Annonce
Debat

Aarhus Byråds klimaplan: Tirsdagens debatmøde i Stiften Lounge tænder ikke nye håb i min forståelse

- Alle vil gerne være grønne og være den gode samfundsborger, men hvordan sætter vi handling bag ordene? Hvordan kommer vi som borgere og virksomheder til at tro på, at vi bevæger os i en retning, som bringer os i mål med de bindende klimamål?, skriver Poul Burian. Tegning: Jens Nex

Læserbrev: Det er efterhånden gået op for de fleste, at verden står over for et massivt klimaproblem. Aarhus Kommune har også meldt klart ud, at man som kommune melder sig i kampen om at reducere CO2-udledningen for at undgå klimatiske temperaturstigninger større end FN’s anbefalinger på 1,5 grad C.

På tirsdagens digitale debatmøde om kommunens klimaplan (arrangeret af kommunen i samarbejde med Århus Stiftstidende, red.) lød der kraftige opfordringer fra byrådet om, at alle dele af samfundet nødvendigvis må involvere sig i klimakampen.

Aarhus Kommune har i 2008 vedtaget et ambitiøst bindende mål om at være CO2-neutral i 2030. Den umiddelbart tilgængelige halvdel af CO2-reduktionen er opnået i 2020, men vi mangler stadig den vanskeligste halvdel. En halvdel, som både kræver indsats fra kommunen, kommunens borgere, virksomheder og forskningsverdenen.

Annonce


Vi savner tydelige udmeldinger. Bolden sendes rundt i samfundet, uden at nogen vil gribe den og påtage sig ansvaret. Det fatter klimaet ikke. Så hvad savner jeg som samfundsborger i Aarhus, for at jeg kan melde mig 100 procent ind i klimakampen?

Poul Burian


Vi er kommet for sent i gang, og vi er presset af tid, økonomi og endnu ikke gennemført teknologiudvikling, klar til udrulning.

Alle vil gerne være grønne og være den gode samfundsborger, men hvordan sætter vi handling bag ordene? Hvordan kommer vi som borgere og virksomheder til at tro på, at vi bevæger os i en retning, som bringer os i mål med de bindende klimamål?

Vi savner tydelige udmeldinger. Bolden sendes rundt i samfundet, uden at nogen vil gribe den og påtage sig ansvaret. Det fatter klimaet ikke. Så hvad savner jeg som samfundsborger i Aarhus, for at jeg kan melde mig 100 procent ind i klimakampen?

Jeg vil gerne se byrådsbeslutninger om:

• at igangsætte velafprøvede, tilgængelige vedvarende energianlæg. Det kunne være vindmøller, varmepumper, geotermiske anlæg, energilagring, energistyring.

• at gennemføre veldokumenterede systemer til forbedret bygningsisolering.

• at medfinansiere klimaplanen bl.a. ved CO2-afgifter, så forureneren betaler gildet.

• at se grønne årlige klimabudgetter og regnskaber fordelt på magistratsafdelinger, så man kan se, om de løbende indsatser lever op til budgetmål. Løbende evalueringer.

Med udgangspunkt i ovennævnte beslutninger vil jeg gerne pålægge mig selv ændret adfærd i form af nøjsomhed, læs reduceret rejseaktivitet, ændrede transportvaner, energibesparelser, ændrede kostvaner mv.


Så længe jeg har opfattelsen af, at det hele er et spil om sorteper, hvor jeg har en fornemmelse af, at alle venter på, at en griber bolden, og at man kan lægge sig i ly af handlekraften, for at opnå mest muligt selv, så sker der ingenting.

Poul Burian


Jeg mener, at medborgeransvaret på denne måde mobiliseres. Så længe jeg har opfattelsen af, at det hele er et spil om sorteper, hvor jeg har en fornemmelse af, at alle venter på, at en griber bolden, og at man kan lægge sig i ly af handlekraften, for at opnå mest muligt selv, så sker der ingenting. Så bliver det til en snak om bogstavelig talt vind og vejr, uden at klimaet mærker noget til, at man vil det godt.

Digitalt debatmøde om Aarhus Byråds Klimaplan 20. oktober

  • Digitalt debatmøde om byrådets Klimaplan i Stiften Lounge den 20. oktober kl.19.30-21.00
  • Vært: Århus Stiftstidende og Aarhus Kommune
  • Moderator: Chefredaktør Jan Schouby
  • Panel fra Aarhus Kommune: klimachef Henrik D.H. Müller, formand for Bæredygtighedsudvalget Anders Winnerskjold (S), rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R)
  • Dokumenter: Klimastrategi 2020-2030, Klimahandlingsplan 2021-2024, Indsatskatalog klimaplan 2021-2024
  • Livetransmitteret på Stiftens hjemmeside
  • Debatten var et led i Klimaplanens offentlige høring, med frist 18. november 2020
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce