Annonce
Kultur

Aarhus får en ny lille - kæmpestor - havfrue: Verdenskunst er landet ved vandet

Skulpturen forestiller en havfrue, der er klædt ud som en fisk, og det maritime motiv passer således perfekt ind på Marselisborg Lystbådehavn. Foto: Flemming Krogh
Den verdenskendte Cobra-kunstner Corneille står bag en ny skulptur, som markerer indgangen til det nye og publikumsvenlige område på Marselisborg Lystbådehavn.

AARHUS: Hvis verdenskendte fodboldspillere som Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo meldte deres ankomst til Aarhus - for at skrive autografer på Store Torv - ville det give genlyd hele i byen - i hele landet, formentligt.

Indenfor kunstens verden er Cobra, en sammenslutning af kunstnere fra Danmark, Holland og Belgien, på linje med de allerstørste - som fodboldklubberne fra Manchester United og Barcelona.

Nu får Aarhus snart glæde af en ny skulptur, der har Cobra-kunstneren Corneilles signatur. Det sker på lørdag, hvor byens borgere - og turisterne - kan få glæde af det nye værk, "La Siréne" (Havfruen, red.), som på den måde bliver Aarhus' bud på "Den Lille Havfrue".

Annonce

Den nye skulptur får sin faste plads ved indgangen til området ved Marselisborg Havn. Den tunge bronze-skulptur, som måler omkring 2,5 meter i højden, kommer til at fungere som en slags vartegn for havnen, og bliver en naturlig forlængelse af Den Blå Promenade, stedets nye træ-promenade.

Bjarne Vium fra Kunstforeningen Marselisborg har været med til at få skulpturen "La Siréne" til Aarhus. Skulpturen, som koster omkring 1,5 millioner kroner inklusiv en ny sokkel, er kommet til havnen med en donation fra Salling Fondene. Foto: Flemming Krogh

- Det var oplagt at købe en skulptur, der forestiller en havfrue, når den nu skulle stå her på havnen. Valget stod imellem skulpturen "Havets Vogter", som den danske kunstner Carl Henning Pedersen har skabt eller "La Siréne", som Corneille skabte i 2003. Vi kan godt lide havfruen, der - ligesom meget andet Cobra-kunst - er inspireret af afrikansk kunst.  La Siréne er desuden unik, og findes derfor ikke andre versioner, siger Bjarne Vium, der er med i Kunstforeningen Marselisborg, som har været med til at vælge skulpturen.

Jeg kender godt til skrønen om, at havfruer kan lokke sømænd i fordærv, men jeg tror ikke at den nye havfrue bringer uheld. Jeg er sikker på, det er en af de venlige havfruer.

Bjarne Vium. Kunstforeningen Marselisborg

Mere kunst på havnen

Bjarne Vium er naturligvis med i dag til at få La Sirene sikkert ind i et stort telt, da en vognmand netop ankommer med skulpturen, som er købt hos et kunstgalleri i Silkeborg.

Nu skal en sokkel i beton gøres færdig inden La Sirene får sin permanente plads tæt ved havnebassinet.

- Jeg kender godt til skrønen om, at havfruer kan lokke sømænd i fordærv, men jeg tror ikke at den nye havfrue bringer uheld. Jeg er sikker på, det er en af de venlige havfruer, lyder det fra en glad Bjarne Vium.

Værket er ikke det første kunstneriske tiltag på Marselisborg Havn, som allerede har flere kunstværker stående på arealet samt to arbejdende kunstnere.

På havnen ønsker man nemlig, at der skal være mange forskellige oplevelser for de besøgende:

- Vi ønsker en havn, som er åben for alle. Sejlerne er selvfølgelig vores kerne, men vi gør rigtig meget for at skabe et område, som er interessant for mange forskellige grupper – heriblandt folk som gerne vil have en kunstoplevelse. Senest har vi brugt en hel del kræfter på Den Blå Promenade, som skulpturen med sin placering på. Ankomsten bliver en del af, og jeg er sikker på, at den vil bidrage til det spændende miljø, som vi fortsat arbejder på, siger havnechef i Marselisborg Lystbådehavn Thomas D. Fog, som også er dukket op for at følge skulpturens ankomst.

La Sirene

La Siréne er kommet til havnen med en donation fra Salling Fondene. Håbet er, at skulpturen vil glæde havnens gæster og faste brugere, ikke mindst når de færdes langs havnens nye område Den Blå Promenade, der ligeledes er støttet af Salling Fondene.

Sirenen bliver budt velkommen til havnen lørdag 11. september klokken 14. Kunstforeningen Marselisborg inviterer til indvielsen, hvor der vil være taler, musik og et lille glas. Alle er velkomne til en hyggelig eftermiddag på havnen.

Corneille fra Cobra-gruppen

Corneille (Guillaume Cornelis van Beverloo) (1922-2010) blev født i Belgien af hollandske forældre. Han studerede tegning på The Academy of Arts in Amsterdam mellem 1940 og 1943, men var selvlært, når det kom til maleri. Han grundlagde kunstnergruppen Cobra i Paris i 1948 sammen med blandt andre Asger Jorn, Karel Appel og Constant.

Corneille var inspireret af afrikansk kultur, som han lærte at kende i løbet af flere rejser til kontinentet. I mange af hans værker går kvindefigurer og fugle igen; kvinden som symbol på sensualitet og skønhed og fuglen som symbol på frihed og styrke.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Kultur For abonnenter

Filmen 'Margrethe den Første' er storslået, tung og tragisk middelalderspænding

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce