Annonce
Aarhus

Aarhus-forskere beviser det med svirrefluer: Klimaet ændrer naturen

Seniorforsker Thomas Simonsen er ekspert i insekter. Her ses han med sommerfugle på Naturhistorisk Museum i Aarhus. Ved det seneste projekt har han arbejdet med svirrefluer. Foto: Axel Schütt
Danmark rykker sydpå, og det betyder noget for bestøvningen af planterne, viser helt nyt studie fra fire forskere.
Annonce

AARHUS: Århusianske og københavnske forskere har i et stort projekt vist, at klimaændringerne spiller ind på naturen.

Thomas Simonsen og Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, Thomas Eske Holm fra Aarhus Universitet og Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum i København viser i et stort studie med svirrefluer, at ting i naturen rykker sig, fordi temperaturen stiger.

Museet i universitetsparken i Aarhus har mere end en million insekter, deriblandt snesevis af arter af svirrefluer. En del af dem har medvirket i analysen. Det har også svirrefluer fra Statens Naturhistoriske Museum og oplysninger fra Naturbasen. De sidste er indsamlet af naturinteresserede mennesker, ikke fagfolk.

Undersøgelsen koncentrerer sig om tiden fra år 1900 til 2018.

- Den aktuelle opvarmning har særlig stor betydning, fordi den primært er et resultat af menneskelig aktivitet, og fordi den foregår med en hidtil uset hastighed, skriver forskerne i deres konklusion.

- Temperaturen stiger cirka 0,1 grad om året og har gjort det siden 1900. Det er nok til, at dagsommerfugle og bier dukker op tidligere, siger Thomas Simonsen. Men om svirrefluer også gør har ikke tidligere været undersøgt på så bredt grundlag. De er aktive fra det tidlige forår til sensommeren. De voksne fluer lever af pollen og nektar fra blomster og flyver fra blomst til blomst og bestøver planterne ligesom bierne.

Svirrefluer

Svirrefluer bliver ofte forvekslet med bier og hvepse. De gør stor nytte i haven ved, at fluerne fungerer som bestøvere, mens larverne af nogle arter fungerer som rovdyr mod bladlus.

Annonce

37 arter undersøgt

Svirrefluer bliver ofte forvekslet med bier og hvepse, fordi de ligner dem. De gør stor nytte i haven ved, at fluerne fungerer som bestøvere, mens larverne af nogle arter fungerer som rovdyr mod bladlus. Svirrefluer flyver meget karakteristisk. De står nærmest stille i luften, svirrer med vingerne og bevæger sig i hurtige ryk.

Forskerne har undersøgt i alt 37 arter af svirrefluer, og i den endelige analyse er medtaget 14 arter, som er statistisk signifikante.

- Vi kan se, at de stigende temperaturer betyder, at de 14 arter af svirrefluer i gennemsnit dukker op 11 dage tidligere, end de gjorde i år 2000. Det virkelige tal kan variere mellem to og 40 dage afhængigt af arten. Det er markant tidligere end før, og det har en effekt og er vigtigt for økosystemet, fordi svirrefluerne bestøver planterne. De voksne lever relativt kort, og deres ankomst skal naturligvis passe med den tid, planterne blomstrer, hvis de skal bestøves, siger Thomas Simonsen.

Annonce

Folks hjælp er vigtig

- Vi kan af undersøgelsen ikke sige, hvor meget, det betyder for naturen. Men vi kan se, at der er ting, som ændrer sig, fordi temperaturen stiger, og den slags observationer betyder meget, siger Thomas Simonsen.

Han understreger, at det er vigtigt for forskerne, at folk samler insekter og observationer, og at forskerne får observationerne.

- Vi er simpelt hen ikke nok selv til at samle oplysninger. Vi er nødt til at have hjælp fra befolkningen med den her interesse, siger Thomas Simonsen.

Hans analyser viser, at Danmark rykker sydpå. Det er der efterhånden hundredevis af beviser på, siger han. Vi har fået det lunere, og vi skal kunne omstille os efter det.

- Vi har som mennesker en stor del af ansvaret for ændringerne, siger han og henviser til den svenske forsker Svante August Arrhenius, som for mere end 100 år siden sagde, at hvis vi fordoblede afbrændingen af fossile brændstoffer (i forhold til 1903-niveau), ville temperaturen i løbet af 500 år stige med op til fire grader.

Svirrefluen kan ligne en bi eller hveps.
Svirreflue i gang med bestøvning. Foto: Sølva Falgren
Annonce
Annonce
Aarhus

Opsigtsvækkende udvikling: Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år. ”Det er pisse surt,” fortæller de

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt notat: Flere er blevet smittet ved eid-fester og en begravelse

Aarhus

To nye tilfælde: Nu er 11 chauffører fra Aarhus Sporveje smittede

Annonce