godt være en mulighed, men vi skal vi tænke os godt om, mener rådmand Jette Skive (DF). Foto: Axel Schütt

Fra SF lyder også et forbehold:

- Som udgangspunkt er jeg positiv for ideen, for coronapasset er et forholdsvist lille indgreb med effekt. Men vi er nødt til først at have klarlagt konsekvenserne og komme tættere på, hvordan det skal håndteres. Hvad gør vi for eksempel hvis en medarbejder ikke vil vise coronapas eller lade sig teste? Skal medarbejderen så sendes hjem med eller uden løn. Vi er simpelthen nødt til at få større klarhed over forslaget, så vi ikke skaber flere problemer, end vi forsøger at løse, siger Børn- og Ungerådmand Thomas Medom (SF).

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Annonce