Annonce
Aarhus

Aarhus får »selskab for varm velkomst«

I Vanebrudspalæet på Søren Frichs Vej er Thomas Lütken klar til at tage imod de mange nye borgere i Aarhus fra efteråret. Han begynder med studerende. Pr-foto

»Selskab for Varm Velkomst« skal tage imod nye århusianere på en god måde. Projektet efterlyser foreninger, der vil have nye medlemmer, og borgere, der vil hjælpe byens nye indbyggere på vej.

Det nye Aarhus-eksperiment, der skal give nye borgere et brag af en velkomst, vil se dagens lys i efteråret 2016.

Sådan appellerer Thomas Lütken og Aarhus Kommune til borgerne om at at tage del i projektet.

Nonprofit-projektet hedder »Selskab for Varm Velkomst« og skal tage imod og integrere nye tilflyttere på en underfundig måde.

Og det skal understreges, at det handler om alle - og i dette tilfælde ikke kun flygtninge og indvandrere.

Annonce

»Jeg har en drøm om, at alle tilflyttere får en fantastisk start på livet i Aarhus,« siger Thomas Vovemod Lütken.

Han er stifter af vanebrydervirksomheden »Vovemod«.

Den arbejder på at give ting væk til folk uden at de skal give penge, og organisationen hedder derfor »Givisme«.

»Selskab for Varm Velkomst«er et eksperiment, der skal byde tilflyttere hjerteligt velkommen.

»Når du kommer til et nyt sted med dine interesser i baglommen ved du sjældent, hvor du skal gå hen for at føre dem ud i livet. Man kan kalde det at skabe et socialt fundament. Det vil vi hjælpe med at opbygge,« siger Thomas Lütken.

Han vil skabe muligheder for tilflyttere med at møde mennesker med de samme interesser, som de selv har.

Det skal ske ved at danne et forum, hvor man kan føle sig tryg og afslappet som fremmed.

Projektet skal tage afsæt i Thomas Lütkens base »Vanebrudspalæet«, der er designet som en rejsekuffert, på Søren Frichs Vej.

»De nye borgere skal melde sig på en bestemt adresse på nettet og oplyse om deres interesser. Til at tage imod dem, har vi brug for foreninger, der gerne vil have nye medlemmer. Derudover har vi brug for borgere, som vil tage de nye i hånden og klare praktiske problemer for dem,« siger Thomas Lütken.

Når de nye borgere har meldt sig, bliver de samlet i grupper efter interesser. Op til 30 ad gangen.

De skal mødes med etablerede foreninger og interessegrupper i Vanebrudspalæet.

»Når man træder ind, sendes man direkte ind i et eventyr. Her vil en delegation frivillige tage imod ved en række såkaldte velkomst-selskaber. Her vil de nye kunne opleve, hvilket fantastisk omfang af aktiviteter, foreninger, organisationer og interessefælleskaber, som Aarhus har at byde på. Alle vil derefter blive inviteret ud til de interessefællesskaber, de finder allermest spændende, fx sport, musik, teater, fiskeri, ja, hvad som helst,« siger Thomas Vovemod.

På sigt skal »Selskab for Varm Velkomst« kunne favne alle nye tilflyttere, men til at begynde med er fokus på de mange studerende, der hvert år strømmer til byen udenlands- og udenbys fra.

12.000 invitationer vil det første år blive udsendt på Aarhus Kommunes vegne, og projektet vil kunne rumme 3000 deltagere om året, 30 ad gangen.

»Vi laver det her for at hjælpe de nye ud til deres interesser, og for at de skal blive i byen, fordi de har fundet et fællesskab. Vi kan sænke ensomheds- og frafaldsstatistikkerne på de videregående uddannelser og give flere lyst til at blive boende i byen efter studiet,« siger Thomas Vovemod.

Der bliver brug for hjælp fra byens borgere til frivilligt arbejde.

»Vi har brug for, at byen fortæller os, hvor de mest imødekommende interessefællesskaber er. Det kan være den klassiske fodboldklub, amatørteaterforeningen, årlige kulturprojekter, musikfælleskaber eller andet. Desuden vil vi gerne have nogle frivillige værter, som i vores eventyrlige omgivelser vil tage godt imod de nytilflyttede på en vanebrydende måde,« siger Thomas Lütken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce