Annonce
Aarhus

Aarhus: Computere til alle skoleelever fra næste skoleår

Odense Kommune har tidligere delt over 5.000 Chromebooks ud til sine skoleelever. Nu følger Aarhus efter. Foto: Nils Svalebøg
Bredt flertal bakker op om computere til alle elever på folkeskolerne i Aarhus. Radikale stemte dog imod.

AARHUS: Der var enkelte kritiske røster og de radikale stemte imod, da et stort flertal i Aarhus Byråd onsdag vedtog at indkøbe computere for 55 millioner kroner de kommende fire år for at sikre alle elever i de århusianske folkeskoler adgang til en computer.

Med et stort flertal i ryggen kan børn og ungerådmand Thomas Medom (SF) derfor nu sætte gang i det udbud, der formentlig ender i en leasingordre af de såkaldte Chromebooks-computere.

Det glædede bl.a. Socialdemokratiet:

- Vi er rigtig lade for at vi kan komme af med strategien om, at eleverne selv skal medbringe deres egne computere i skolen. For den strategi skaber skævhed, sagde Dorthe Borgkvist (S).

Venstres Peter Sporleder støttede også indkøbet men efterlyste svar på, om de elever, der allerede har pc-udstyr fortsat må tage det med. Det fik vi aldrig rigtigt svar på i debatten, som i stedet blev præget af de radikales modstand.

Annonce

Chromebooks på vej

En Chromebook er en ny type computer, der tænder med det samme, men ikke har en ret stor hukommelse.I stedet lagrer alt i den digitale sky hos Google. Den kan derfor heller ikke bruges til gaming.

Den er billig i anskaffelse og giver adgang til at at anvende Googles programmer og særlige undervisningsplatform.

Eleverne kobler sig på ved hjælp af det UNI-login, de har i forvejen.

Radikale imod

- Vi ville hellere bruge pengene, hvor der er mest behov i stedet for at udstyre veludstyrede elever med endnu en computer. Folkeskolen mangler i den grad penge til andre områder, sagde Eva Borchorst Mejnertz (R).

Hun ville godt have været med, hvis det alene var en indstilling, der målrettede sig de elever, der har de største behov. Samtidig mener hun, at computerne burde målrettes de ældste elever. For de radikale er bekymrede for, om det er for tidligt at uddele computere til elever i 2. klasse.

- Så vi kan ikke stemme for med god samvittighed, for det er ikke ordentligt og ansvarligt, mente Eva Borchorst Mejnertz.

Lone Norlander (EL) var også skeptisk, men stemte dog ikke imod.

Medom fastholder sigtet

Børn og ungerådmand Thomas Medom (SF) fastholdt sigtet:

- Jeg tror ikke, at 6.000 flere computere afskaffer uligheden, men de er et bidrag. Der er også rigtigt meget bøvl på skolerne, når eleverne skal arbejde på forskellige enheder. Der bliver hverdagen nemmere.

Rådmanden afviste, at det er for tidligt at give børn i 2. klasse computere.

- Når børn går i 2. Klasse er teknologien allerede en stor del af deres hverdag, uanset hvad vi bestemmer. Jeg insisterer på at vores børn i stedet bliver kritiske brugere og medskabere af teknologien. Vil der så komme et øget brug af computere? Det ligger der ikke et pres om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce