Annonce
Aarhus

Aarhus er blevet et hotspot for dansk atletik: En god håndfuld forventes at kvalificere sig til OL

Anna Emilie Møller er flyttet til Aarhus for at studere. Samtidig træner hun hos Aarhus 1900. Arkivfoto: Aleksandra Szmigiel/Ritzau Scanpix
Danmarks bedste atletikudøvere bor og træner til daglig i Aarhus. En del forventes at kvalificere sig til de Olympiske Lege i Tokyo i 2021.

ATLETIK: Hvis du er typen, der kan lide at lade din ugentlige løbetur gå langs Strandvejen ved Tangkrogen, så kan det anbefales at kigge sig i bakspejlet. Fordi en gang imellem kommer der en flok, der med garanti løber hurtigere end dig.

På tværs af flere klubber presser danske eliteløbere som Thijs Nijhuis, Jakob Dybdal og Mikael Johnsen hinanden i udmarvende intervalløb.

De stiller henholdsvis op for Viborg Atletik og Motion, Aarhus 1900 og AGF. Men de har det tilfælles, at de bor i Aarhus. Og når de løber sammen betyder klublogoet ikke noget. De har brug for hinanden for at blive presset optimalt. For at blive bedre.

Annonce

Ovenstående er bare et enkelt eksempel på fordelene ved, at Aarhus de seneste år er blevet et samlingssted for landets bedste atletikfolk.

Årsagen er, at især Aarhus 1900 har skabt en del talenter mens byens universitet har lokket flere topatleter til, som godt nok stadig repræsenterer deres lokale klub, men som reelt bor og træner i Aarhus.

Det største stjernefrø er 23-årige Anna Emilie Møller, som løber med Blovstrød Løvernes logo på brystet. Men også Danmarks bedste mandlige løber i disse år, Thijs Nijhuis - som stiller op for Viborg Atletik og Motion - samt Bemjamin Lobo Vedel, Aalborg Atletik og Motion, drager nytte af det rige atletikliv i Aarhus.

- Det er med til at hæve overliggeren i forhold til det daglige træningsmiljø, at der kommer gode atleter til Aarhus udefra. Det fungerer sådan, at når de gode samles et sted, så trækker de flere til, siger Lars Nielsen, der er cheftræner i Aarhus 1900.

Foruden klublogoet er han også cheftræner for det danske atletiklandshold, og dermed har han ikke råd til kun at hjælpe dem i de mørkeblå klubdragter.

- Vi skal sørge for, at atleter, der har et højt niveau, føler sig hjerteligt velkomne i Aarhus. Det gavner træningsmiljøet og i sidste ende står der Danmark på ryggen af os alle sammen når vi er ude til de store mesterskaber.

OL-håbene fra Aarhus

 • Andreas Martinsen, 110 meter hæk (Aarhus 1900)
 • Anna Emilie Møller, 3000 meter forhindring (stiller op for Blovstrød Løverne)
 • Benjamin Lobo Vedel, 400 meter (stiller op for Aalborg Atletik og Motion)
 • Jakob Dybdal, 3000 meter forhindring (Aarhus 1900)
 • Janick Klausen, højdespringer (Aarhus 1900)
 • Janne Nielsen, trespring (Aarhus 1900)
 • Kojo Musah, 200 meter (Aarhus 1900)
 • Maja Alm, 5000 meter (AGF)
 • Mette Graversgaard, 100 meter hæk (Aarhus 1900)
 • Sara Slott Petersen, 400 meter hæk (Aarhus 1900)
 • Thijs Nijhuis, marathon (stiller op for Viborg Atletik og Motion)

Arven gives videre

Atletikudøvere er på sin vis egoister i en individuel sportsgren. Men de ved alle sammen, at hvis de skal blive rigtig gode, så skal de bruge hinandens hjælp.

Især i et land som Danmark, hvor der typisk kun er én atlet på internationalt niveau i hver disciplin, er det vigtigt, at de kan bruge hinanden på tværs af hække, længdespringsgrave og kugler.

- De seneste 20-30 år i Aarhus har der hele tiden været nogen, der viste vejen. Fra Lars Warming i firserne, der var med til at hæve forståelsen for, hvad der skulle til, til springerne i halvfemserne og senere Joachim B. Olsen og Sara Slott Petersen.

- Dem, der er gode i dag, har været i et miljø hvor nogen andre har vist vejen for dem. De har vist, hvad det kræver for at komme op på vores hall of fame-væg i hallen. Og det er vigtigt, at vi har sådan et miljø, hvor de nye hele tiden kan se hvad der kræves for at blive rigtig god - og de kan endda gå hen og tale med dem og lære direkte af dem, siger Lars Nielsen.


Vi skal minimum have to med til OL, vil jeg sige. Får vi tre er vi tilfredse og fire så er vi super tilfredse.

Lars Nielsen, cheftræner Aarhus 1900


Annonce

Mange i spil til OL

Det forventes, at omkring en håndfuld af århusianerne deltager ved OL, der afvikles i Tokyo i sommeren 2021.

Anna Emilie Møller, Thijs Nijhuis og Sara Slott Petersen har allerede klaret kvalifikationskravet.

- I Aarhus 1900 har vi seks-syv, der går efter at komme med til OL. Vi skal som minimum have to med, vil jeg sige. Får vi tre er vi tilfredse og fire så er vi super tilfredse. I så fald er vi i den grad lykkes. Så et sted mellem to og fire er realistisk, mener Lars Nielsen.

Sara Slott Petersen er altså den første udøver, han kan regne med. Herudover sætter han sin lid til navne som Mette Graversgaard, Kojo Musah, Janne Nielsen, Janick Klausen, Andreas Martinsen og Jakob Dybdal.

Derudover har Aalborg-løberen Benjamin Lobo Vedel altså en realistisk chance for at komme til legene ligesom AGFs Maja Alm, der egentlig er en af verdens bedste orienteringsløbere, drømmer om at komme til OL på 5000 meter-distancen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Debat

Vi passer bedst på de svageste med et styrket socialtilsyn: De skal have musklerne til at handle, når ting ikke er i orden

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce