Annonce
Debat

Aarhus er blevet alt for stor

Lars Svendsen, skribent og foredragsholder
Annonce

I 1850, for knap 170 år siden, boede der cirka 7.000 mennesker i Aarhus. Det var kun en lille pyt-by med København, Odense og Helsingør liggende foran sig i indbyggertal. Og i øvrigt med Randers lige i hælene med kun 50 indbyggere færre.

Der var ikke noget særligt at prale af. Byen spredte sig ud fra Domkirken på Store Torv - mod vest ad Vestergade og mod nord ad Mejlgade - og imellem disse to gader lå den egentlige by; i dag kendt som Latinerkvarteret. Mod øst lå havet og mod syd var der kun marker, fordi byen i denne retning endnu var afgrænset af åen.

Vel var Aarhus på denne tid trods sin lidenhed en af Danmarks fem største byer, men set med nutidens øjne var den nu mest at betragte som en hyggelig soveby, der lå ganske lunt dér i bunden af Aarhusbugten.

Men det skulle ændre sig i løbet af de følgende 50 år. Da storkøbmand Hans Broge først fik sat gang i alverdens ting, da det vi i dag kender som Strøget blev anlagt, da Clemensbro, Banegården og Bruuns Bro blev bygget - ja, da eksploderede by-udvidelsen mod syd. I løbet af ikke voldsomt mange år blev hele Frederiksbjerg-kvarteret skabt, og så var der for alvor sat turbo på Aarhus' vokseværk.

Ved århundredskiftet, da man tog hul på 1900-tallet, var Aarhus' indbyggertal vokset til 50.000, alle andre byer undtaget hovedstaden var passeret, og Aarhus sad nu urørligt på positionen som landets næststørste by og provinsens hovedstad. Den status er helt frem til vore dage kun blevet udbygget, så vi gennem årene ikke alene altid har været blandt de hurtigst voksende, men også ustandselig udbygger afstanden i indbyggertal ned til nummer tre på listen.

Men hvorfor egentlig?

Er det et mål i sig selv at blive større og større, udover hvad den almindelige og naturlige befolkningstilvækst giver? Skal vi med djævlens vold og magt ustandselig øge afstanden ned til Odense og Aalborg? Eller går nogle af magthaverne måske ligefrem sådan i det skjulte rundt med en dagsorden om, at blive større end Storkøbenhavn - endskønt den er næsten fire gange så stor som Aarhus?

Tjaa, man kunne godt få det indtryk, sådan som byggepladsen Aarhus har set ud de seneste 10 år, og for mig at se fortsat vil se ud i hvert fald også i de kommende 10 år. Der bygges jo overalt. O-v-e-r-a-l-t. Dog især i Aarhus midtby, selvom det er åbenlyst for enhver, at der trods alt er bedst plads til udvidelser udenfor ringvejs-systemet.

Men alle tilflyttere skal eller vil åbenbart helst bo et hinkehop fra Rådhuspladsen, hvorfor byens vise mænd har givet samme bys selv-autoriserede fem-seks bygherrer lov til at rive hvad-som-helst ned, og i stedet opføre ubeskriveligt grimme huse i alt for mange etagers højde overalt i byen.

Hvert eneste lille gamle smukke hus i midtbyens gader, som ikke lige ligner eller har højden som naboejendommene, bliver bombarderet væk - for at give plads til endnu en rædsel af glas og beton i en kvart kilometers højde.

Det er skandaløst!

Byen ser efterhånden rædselsfuld ud. Aarhus Ø, der i sin tid blev "solgt" til os som noget, der skulle gøre havnefronten flot og attraktiv - som i København og i Aalborg - er i stedet blevet til en klump af en ghetto, bestående af helt ufattelig grimme beton-bygninger liggende skulder ved skulder, så de udefra bugten udgør en mur foran vue'et ind over Aarhus.

Vi er desværre forulempet af, at arkitektskolen ligger her i byen. På en eller anden måde gør det, at arkitekter skal vise sig overfor hinanden - og derfor bliver der bygget huse med så frygtelige udseender, at visse turister løber skrigende ud af byen ved synet af bygningerne. Hvis nogen af jer tør, så prøv at tage en tur i Nørre Allé og se verdens grimmeste hus, som netop er blevet færdigt.

Hvorfor skal der bygges så meget? Behøver vi være så mange århusianere? Og kan vi ikke snart få lov at bevæge os rundt i byen, uden at skulle passere en byggeplads for hver 100 meter.

I øvrigt magter vore lokalpolitikere jo slet ikke at få alt øvrigt i byen til at følge med byggerierne. Vi mangler veje, parkering, skoler, idrætsanlæg, plejehjem, børnehaver, vuggestuer og meget andet - men det er en helt anden historie, som vi tager en anden gang.

Men alle tilflyttere skal eller vil åbenbart helst bo et hinkehop fra Rådhuspladsen, hvorfor byens vise mænd har givet samme bys selv-autoriserede fem-seks bygherrer lov til at rive hvad-som-helst ned, og i stedet opføre ubeskriveligt grimme huse i alt for mange etagers højde overalt i byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mandagens coronatal: Smitten er lav i Aarhus, men tre områder trækker op

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Topscoreren, terrieren og keeperen var bedste AGF-spillere i Parken - mange andre tabte sutten i slutfasen

Annonce