Annonce
Debat

Aarhus er grebet af en syg trang til vækst, vækst og atter vækst: Lad os lære af fortiden

"Vækst og fremskridt er det mantra, de kører på vores rådhus her i Aarhus, og åbenbart for enhver pris. Vækst har forvandlet vores by til det næsten ukendelige, og den er blevet en jungle. Ikke af den grønne slags, men en jungle af beton og asfalt", skriver Tina Edgar. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Vækst og fremskridt er det mantra, de kører på vores rådhus her i Aarhus, og åbenbart for enhver pris.

Vækst har forvandlet vores by til det næsten ukendelige, og den er blevet en jungle. Ikke af den grønne slags, men en jungle af beton og asfalt.

Aarhus vokser i indbyggertal, og politikerne er åbenbart af den opfattelse, at alle tilflytterne skal bo indenfor indre ringvej - også kaldet ring O1. Der lader de hver eneste ledige kvadratmeter bygge til, hvilket desværre betyder, at vi nærmest ingen grønne områder og byparker har tilbage.

Annonce

Universitetsparken og Botanisk Have er reduceret, og Vennelystparken er efter min mening nærmest ikke-eksisterende. Det på trods af, at mange undersøgelser viser vigtigheden af "åndehuller" i byerne. Både af hensyn til miljøet og luftkvaliteten i byen, men så sandelig også for beboernes trivsel. Dette har man forstået mange andre steder i verden. Singapore, New York, Berlin, ja sågar Dubai.

For at sætte byens udvikling lidt i perspektiv kan man bemærke, at Aalborg har 1309 kvadratmeter pr. indbygger, Odense har 305 kvadratmeter pr. indbygger. I Aarhus har vi sølle 247 kvadratmeter pr. indbygger.

Desuagtet fortsætter fortætningen i byen, og grønne områder tænkes ikke ind. Hvorfor brugte man ikke de frie arealer omkring Godsbanen til at anlægge en bypark til gavn for dyr og fugle, mennesker og klima? Eller en del af arealerne mellem Brabrandstien og Søren Frichs Vej? Og der er sikkert flere steder, som kunne nævnes i den forbindelse. Men nej, vækst er vigtigst. Penge er vigtigst - og der er ikke penge i grønne områder.

Hvis vi alle begynder at efterleve det, vi får besked på - mindre forbrug og mindre køb-og- smid-væk kultur - hvem ved så ... Måske ser havnens behov for plads helt anderledes og mindre ud i fremtiden.

Så kommer vi til det næste: Udvidelsen af containerhavnen.

Fremskridt siger man. Men fremskridt her i byen betyder åbenbart at træde tilbage i fodsporene fra forrige århundrede. Dengang i 1960'erne og 1970'erne, hvor miljø var noget, man havde på arbejdspladsen, og CO2 var "ikke-eksisterende".

Udvidelsen vil få fatale konsekvenser for vores havmiljø, dyrelivet i havet og ikke mindst herlighedsværdien ved at være århusianer. Skaden vil være uigenkaldelig og uoprettelig. Man bygger et fint havnebad, men havvandet vil være ubrugeligt at bade i efter denne udvidelse.

For slet ikke at tale om paradokset i, at man bruger penge og ressourcer på affaldssortering, som sparer kommunen for en brøkdel af den CO2, som det vil udlede at anlægge det nye havneareal. Et lille regnestykke viser, at det vil tage cirka 46 år at indhente det tabte i forbindelse med et sådant anlæg. Og det er uden at medregne den øgede trafik til og fra det nye havneområde.

Hvorfor er man så forhippet på denne udvidelse oppe på rådhuset? Og hvor blev den grønne omstilling, hensynet til miljø og biodiversitet lige af?

Kunne det skyldes, at man på sigt planlægger at bruge uudnyttede havnearealer til bebyggelse og boliger? Er der en skjult agenda? Det har vi jo set tidligere. Jeg frygter det.

Nu er byen snart spoleret af høje bygninger på hver eneste lille plet. Lad ikke tendensen brede sig ud i bugten.

Lad os nu lære af fortiden, kigge fremad med nye briller på, så at sige. Vi behøver ikke lave den samme fejl, som de har gjort ved Lynetteholmen på Amager.

Aarhus Havn kan til en start udnytte de arealer, som den allerede har til rådighed, gå i dialog med Grenaa Havn om samarbejde, som man nylig er blevet tilbudt.

Hvis vi alle begynder at efterleve det, vi får besked på - mindre forbrug og mindre køb-og- smid-væk kultur - hvem ved så ... Måske ser havnens behov for plads helt anderledes og mindre ud i fremtiden.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce