Annonce
Aarhus

Aarhus-forlag jubler over litteraturpris: Turbines fornemmelse for gode fortællinger

Det århusianske forlag Turbine havde hele to oversatte bøger med i opløbet til Nordisk Råds litteraturpris. Vinderen blev den finlandssvenske forfatter Monika Fagerholms "Hvem slog bambi ihjel?", der er oversat af Pia Juul og udkom på Turbine i maj 2020. Foto: Niklas Sandström
Det århusianske forlag Turbine havde hele to oversatte romaner med i opløbet til Nordisk Råds litteraturpris 2020 - og løb af med den fornemme pris.
Annonce

AARHUS: - Jeg kunne med det samme mærke, at her var en roman, som var sprogligt helt unik, lyder det fra Martin Graae Jørgensen, redaktør på Forlaget Turbine, i en pressemeddelelse.

Hans mavefornemmelse viste sig at være helt rigtig, for tirsdag blev Nordisk Råds litteraturpris uddelt, og vinderen blev den finlandssvenske forfatter Monika Fagerholms "Hvem slog bambi ihjel?", der er oversat af Pia Juul og udkom på Turbine i maj 2020.


Jeg vidste med det samme, at jeg sad med en vigtig roman i hånden

Martin Graae Jørgensen


Da Martin Graae Jørgensen sikrede Turbine de danske rettigheder i 2019, var romanen endnu ikke nomineret og kun lige udkommet i Finland. Men Martin Graae Jørgensen var heldigvis sikker i sin sag:

- Romanen er vild og punket, den springer fra en fortæller til en anden, den citerer sangtekster og bruger engelske udtryk, men samtidig skaber den et rum i sig selv, hvor læseren forstår det absurde, det voldsomme, det urimelige i, at en gruppevoldtægt overhovedet kan finde sted, og når den så har fundet sted, at gerningsmændene ikke bliver draget til ansvar. Jeg vidste med det samme, at jeg sad med en vigtig roman i hånden, siger Martin Graae Jørgensen, der er stolt over, at forlaget står bag den danske udgave.

Romanen er oversat af nyligt afdøde Pia Juul. Derfor er det også et skår i glæden hos Aarhus-forlaget, at de gode nyheder og reaktioner ikke kan deles med den dygtige oversætter.

Med i opløbet om den eftertragtede pris var også "Den gode ven" af  den norske forfatter Bjørn Esben Almaas, der ligeledes er oversat og udgivet på Turbine.

Andet oplag af "Hvem slog bambi ihjel" er på vej fra tryk, og forlaget melder, at flere boghandlere oven på nyheden har købt mange eksemplarer hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag

Annonce