x
Annonce
Aarhus

Nødråb: Aarhus mangler idrætsfaciliteter - 5000 borgere pr. fodboldbane

Håndboldspillere, gymnaster og fodboldspillere. Alle skriger de på flere idrætsfaciliteter. På hjemmesiden aarhus-mangler.dk, kan du gå ind og skrive, hvad du mener, der mangler i netop din by. Som optakt til stormødet mandag vil vi så sørge for at overrække de mange ønsker til politikerne. Foto: Jens Thaysen
Sammen med Kultur og Borgerservice inviterer Idrætssamvirket til offentligt møde om idrætsfaciliteter, der slet ikke kan følge med befolkningsudviklingen.

AARHUS: Når Stavtrup Gymnastikforening i august åbner for tilmelding til holdene i den kommende sæson, er 90 procent af pladserne væk efter 10 minutter.

Tilbage sidder skuffede mennesker, der ikke kom til at dyrke gymnastik, som de gerne ville.

Selv på børneholdene, som gymnastikforeningen prioriterer højere end alt andet, kan der stå helt op til 15 børn på venteliste.

Det er ikke kun i Stavtrup, at der er mange flere idrætsaktive mennesker, end der er håndboldhaller, fodboldbaner og andre idrætsanlæg.

Annonce

Konference om idrætsfaciliteter

Programmet for konferencen, Fremtidens Idrætsfaciliteter mandag 2. marts kl. 17-21 i Rådhushallen ser sådan ud:
  • Velkomst: Ved rådmand for kultur og borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R.
  • Tema: Byudvikling. Ved stadsarkitekt Stephen Willacy og formand for Idrætssamvirket i Aarhus, Jens Bundgaard.
  • Tema: Udvikling i idræts- og motionsvaner. Ved direktør i Idrættens Analyseinstitut, Jakob Rathlev.
  • Tema: Nye samlingssteder. Ved direktør i Lokale- og Anlægsfonden, Esben Danielsen.
  • Tema: De gode rammer - hvad er behovet? Ved idrætspolitisk chef i Danmarks Idrætsforbund, Poul Broberg.

I forlængelse af hvert tema er der input fra foreningerne, og til sidst vil der være spørgsmål fra salen til politikere og eksperter.

Fokus på faciliteter

Det er et problem, der har ramt hele Aarhus. Det har været skidt i lang tid. Det synes blot at blive værre, og nu er det er så alvorligt, at idrætsforeningernes interesse- og paraplyorganisation, Idrætssamvirket, sammen med Kultur og Borgerservice inviterer til offentligt møde om fremtidens idrætsfaciliteter.

Det foregår mandag 2. marts fra kl. 17.00 til 21.00 på Aarhus Rådhus i Rådhushallen. Programmet kan du læse mere om i faktaboksen.

Idrætssamvirkets formand, Jens Bundgaard, fortæller, at der mandag var 262 tilmeldte til mødet. Han glæder sig over den store tilslutning allerede nu og forventer et deltagertal på den gode side af 350.

- Jeg ser idrættens foreningsmedlemmer og -ledere som en form for silent majority i kultur- og samfundsdebatter. De er ikke vant til at samle sig og sige, nu er det nu, siger Jens Bundgaard.

Må skuffe idrætsudøvere

I Stavtrup synes formanden for gymnastikforeningen, Per Bo Andersen, at det klart er på tide, at Aarhus Kommune begynder at interessere sig noget mere for misforholdet mellem antallet af idrætsfaciliteter og interessen for at bruge dem.

- Jeg er ked af det, når vi må skuffe lokale beboere, der gerne vil dyrke idræt hos os. Men omvendt så sætter faciliteterne rammerne for det, vi kan tilbyde, siger Per Bo Andersen.

Stavtrup Idrætsforening forsøger at tilgodese de interesserede ved at leje lokaler andre steder i byen.

Håndboldafdelingen for eksempel har 20 procent af sine aktiviteter i Viby, Frederiksberg og Stadionhallen.

- Somme tider er det noget af en rejse, man må på for at spille håndbold. Men man lærer at sno sig, siger Per Bo Andersen.

Idræt i de store byer

Så mange indbyggere er de pr. fodboldbane i landets største byer:

København: 21.496

Aarhus: 4.796

Odense: 4.083

Aalborg: 3.588

Esbjerg: 2.570

Randers: 2.447

Så mange indbyggere er de pr. håndboldhal i landets store byer:

København: 12.722

Aarhus: 6.058

Odense: 4.083

Randers: 3.916

Esbjerg: 3.855

Aalborg: 3.844

Multihal på vej

Han glæder sig over, at der i Stavtrup er god gang i arbejdet med at opføre en multihal.

- Vi gik i gang for seks år siden, fordi der var en latent mangel på haltid til blandt andet gymnastik og håndbold. Projektet har skabt engagement, men vi mangler stadig, at kommunen bakker om med økonomi og igangsætning af lokalplanproces for placering, siger Per Bo Andersen.

Ikke noget at prale af

Næsten uanset hvem man sammenligner med, har Aarhus ikke rigtig noget at prale af, hvad idrætsfaciliteter angår.

Idrættens Analyseinstitut har lavet en database over idrætsfaciliteter. Den viser blandt andet hvor mange indbyggere, der er pr. idrætsfacilitet – altså hvor mange fodboldspillere i en kommune, der må deles om en fodboldbane for eksempel.

Sammenligner man landets seks store byer, ligger kun København ringere end Aarhus, hvad angår fodboldbaner og håndboldhaller. (Se tal i faktaboks).

De andre store byer klarer sig bedre. I Esbjerg for eksempel er de blot 2570 esbjergensere pr. facilitet.

Her på lag er vi 4796 århusianere pr. fodboldbane.

Endnu mere grel bliver en sammenligning med oplandskommunerne.

I Aarhus er vi 6058 indbyggere pr. håndboldhal. I Odder er de blot 1744 indbyggere pr. håndboldhal.

Idræt er demokrati og sundhed

- Så er det da ikke helt forkert, når jeg siger, at Aarhus ikke prioriterer idrætsaktiviteter på samme måde som andre kommuner, siger idrætssamvirke-formand Jens Bundgaard.

- Hvorfor skulle Aarhus Kommune også det. Der er jo store økonomiske udfordringer andre steder. Ikke mindst det sociale område?

- Fordi idræt og idrætsforeninger er demokrati og sammenhængskraft. Idrættens kvaliteter er som en kæmpe-palette, for mulighederne er uendelige. Foreningsidræt opdrager børn, unge og voksne til at indgå i demokratiet med deltagelse, initiativer og ansvar, og idrætsfællesskaber bekæmper sociale problematikker. Og så er idræt jo sundt og smitter stærkt af på livskvaliteten, siger Jens Bundgaard.

Sport og Fritid vurderer i en analyse, at det vil kræve, at der årligt afsættes mellem 40 og 74 millioner kroner til etablering af nye idrætsfaciliteter, hvis byrådet beslutter at give udbygningen af idrætsfaciliteter et løft, der kan mærkes.

Fortæl om manglerne

Som optakt til mandagens stormøde er Århus Stiftstidende gået sammen med Kultur og Borgerservice og beder nu alle borgere om tippe ind, hvis de mener, at der mangler bedre idrætsfaciliteter i netop deres del af kommunen.

På hjemmesiden aarhus-mangler.dk, er det muligt at skrive sine ønsker og på den måde være med til at give politikerne et overblik over, hvor behovet er størst.

- Håbet er, at vi får skabt et godt overblik over, hvor alvorlig manglen på idrætsfaciliteter er, og hvor det er værst. For der er slet ingen tvivl om, at der er nogle byer, hvor antallet af fodboldbaner og idrætshaller slet slet ikke kan matche behovet. Op til mødet, vil vi så sørge for at overrække de mange ønsker til politikerne, så de får et håndgribeligt bevis for, at det her altså er en meget stor udfordring, lover Århus Stiftstidendes chefredaktør Jan Schouby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce