Annonce
Aarhus

Aarhus er klar med huse for folk, der er hårdt plaget af allergi

P. C. Asmussen (til venstre) og Palle Jørgensen, direktør for Boligforeningen Ringgaarden, arbejder sammen om de allergivenlige boliger. Foto: Flemming Krogh

Boligforeningen Ringgaarden går ind i projekt, som rådmanden vil finde beliggenhed til.

AARHUS: Der er mennesker, som er overfølsomme over for så meget, at de har svært ved at finde en bolig, hvor de kan leve et godt liv.

Det er der måske en løsning på nu.

Allergi og overfølsomhed er et problem for stadigt flere personer. De, som lider af MCS, multiple chemical sensivity, er blandt dem, der dårligt kan bo i en almindelig bolig som vi andre, og for nogle forringer det livskvaliteten i ekstrem grad. Der er cirka 17.000 af dem i Danmark. Og her har vi ingen boliger, som er velegnede til dem, men de findes i Schweiz og Canada.

Allergierne kan være duft- og kemikalieallergi, skimmelsvamp- og støvallergi, el-allergi og MCS. For den sidstnævnte kategori ved man ikke, hvad folk reagerer på og altså ikke, om hunden eller katten eller noget helt andet er årsagen.

P. C. Asmussen kender til det. Han har haft almindelig allergi i svær grad som barn, og én i hans nære familie er hårdt ramt af MCS.

- Mennesker med MCS kan ikke bo i en almindelig bolig, fordi de for eksempel ikke kan tåle de dampe, der kommer fra maling og lak. Det er ikke nemt at finde løsninger, fordi det kan være svært at vide, hvad folk med sygdommen reagerer på, siger P. C. Asmussen

En gruppe under ledelse af bestyrelsen for NNN (Nye allergier, Nye boliger, Nye byer) har lavet en foranalyse finansieret af Realdania. Foreningen er klar til at realisere et udviklingsbyggeri med boliger til folk med MCS.P. C. Asmussen sidder i arbejdsgruppen sammen med overlæge Jakob Bønløkke fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Sygehus, arkitekt Mette Nymann fra Loop Architects, Aarhus, projektleder hos Vedvarende Energi, Finn Tobiesen, Palle Jørgensen og arkitekt maa Rie Øhlenschhlæger, AplusB.

Her er Loop arkitekters model af de allergivenlige boliger. Foto: Loop Arkitekter

Huse udviklet

Et projekt, der er finansieret af Realdania og med århusianske Loop som arkitekter, er nu udviklet i tre typer huse.

- Der er lukket af til køkkenet, og der er afskærmning og en form for sluser i husene, der har lukkede gårdmiljøer, siger P. C. Asmussen.

En hurdle har været at finde nogen til at bygge husene. Det er Boligforeningen Ringgaarden nu villig til.

- Vi risikerer at have allergi allesammen om 20 år, siger direktør Palle Jørgensen, der har vist stor interesse for projektet og er parat til at opføre husene, hvis Aarhus Kommune kan finde et sted, hvor de kan ligge.

I husene og området, de ligger i, er det vigtigt at undgå fugt, råd og skimmelsvamp, og der må ikke være dufte, fx fra parfume eller brændeovne.

Annonce

Vil kunne lejes ud

Palle Jørgensen er overbevist om, at den type huse nemt vil kunne lejes ud.

- Vores formål er at lave boliger til alle, også til dem, der har problemer med fx allergi, og vi vil gerne hjælpe dette her på vej, siger Palle Jørgensen.

En gruppe under ledelse af bestyrelsen for NNN (Nye allergier, Nye boliger, Nye byer) har lavet en foranalyse finansieret af Realdania, og foreningen er nu klar til at realisere et udviklingsbyggeri med boliger til folk med MCS.

P. C. Asmussen sidder i arbejdsgruppen sammen med overlæge Jakob Bønløkke fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Sygehus, arkitekt Mette Nymann fra Loop Architects, Aarhus, projektleder hos Vedvarende Energi, Finn Tobiesen, Palle Jørgensen og arkitekt maa Rie Øhlenschhlæger, AplusB.

Rådmand Bünyamin Simsek synes, projektet er godt og er klar til at finde et egnet sted.

- Det er spændende, og jeg glæder mig over initiativet med de almene boliger, og at Ringgaarden vil være først på området. Der er mange muligheder for en placering af bygggeriet, og sammen med forvaltningen vil jeg se på, hvor det vil være bedst, siger rådmanden.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pengeregn over landsby: Anders og Magnus skaber mere friluftsliv vest for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

Røg i opgangen: Beredskabet rykkede ud til ægte klassiker

Aarhus

Fire bøder og tre klip i kørekortet på 40 minutter: 20-årig havde en skidt aften i trafikken

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Sport

København drillede Bears, men overraskelsen udeblev

Aarhus

Skoleleder rystet over at tiltalt med planer om skoleskyderi havde Tilst Skole i kikkerten

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aarhus

For risikogrupper er corona stadig skræmmende: Sådan skal de og deres pårørende forholde sig til smittesituationen

Erhverv For abonnenter

Stadil gør klar til, at børnene overtager Hummel: Multinationalt Aarhusbaseret milliardfirma skifter hænder

Aarhus

Flere patruljevogne på biljagt i Gellerup: Bilist uden kørekort kørte i grøften

Annonce