Annonce
Kultur

Aarhus-festival klar med nyt program: På sporet af fremtidens musik

Anna Berit Asp Christensen (tv) og Anne Marquardsen har siden 2007 stået i spidsen for Spor festival i Aarhus. De er altid nysgerrige på at finde nye utraditionelle locations i byen, der kan spille sammen med værkerne. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Siden 2005 har festivalen Spor præsenteret Aarhus for nykomponeret musik på spændende lokations i hele byen for gøre op med det traditionelle koncertformat og åbne publikums sanser.

AARHUS: Between Music er blevet verdensberømte for deres undervandskoncerter, hvor musikerne spiller i store akvarier.

Når dette års udgave af Spor festival løber af stablen, kan man opleve Between Music i et andet element end det våde, når de præsenterer fire installationer der kombinerer musik, film og installationskunst på det gamle Amtssygehus.

- Vi er begejstrede for at bruge byen. Vi prøver hvert år at finde nye steder at være. Det fede ved Aarhus er, at her er så mange scener og super-spændende lokations og samarbejdspartnere. Det er interessant at putte de musikalske værker ind i nogle andre rammer end de etablerede, siger Anne Marquardsen, der sammen med Anna Berit Asp Christensen står i spidsen for festivalen.

Annonce

Det har de gjort siden 2007, hvor de havde vundet en konkurrence om at kuratere den århusianske festival, der har fokus på ny lyd- og tonekunst fra ind- og udland.

- Aarhus har i mange år været et centralt center for ny-musikmiljøet i Danmark, så Spor festival hviler oven på en meget lang tradition i byen, siger Anna Berit Asp Christensen, der kendte Anne Marquardsen fra universitetsmiljøet i København.

At de skulle komme til at tegne Spor de næste 15 år, var der ingen af dem der havde forudset.

- På det tidspunkt var det meget usædvanligt at have kvindelige festivalledere, programlæggere og kuratorer, samtidig var det også usædvanligt, at dem der lavede programmet ikke selv var komponister eller dirigenter, siger Anna Berit Asp Christensen smilende.

- Vores drive var at være med til at åbne kunstformen op. Brede den ud og vise, at der er mange måder at forstå musik på og mange måder en festival kan se ud på. Vi behøver ikke at gentage gamle mønstre, vi kan godt invitere andre kunstformer og andre typer af kunstnere ind med det mål at skabe en meget mere dynamisk festival, forklarer Anne Marquardsen.

De ville vende oplevelsen på hovedet og gøre op med, at publikum sad i en sal og kiggede op på musikerne på scenen. De skulle i stedet kunne bevæge sig mere frit og komme i tættere kontakt med kunstnerne.

- Vi ville gerne gøre det mere inkluderende at komme og opleve musikken, siger Anna Berit Asp Christensen, mens Anna Marquardsen tilføjer:

- Vi vil gerne afmystificere det at gå ind til en ny musik-koncert eller en operaperformance. Du behøver ikke at kunne aflæse en masse kodekser. Du skal bare møde op med den, du er.

Spor i hele byen

Det er de samme grundtanker, der optager arrangørerne i dag, hvor Spor spreder sig ud over hele byen og er kendetegnet ved at gøre brug af utraditionelle locations, der danner parløb med musikken.

Vi ville gerne gøre det mere inkluderende at komme og opleve musikken.

Anna Berit Asp Christensen, leder af festivalen Spor

For eksempel kan man i en sen nattetime opleve en videoinstallation Ursula Nistrup, som projekteres i vinduerne på Musikhuset eller se Martin Staunings performance-værk "Kiebelmacher’s Quarters" i ungdomskirken på Nørre Allé.

- Vi har altid haft den præmis, at værket definerer stedet og ikke omvendt. Derfor er festivalen ret foranderlig, siger Anna Berit Asp Christensen.

Annonce

Flydende kunstarter

Kvinderne bag Spor oplever, at miljøet for ny kompositionsmusik er i en eksplosiv udvikling lige nu.

- Der er en meget mere fri rejse mellem de forskellige udtryk og kunstarter end tidligere. Det er enormt positivt. Der er også en større lyst til at tage fat i noget, som rør sig her og nu. Det kan denne kunstart også godt vise sit bud på, siger Anne Marquardsen.

I år præsenterer festivalen kunstnere fra Danmark, Østrig, Belgien og Norge.

Festivalen plejer normalt at ligge i foråret, men coronasituationen har både i 2020 og 2021 skubbet den frem til september.

I 2022 forventer arrangørerne dog at den er tilbage i april og maj, hvis den gode udvikling fortsætter.

Dette års Spor finder sted fra onsdag 8. september og frem til og med lørdag 11. september.

Spor festival

Fra onsdag 8. til lørdag 11. september løber festivalen Spor af stablen.

Festivalen blev etableret i Aarhus i 2005 og har siden 2007 været ledet og kurateret af Anne Marquardsen og Anna Berit Asp Christensen.

Festivalen gennem alle årene præsenterer publikum for dansk og international lyd- og tonekunst på spændende og utraditionelle steder i hele Aarhus.

I år foregår Spor her: Godsbanen, Musikhuset Aarhus, VoxHall, Radar, Ungdomskulturhuset, ungdomskirken UngK og Amtssygehuset.

Se det fulde program og info om billetter på sporfestival.dk

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Kultur For abonnenter

Filmen 'Margrethe den Første' er storslået, tung og tragisk middelalderspænding

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce