Annonce
Byudvikling

Aarhus får ny folkeskole til 251 millioner kroner: Sådan kommer den til at se ud

Natur, bæredygtighed og bevægelse er tænkt ind i byggeriet af den første folkeskole i Nye. Langs gangene skal der både være arbejdsstationer og aktivitetszoner, hvor eleverne kan bevæge sig i løbet af skoledagen. Visualisering: Kjaer & Richter, Christensen & Co., Lytt Architecture
Går alt efter planen, står en ny folkeskole i Nye klar til efteråret 2024. Det bliver en såkaldt ’klyngeskole’ med tre forskellige områder til indskoling, mellemtrin og udskoling. Derudover bliver der bygget en tagterrasse og en skolegård, som skal bestå af mere end bare asfalt.

AARHUS: Der er stadig kun en bar mark på det område, hvorpå den nye folkeskole i Nye skal bygges, men planerne er fortsat, at skolen skal stå klar i efteråret 2024.

Projektet har været længe undervejs, og der har både været tvivl om placeringen og om, hvilke elever der i første omgang skulle gå på skolen. Men nu er det altså besluttet, hvor skolen skal ligge, hvem der skal bygge den, og hvordan den skal se ud.

Vinderprojektet bag den nye folkeskole blev kåret sidste sommer. Valget faldt på C.C. Contractor og deres projekt, som de har valgt at kalde ’Grobund’.

Annonce

Vi har et meget kuperet terræn derude, som bliver en del af skolegården, og hvor man også arbejder meget med, at overfladevandet bliver en del af udearealet. Man laver en lille skov op mod Elev, hvor eleverne kan trække ud til den vilde leg.

Jørn From, direktør i C. C. Contractor

Skolen bliver bygget som en såkaldt ’klyngeskole’, som består af tre separate afdelinger. En til indskolingen, en til mellemtrinnet og en til udskolingen. Bygningen bliver lavet i beton, men beklædes med træ, og de tre bygninger bliver bundet sammen af et stort fællesrum kaldet ’Væksthuset’, som primært får vinduesfacader. Det fortæller det hyperlokale medie LystrupLIV.

- Det er meget transparent og åbent. Vi arbejder meget med træ indvendigt, og taget bliver en limtræskonstruktion. Væksthuset bliver lyst og imødekommende, og man kan kigge ud i naturen i alle retninger, fortæller Jørn From, direktør i C. C. Contractor.

251 millioner kroner

Væksthuset kommer til at danne centrum for den nye folkeskole. Her skal der være en kantine, og så bliver idrætshallen også koblet på, så der er direkte adgang til hallen fra fællesrummet.

Koblingen af de forskellige klassetrins områder giver eleverne mulighed for at få en fornemmelse af, hvordan det bliver, når de skal op i de større klasser, forklarer Jørn From:

- På den måde kan de snuse til, hvordan det bliver at komme videre, når de for eksempel går i indskolingen og er på vej mod mellemtrinnet.

Skolen bliver placeret i den nordvestlige del af Nye og grænser op mod Elev. Byggeriet bliver lavet i beton og beklædt med træ. Terrænet i skolegården er kuperet, og der skal være grønne områder. Visualisering: EDIT
Folkeskolen i Nye bliver en såkaldt 'klyngeskole', hvor indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen har hver deres bygning, som bliver koblet sammen af en stor bygning med glasfacader kaldet 'Vækstbygningen'. Visualisering: Kjaer & Richter, Christensen & Co., Lytt Architecture

Byggeriet bliver omkring 14.000 kvadratmeter stort, og der er afsat 251 millioner kroner til projektet. Foruden selve skolen skal der også anlægges boldbaner, en kunstgræsbane og en idrætshal. Det er første gang nogensinde, at Aarhus Kommune bygger idrætsfaciliteter som en integreret del af et skolebyggeri.

Ifølge Jørn From er bevægelse også tænkt ind som en afgørende faktor i byggeriet.

- Vi læner os op ad den pædagogik, som man ønsker at have på skolen. Så der er tænkt i kloge kvadratmeter. Det bliver ikke bare lange gange, det bliver også områder, som kan bruges til gruppearbejde og andre aktiviteter. Og så bliver der lavet ’bevægelsesloop’ både inde og ude, siger han.

Annonce

Flere og flere børn

De to bevægelsesloop er større områder, som lægger op til aktivitet og bevægelse i løbet af skoledagen. Indendørs kommer zonerne til at ligge langs gangene, mens de bliver placeret på stisystemerne udendørs.

I første omgang kommer der til at være tre klasser på hver årgang fra 0. til og med 9. klasse. Senere hen er planen at udvide antallet af elever, så skolen bliver firsporet.

I dag går de lokale elever på Elev Skole i 0.-5. klasse, hvorefter de skifter til enten Hårup Skole, Elsted Skole, Lystrup Skole eller Lisbjergskolen. Fremover kommer de til at kunne gå på den samme skole hele deres skolegang. Noget der glæder skoleleder Jens Mathiasen - det kan du læse mere om her.

Udendørs får skolen et slags trappetårn, hvor der for oven ligger en tagterrasse. Her kan man opholde sig og se ud over området. Visualisering: EDIT

Når Nye står færdigbygget, skal den rumme 10.000-15.000 indbyggere, og ifølge Aarhus Kommune kommer der til at være 2.911 flere indbyggere i Elev skoledistrikt i 2031. På lidt længere sigt kommer skolebyggeriet også til at rumme et dagtilbud til de yngste.

- Der kommer til at være en sti, som løber rundt om hele skolen, og så bliver der bygget en ’rooftop’, hvor man udefra kan gå op og se udover området, siger Jørn From.

Annonce

Vild leg og stort landskab

Udendørsfaciliteterne kommer til at ligge i tråd med Nyes visioner om bæredygtighed og natur. I skolegården bliver der blandt andet fokus på håndteringen af overfladevand, hvilket også kan bruges i undervisningen.

- Vi har et meget kuperet terræn derude, som bliver en del af skolegården, ligesom overfladevandet bliver en del af udearealet. Man laver en lille skov op mod Elev, hvor eleverne kan være, når de vil lege vildt. Så selvom skolegården snor sig som en forholdsvis stram struktur omkring selve skolen, åbner området sig op mod det store landskab mod syd og boldbanerne mod vest, siger han og fortsætter:

- Det er i hvert fald en anden skolegård, end den jeg gik i. Der er meget mere aktivitet og forskellige muligheder for aktivitet.

Det har været særligt vigtigt for vinderholdet bag den nye folkeskole at tænke bevægelse og natur ind i byggeriet både inde og ude. Størstedelen af materialerne er i træ. Visualisering: Kjaer & Richter, Christensen & Co., Lytt Architecture

En del af planerne for skolebyggeriet er også, at faciliteterne skal være tilgængelige for befolkningen, og at området skal være et slags kultur- og aktivitetsområde i byen. Hvor stor en del af bygningen, der bliver offentlig tilgængelig, kan Jørn From dog ikke sige:

- Men muligheden er der da. Vi lægger nogle lokaler, for eksempel madkundskabslokaler og andre foreningslokaler, ud mod de offentlige arealer, så man kan mødes og lave ting uden for skoletiden der.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Annonce