Annonce
Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Brasilianeren Ramon Oliveira kan godt lide den danske flinke-flinke metalitet, hvor der samtidig forventes noget i den anden ende, nemlig resultater. Foto: Mikkel Tholstrup Dahlqvist
Novicell har 28 nationaliteter blandt sine godt 350 medarbejdere. Online-bureauet har som andre svært ved at finde danske IT-specialister. Nu får mange langvejs fra job.

AARHUS: Mens antallet af studerende på landets IT-uddannelser er faldet, er antallet af udenlandske IT-specialister, som kommer til Danmark for at arbejde, de seneste tre år steget med 48 procent. Det mærker man blandt andet hos det aarhusianske onlinebureau, Novicell.

"Drupal Developer + Denmark".

Det var den Google-søgning, som midt under coronapandemien i det tidlige forår, gav den 30-årige brasilianer, Ramon Oliveira, det første indtryk af det århusianske digitale konsulenthus, Novicell.

Annonce

Ramon Oliveira er opvokset i den sydlige del af Brasilien i en by lidt mindre end Aarhus. Fra hjembyen arbejdede han i tre et halvt år som udvikler for en britisk virksomhed, og det var det, der stille og roligt gav ham idéen om at søge lykken i Europa.

- Jeg har rejst en del blandt andet studeret to år i Canada. Så det var ikke fremmede for mig at rejse ud, fortæller han.

- Jeg ville gerne arbejde i Skandinavien – og allerhelst Danmark, hvor lønvilkårene og udviklingsmulighederne for IT-specialister er gode. Desuden taler alle danskere et godt engelsk, så det er ikke svært at begå sig, siger Ramon Oliveira, som søgte en ledig stilling hos Novicell.

Til hans store glæde fik han hurtigt et positivt svar tilbage.

- Vi tog jobsamtalen online, og jeg fik et rigtig godt indtryk af Novicell. Det er en virksomhed med flad ledelsesstruktur og masser af fleksibilitet og ansvar. Det er i det hele taget en fremsynet og moderne virksomhed. Derfor var ikke en svær beslutning, da jeg fik tilbudt jobbet, siger han.

Corona har åbnet verden op

Ramon Oliveiras historie er ikke enestående i Østjylland. Mens antallet af danske studerende, der vælger en IT-uddannelse er faldet det seneste år, er antallet af udenlandske IT-specialister i Danmark steget med 48 procent fra 2016 til 2019, viser en kortlægning, som HBS Economics lavede for Digital Hub Denmark.

Vi søger først og fremmest efter dygtige mennesker, der kan bidrage positivt til vores forretning og vores fællesskab. Og så er det faktisk underordnet, hvor de kommer fra.

Per Kirchner, adm. direktør

Det billede kan Per Kirchner, adm. direktør i Novicell, godt genkende.

- Vi er vel efterhånden det, man kalder en mellemstor, dansk virksomhed med godt 300 medarbejdere. I øjeblikket tæller vi 28 forskellige nationalitet, siger han og understreger, at det ikke en del af en bevidst strategi, at Novicell søger sine medarbejdere i udlandet.

- Vi søger først og fremmest efter dygtige mennesker, der kan bidrage positivt til vores forretning og vores fællesskab. Og så er det faktisk underordnet, hvor de kommer fra. Coronapandemien har gjort det positive ved vores måde at arbejde på, at der sådan set ikke er nogen forskel på, om du arbejder fra Brasilien eller fra Lystrup, og vi kan da også mærke, at vi ligesom i Ramons tilfælde begynder at få flere internationale henvendelser fra meget dygtige specialister, der aktivt opsøger os, siger Per Kirchner.

Annonce

Flinke-flinke kultur i DK

Ifølge Per Kirchner er der flere ting, der gør det interessant for udenlandske IT-specialister at søge mod Aarhus.

- Der er helt sikkert lande, hvor man som specialist kan tjene mere, end man gør i Danmark efter skat. Men noget af det, der stiller os stærkt i konkurrencen med udlandet er vores udprægede "flinke og flittige"-kultur, hvor vi giver store frihedsgrader, men samtidig forventer vi også, at medarbejderne kan tænke selv og tage selvstændige initiativer. Sådan en arbejdskultur er noget, man gerne vil rejse langt for, siger Per Kirchner.

Den udlægning er Ramon Oliveira enig i.

- Jeg bryder mig ikke om organisationer med et stramt hierarki. I Novicell er man tæt på sin leder og kan tale åbnet om nye idéer. Det giver de bedste udviklingsmuligheder, siger han.

Annonce

Plads til danske talenter

Selv om det er blevet lettere for Novicell og andre danske IT-arbejdspladser at rekruttere udenlandske specialister, er det ikke gået ud over den hjemlige talentudvikling.

Fra 2016 til 2019 er antallet af danske IT-talenter vokset 14 procent, viser kortlægningen fra HBS Economics.

- Man kan heller ikke sige, at det generelt er svært at finde de rette medarbejdere i Danmark – med undtagelse af nogle spidskompetencer. Men generelt går det faktisk rigtigt fint med at tiltrække unge, dygtige danskere, som er parate til at give den gas og lære nyt, siger Per Kirchner.Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Strejke fra morgenstunden: Mere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Odense-skole lukker midlertidigt efter fund af ukendt coronavariant

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Podcast

Lyt: De rigeste i Danmark skovler penge ind - Bestsellerejer og Lego-milliardær mærker ikke meget til coronakrisen

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Annonce