Annonce
Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Avisen mødte forfatteren Louis Jensen tilbage i 2016 i forbindelsen med udgivelsen af hans nyeste bog. Arkivfoto: Jens Thaysen
Den århusianske forfatter, Louis Jensen, er død, 77 år gammel. Han var især kendt for sin litteratur skrevet til børn og unge.

AARHUS: Den populære børnebogsforfatter, Louis Jensen, er død, 77 år gammel.

Louis Jensen var oprindeligt uddannet arkitekt, men levede i mange år af sit forfatterskab, og var gennem tiden en af Danmarks mest flittige børne- og ungdomsforfattere.

Han blev i flere medier sammenlignet med H.C. Andersen, og var i sit forfatterskab optaget af ondskaben i denne verden sat op mod kærlighed og tilgivelse, der bekæmper ondskaben.

Louis Jensen blev født i 1943 i Nibe og uddannede sig senere til arkitekt. Han havde en lovende karriere foran sig som blandt andet byplanlægger i Aarhus Kommune, men valgte den vej fra til fordel som karrieren som forfatter.


Jeg har haft så meget glæde over at skrive. Det har fyldt så meget i mit liv og givet mig så stor glæde.

Louis Jensen til Århus Stiftstidende i 2016


Han debuterede med digtsamlingen Hvedekorn i 1970, og slog igennem som romanforfatter med børnebogen Krystalmanden i 1986. Godt seks år senere valgt han at blive fuldtidsforfatter, og siden er det blevet til mere end 30 titler. En stor del af dem er oversat til adskillige sprog, og han har modtaget en lang række priser og legater. Blandt andet modtog han Statens Kunstfonds hædersydelse, som er livsvarig, i 2002.

Forfatterskabet tæller både romaner, digte, noveller, skuespil, billedbøger og kortprosa. Mange husker ham især for Skelettet på Hjul, der handler om en dreng, der kommer hjem fra skole, og finder ud af, at hans forældre har slået hans hund ihjel med gift.

En engel fortæller drengen, at hunden kan blive levende igen, hvis han finder dens sjæl. Det er en fortælling der rummer det kristne budskab om, at sjælen lever videre efter døden, og selvom det er en børnebog, var der mange, der fandt den upassende for børn.

Annonce

1.001 små historier

Louis Jensens' helt store livsprojekt var et stort værk under overskriften Hundrede Historier med kortprosa for børn, skrevet så hver tekst danner en lille firkant på hver side. De i alt 1.001 små historier udkom løbende med cirka 100 historier i hver og den sidste med kun én. Den sidste udkom i efteråret 2016 og var som de øvrige illustreret af Lillian Brøgger.

Til avisen har han tidligere fortalt, at han ikke havde forudset, at de første hundrede firkantede historier med tiden skulle blive til 1.001.

- Det vidste jeg ikke fra starten, men jeg blev glad for at skrive dem, og jeg fik meget fin respons på dem, fortalte han.

Først da anden bog var skrevet, blev han klar over, at det skulle være en serie.

En stor del af Louis Jensen liv gik med forfatterskabet, og for ham var det glæden over, at skrive, der netop fyldte meget i livet.

- Jeg har haft så meget glæde over at skrive. Det har fyldt så meget i mit liv og givet mig så stor glæde. Men der, hvor jeg føler den allerstørste glæde, er ikke, når jeg får en fremragende anmeldelse. Det er, når jeg skriver en sætning, som jeg synes er så smuk, eller jeg lykkedes med at udtrykke noget, som jeg betragtede som umuligt. En hver forfatter leder efter det sted, hvor det lykkes og siger klik! Når det lykkes, er det en kæmpestor glæde, og den er meget større, end den ros du kan få fra omverdenen. Da er man lykkelig i sin skaben, lød det fra ham i et interview med avisen tilbage i 2016.

Louis Jensen var bosat i Viby og efterlader sig kone, tre børn og børnebørn.

Louis Jensen

  • Louis Jensen blev født i 1943 i Nibe. Han var herefter bosat først i Beder, siden i Aarhus C og til sidst i Viby.
  • Han er uddannet arkitekt fra arkitektskolen i Aarhus.
  • Debuterede som forfatter med digte i tidsskriftet Hvedekorn i 1970.
  • Louis Jensen har modtaget en lang række priser, heriblandt Kulturministeriet Børnebogspris i 1989 og Gyldendals Børnebogspris i 2009.
  • Han er modtager af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce