Annonce
Kultur

Aarhus Calling: Tryk på knappen i Aarhus og sæt lys på London

Lysleg med rådhustårnet i Aarhus. Animation: Tine Bech

Lysleg mellem Aarhus og London. Når lyset skifter på rådhuset i Aarhus, skifter det også på den danske ambassade i London.

AARHUS: Snart kan århusianerne sætte farve på rådhuset - og samtidig dekorere den danske ambassade i London.

Bag den idé står den danske kunstner Tine Bech, der er vokset op i Brabrand og nu bor i London.

Som et led i projektet "Skjulte Steder" i Aarhus som europæisk kulturhovedstad indretter den danske lyskunstner det, hun kalder et kontrolrum på toppen af Karolinehuset i Frederiks Allé - det er der, hvor Føtex ligger i bunden på hjørnet af Frederiks Allé og Skt. Nicolaus Gade.

Derfra kan man se rådhustårnet, og derfra får mange borgere mulighed for at dekorere Arne Jacobsens rådhustårn. Folk bestemmer farverne og hvor de skal være på bygningen, men hun lægger en æstetisk ramme.

Samtidig med rådhus-stuntet sker noget lignende på den danske ambassade i London - den er i øvrigt også tegnet af Arne Jacobsen. På ambassaden vil farvede firkanter lyse på hele bygningen. Også her tænker Tine Bech lige nu over farverne.

Annonce

We Believe

We Believe er et et interaktivt og legende byrumsprojekt - også kaldet et "Playable Cities". Det er udviklet af Tine Bech Studio i London og spænder over to byer - Aarhus og London.På Karolinegårdens tagterrasse installeres et kontrolrum, hvorfra gæster kan interagere, lege og styre en lyssætning, der projiceres op på Aarhus Rådhus tårn og Den Danske Ambassades facade i London. Jo flere pesoner, der spiller og interagerer i kontrolrummet, des mere farvespil fremkommer der på bygningernes facader.Brugerne vil kunne interagere inden for en fast ramme og tage kontrol over belysningen. Jo flere, der spiller, des mere farvestrålende og foranderlige bliver bygningerne.Der vil være webcam sat op, ved Aarhus Rådhus og Den Danske Ambassade, så det er muligt for publikum og besøgende at følge handlingerne live, både online og på kontrolrummets digital overvågningsskræmme. Det foregår fra fredag 10. til søndag 19. november kl. 17-22.Hold på maksimalt. 20 personer lukkes ind på skift cirka hver halve time Sted: Karolinegården, Skt.Nicolaus Gade 3Tilmelding: Kommer senere

Tine Bech på taget af Karolinegården, hvor kontrolrummet skal være. Der er udsigt til rådhustårnet. Privatfoto

Dialog mellem byer

- Jeg synes, det er interessant med et europæisk samarbejde her i 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad. Vi får en dialog mellem to byer, hvor kunst, design og interaktivitet går hånd i hånd. Det er en mulighed, som LED-lyset har givet os, siger Tine Bech, der tænker, at det må være sjovt for folk at få lov at trykke på en rød knap, de ellers aldrig får lov til at bruge, og dermed belyser de to bygninger.

Rådhuset i Aarhus stod klar i 1941 og ambassaden i London i 1977.

Projektet hedder "We Believe", og Tine Bech opfatter det hele som en leg, og sådan er hendes lyskunst ofte.

- At lege skaber positive følelser i folk, og legen er med til at udvikle os. Når vi leger, tænker vi nyt og lærer at være sociale, og jo bedre vi forholder os til andre, jo bedre overlever vi, siger hun, der er uddannet Kaospilot i Aarhus.

Den danske ambassade i London får også farver, men næppe disse. Animation: Tine Bech

Kulminationen

Tine Bech opfatter projektet som en invitation til leg. Hun er selv en legende sjæl og er vokset op i et hjem, hvor der blev leget meget, spillet brætspil og kort og taget på skovture.

- I Danmark værner vi om frihed og fysisk leg, og det har jeg taget med mig til udlandet, siger Tine Bech.

Hun understreger, at der skal være stil over farverne på de to bygninger.

- Det må ikke blive tivoli, siger hun.

Foreningen Skjulte Steder giver i 2017 i alt seks alternative bud på, hvordan tagterrasser i byen kan bruges, og hvordan idéer kan indtænkes i fremtidens byer. "We Believe" er det femte og kulminationen af de i alt seks projekter siden juni. Det efterfølges som det sjette af en epilog på Navitas skabt af teater Fluks.

Der kan være flere farver på rådhustårnet samtidig. Animation: Tine Bech
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce