x
Annonce
Aarhus

Aarhus: Computere til alle skoleelever fra næste skoleår

Odense Kommune har tidligere delt over 5.000 Chromebooks ud til sine skoleelever. Nu følger Aarhus efter. Foto: Nils Svalebøg
Bredt flertal bakker op om computere til alle elever på folkeskolerne i Aarhus. Radikale stemte dog imod.

AARHUS: Der var enkelte kritiske røster og de radikale stemte imod, da et stort flertal i Aarhus Byråd onsdag vedtog at indkøbe computere for 55 millioner kroner de kommende fire år for at sikre alle elever i de århusianske folkeskoler adgang til en computer.

Med et stort flertal i ryggen kan børn og ungerådmand Thomas Medom (SF) derfor nu sætte gang i det udbud, der formentlig ender i en leasingordre af de såkaldte Chromebooks-computere.

Det glædede bl.a. Socialdemokratiet:

- Vi er rigtig lade for at vi kan komme af med strategien om, at eleverne selv skal medbringe deres egne computere i skolen. For den strategi skaber skævhed, sagde Dorthe Borgkvist (S).

Venstres Peter Sporleder støttede også indkøbet men efterlyste svar på, om de elever, der allerede har pc-udstyr fortsat må tage det med. Det fik vi aldrig rigtigt svar på i debatten, som i stedet blev præget af de radikales modstand.

Annonce

Chromebooks på vej

En Chromebook er en ny type computer, der tænder med det samme, men ikke har en ret stor hukommelse.I stedet lagrer alt i den digitale sky hos Google. Den kan derfor heller ikke bruges til gaming.

Den er billig i anskaffelse og giver adgang til at at anvende Googles programmer og særlige undervisningsplatform.

Eleverne kobler sig på ved hjælp af det UNI-login, de har i forvejen.

Radikale imod

- Vi ville hellere bruge pengene, hvor der er mest behov i stedet for at udstyre veludstyrede elever med endnu en computer. Folkeskolen mangler i den grad penge til andre områder, sagde Eva Borchorst Mejnertz (R).

Hun ville godt have været med, hvis det alene var en indstilling, der målrettede sig de elever, der har de største behov. Samtidig mener hun, at computerne burde målrettes de ældste elever. For de radikale er bekymrede for, om det er for tidligt at uddele computere til elever i 2. klasse.

- Så vi kan ikke stemme for med god samvittighed, for det er ikke ordentligt og ansvarligt, mente Eva Borchorst Mejnertz.

Lone Norlander (EL) var også skeptisk, men stemte dog ikke imod.

Medom fastholder sigtet

Børn og ungerådmand Thomas Medom (SF) fastholdt sigtet:

- Jeg tror ikke, at 6.000 flere computere afskaffer uligheden, men de er et bidrag. Der er også rigtigt meget bøvl på skolerne, når eleverne skal arbejde på forskellige enheder. Der bliver hverdagen nemmere.

Rådmanden afviste, at det er for tidligt at give børn i 2. klasse computere.

- Når børn går i 2. Klasse er teknologien allerede en stor del af deres hverdag, uanset hvad vi bestemmer. Jeg insisterer på at vores børn i stedet bliver kritiske brugere og medskabere af teknologien. Vil der så komme et øget brug af computere? Det ligger der ikke et pres om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce