Annonce
Aarhus

Aarhus-borgmester vil køre økonomisk grønthøster i laden

- Der skal fortsat være en model, så kommunen effektiviserer, men vi kan undvære det ekstra finansieringsbidrag, mener borgmester Jacob Bundsgaard. Foto: Michael Svenningsen
Børn, unge, ældre og alle andre velfærdsområder bør slippe for de ellers planlagte besparelser i 2022-24, foreslår borgmester Jacob Bundsgaard.
Annonce

AARHUS: Den store grønthøster skal alligevel ikke ud og køre hen over alle kommunale velfærdsområder forud for budgetforhandlingerne i denne uge.

Det mener borgmester Jacob Bundsgaard (S), der foreslår byrådet, at man fjerner det såkaldte finansieringsbidrag på kommunens driftsområder, der ellers ville have betydet besparelser for 139 millioner kroner i 2022 stigende til 345 millioner kroner i 2024.

Finansieringsbidraget har de senere år betydet, at kommunen hvert år holder en procentdel af budgetterne tilbage fra alle kommunale driftsområder. Da der er tale om en trappemodel, hvor der holdes nye procenter tilbage hvert andet år, stiger beløbet hurtigt til et betydeligt trecifret millionbeløb. Det indsamlede beløb har byrådets partier så brugt til at prioritere nye indsatser for.

Annonce

345 mio. kr. bliver på områderne

For 2021 er finansieringsbidraget helt afskaffet på grund af corona. Men derefter skulle det have været på 1,04 procent i 2022, i alt 139 mio. mio. kr. Og i 2024 skulle der lægges yderligere 0,75 procent oveni, så besparelsen nåede op samlet på 1,79 procent, svarende til en besparelse på alle områder på 345 mio. kr., bekræfter kommunens budget- og regnskabschef Anne Knudsen.

Men denne grønthøstermetode bliver altså aflyst, hvis det står til borgmester Jacob Bundsgaard, som forventer at have flertal i byrådet for afskaffelsen.

- Efter regeringsskiftet har vi modtaget flere penge til den demografiske udvikling, altså stigningen i antallet af børn og ældre. Samtidig ved vi, at der er et bredt flertal i Folketinget for en velfærdslov, der sikrer et princip om, at der skal være penge til befolkningsvæksten i kommunerne. Vedtagelsen af loven er alene blevet udskudt på grund af corona, men den kommer, forventer Jacob Bundsgaard.

Det er derfor, han mener, at der kommer så mange nye penge fra staten, at man kan afskaffe finansieringsbidraget.

Annonce

SF jubler

SF i Aarhus har i flere år argumenteret for, at finansieringsbidrag burde afskaffes. Og  borgmesterens melding om at droppe bidraget får SF’s politiske leder i Aarhus, Børn og Unge-rådmand Thomas Medom, til at juble:

- Nu får vi endelig kørt grønthøsteren tilbage i laden og afskaffet finansieringsbidraget. Det har været en topprioritet for SF at få afskaffet det, så jeg er rigtig godt tilfreds, siger Thomas Medom.

Rådmand for Børn og Unge og SF's politiske leder Thomas Medom glæder sig over, at SF's ønske endeligt bliver hørt. Foto: Axel Schütt
Annonce

V vil bevare bidraget

Hos Venstre er rådmand og politisk leder Bünyamin Simsek ikke enig i at afskaffe finansieringsbidraget.

- Vi vil gerne bevare finansieringsbidraget for at undgå en skattestigning. Men derudover er der andre veje at gå for at finde penge, mener Bünyamin Simsek.

Venstre har til budgetforhandlingerne foreslået 20 konkrete finansieringsforslag blandt andet yderligere effektivisering ved hjælp af digitale møder,  grønthøsterbesparelser på alle områder - dog undtaget Sundhed og Omsorg - samt konkurrenceudsættelse af flere driftsopgaver og nedlæggelse af flere projektpuljer.

Annonce

Fortsatte effektiviseringer

Borgmester Jacob Bundsgaard mener dog, at det fortsat er fornuftigt at kikke på modeller, hvor man har en mekanisme, der lægger et løbende pres på at skabe effektiviseringer i den kommunale drift. Det skal skabe luft til udvikling.

- Derfor foreslår jeg, at vi fortsat skal forpligte alle afdelinger til at effektivisere for én procent om året, hvoraf de selv kan beholde halvdelen af beløbet, siger Jacob Bundsgaard.

Budgetforhandlingerne for 2021 startede mandag og fortsætter torsdag med forventet afslutning på fredag i denne uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Aarhus

Voldsom vækst: Største stigning af corona-smittede i flere måneder

Annonce