Annonce
Indland

Aarhus dropper at fjerne tyggegummi fra fortov og veje

Det er for dyrt for Aarhus Kommune at få en tyggegummiklat væk. Pengene kan bruges bedre, lyder det.

Aarhus: Klatter af gennemtygget og udspyttet tyggegummi vil ikke længere blive fjernet i Aarhus Kommune.

Det er simpelthen for dyrt at skrabe pletterne væk, og det får kommunen til at opgive at få dem væk fra fortovet, skriver Aarhus Stiftstidende.

- Det koster rigtigt mange penge. Og når vi har fjernet dem, går der ikke lang tid, før de er erstattet af nye klatter, siger Kim Gulvad Svendsen, chef for Drift og Myndighed i Aarhus Kommune, til avisen.

Annonce

I samarbejde med Københavns Kommune har Aarhus Kommune regnet ud, at det koster cirka ti kroner at fjerne en enkelt tyggegummiklat. Prisen dækker det langsommelige arbejde med at skrabe og spule fortovet fri for klatter.

Og da fliserne på flere af de travle gader i Aarhus er dækket af 20-30 klatter, vil regningen, der skal udskrives for at fjerne dem alle, løbe op i millioner.

- Og vi synes, at det er sjovere at bruge kommunens penge på noget, der er til glæde for borgerne, siger Kim Gulvad Svendsen til Aarhus Stiftstidende.

Ifølge Hold Danmark Rent, der er et program under Friluftsrådet, er hvert fjerde stykke affald, der smides på gaden, et tyggegummi. Da det klistrer sig fast, kan det ikke fejes op.

Tyggegummi er lavet af syntetisk gummi, som nedbrydes meget langsomt. Derfor kan klatterne blive liggende på fortovet i fem år, inden de er væk.

Der findes en række metoder til at fjerne tyggegummi. Blandt andet kan der bruges skrappe kemikalier, spatler eller trykspulere. Fælles for dem alle er dog, at de koster mange mandetimer og penge.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce