Annonce
Aarhus

City Forening forærede dronningen en forsinket fødselsdagsgave: Majestæten lader gaven blive i Aarhus

Fødselsdagsgaven bliver stående på Marselisborg Slot. Fotos: Axel Schütt og Kim Haugaard
En del af Aarhus' historie er motivet for cityforeningens gave til dronning Margrethe i anledningen af regentens 80 års fødselsdag.

AARHUS: Da dronning Margrethe i 2020 fyldte 80 år var der lagt op til den helt store fejring af majestæten i Aarhus. Festen blev som bekendt aflyst på grund af corona-nedlukningen, og af samme årsag lykkedes det heller ikke for Aarhus City Forening at aflevere gaven til fødselaren, der rundede det skarpe hjørne.

Men gaven den skulle hun naturligvis have alligevel, og i forbindelse med at dronningen benyttede påsken i år til et ophold på Marselisborg Slot, lykkedes det for cityforeningen at aflevere gaven - en unik glasskulptur der illustrerer maskemotivet fra Aarhus-runestenen fra vikingernes Aros lavet af Aarhus-glaskunstneren Annie Hjorth.

- Vi glæder os over, at det nu har været muligt at aflevere Majestætens 80-års fødselsdagsgave i forbindelse med H.M. Dronningens ophold på Marselisborg Slot i påskedagene. Vi glæder os samtidig meget over Hendes Majestæts store tilknytning til byen og de flittige ophold på Marselisborg Slot gennem årene. Vi har derfor set frem til at overbringe denne nøje udvalgte glasskulptur med et Aarhus-vikingemotiv og med historiske tråde tilbage til vikingetiden, hvor handelslivet i sin tid fik sin begyndelse, og hvor byen ved åens munding ud til den store Aarhusbugt blev et knudepunkt i rigets handel, fortæller direktør for Aarhus City Forening Claus T. Bech i en pressemeddelelse.

Annonce

Gaven skal stå på Marselisborg Slot

Dronningen er som de fleste ved særdeles interesseret i blandt andet historie, vikingetiden og Aarhus. Derfor er valget af gave på ingen måde tilfældigt.

- Det var en oplagt og passende gave til H.M. Dronningen i anledning af den runde fødselsdag, skriver direktøren.

Claus Bech ses her med gaven til dronning Margrethe. Foto: Kim Haugaard

Majestæten har efterfølgende fremsendt Aarhus City Forening en takkeskrivelse, hvori hun personligt takker for gaven, som faldt i god smag. Hun har endvidere skrevet, at gaven bliver stående i Aarhus og fremover får sin plads på Marselisborg Slot.

Gaven

Gaven til H.M. Dronningen består af en unik glasskulptur og illustrerer maskemotivet fra Aarhus-runestenen fra vikingernes Aros, hvor handelslivet i sin tid fik sin begyndelse, og hvor byen ved åens munding ud til den store Aarhusbugt blev et knudepunkt i rigets handel.

Glasskulpturen er lavet af Aarhus-glaskunstneren Annie Hjorth, der har benyttet en 4.000 år gammel teknik, hvor skulpturen er brændt i hele 5 omgange i en glas-ovn.

Glassets transparens giver Aarhus vikingemaskemotivet sjæl og dybde, og værket skifter udtryk, når lyset leger med og skaber refleksioner.

Farverne i glasset udtrykker samtidigt temaet “hav, ild og is” i et stærkt og varigt udtryk i glas.

Dronning Margrethes gave er en unik glasskulptur og illustrerer maskemotivet fra Aarhus-runestenen fra vikingernes Aros, hvor handelslivet i sin tid fik sin begyndelse, og hvor byen ved åens munding ud til den store Aarhusbugt blev et knudepunkt i rigets handel. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce