Annonce
AGF

Aarhus-forskere: Smittefaren er lav for fodboldspillere under kamp

Nærkontakt er en del af fodbold, men måske ikke i sådan en grad, at det udgør en stor smittefare i forbindelse med Corona. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
En undersøgelse fra Aarhus Universitet når frem til, at der angiveligt kun er en lille corona-smittefare under en fodboldkamp.

FODBOLD: Det er så friskt fra fad, at det endnu ikke er publiceret, men konklusionen i en ny undersøgelse fra tre forskere fra Aarhus Universitet peger i retning af, at det ikke er forbundet med stor smittefare at spille en fodboldkamp.

Det skriver videnskab.dk.

Det er umiddelbart godt nyt for dansk fodbold og fansene i disse Corona-tider, hvor fodbolden ligger helt stille: Lige fra hyggespillerne i serierækkerne til Superligaen.

Undersøgelsen er lavet Nikolas S. Knudsen og Manuel Thomasen i samarbejde med lektor Thomas Bull Andersen fra Institut for Folkesundhed – Idræt ved Aarhus Universitet, og den bygger på en nøje kortlægning af spillernes bevægelsesmønstre i 14 Superligakampe.

De når frem til, at en spiller i løbet af en kamp i gennemsnit vil være tæt på en anden spiller i halvandet minut. Og det er ikke kritisk i forhold til at blive smittet med Corona.

Beregningerne viser, at spillere opholder sig inden for smitteafstand imellem 0 og 657 sekunder – knap 11 minutter – i løbet af en kamp. Gennemsnittet var 1 minut og 28 sekunder.

Hvis man antager, at flere spillere på banen er smittede, kan man som udgangspunkt gange resultatet tilsvarende op, lyder det fra Thomas Bull Andersen. Så er der to smittede på banen giver det en gennemsnitlig udsættelse for smitte på godt tre minutter.

Og det er ifølge professor i virologi, Allan Randrup Thomsen, ikke kritisk.

- Sundhedsstyrelsen regner med, at man skal være indenfor to meter af en smittet person i mere end 15 minutter, før man regner det for at være en relevant kontakt. Så ingen tvivl om, at den tid, de angiver i undersøgelsen, ikke er kritisk, og slet ikke når fodboldspil foregår udendørs, siger han til videnskab.dk.

Han understreger også, at det fortsat er vigtigt, at spillerne holder sig fra at samles i omklædningsrum, undgår omfavnelser og store jubelscener – og i øvrigt vasker hænder, spritter af og hoster i ærmet.

Superligaen – og de øvrige danske fodboldrækker – har været i dvale siden starten af marts måned. Men nu lysner det måske.

Divisionsforeningen håber på at kunne lade bolden rulle igen i Superligaen fra slutningen af maj.

Undersøgelsen fra Aarhus Universitet har dog også sine begrænsninger. Således fokuserer den udelukkende på spillernes bevægelser, og hvor meget nærkontakt de har til hinanden under en kamp, men udelader alle andre faktorer, der også kan påvirke en potentiel smittefare som trænere, tilskuere, toiletforhold, stadionpersonale, tv-folk og så videre.

Derudover er der selvfølgelig spillere, der qua deres position på banen og rolle på holdet vil være mere i nærkontakt med modspillere end andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

AGF

AGF-spillere: Det er fladt uden tilskuere

Aarhus

Dagens måske mærkeligste nyhed: Blæst og corona får vores varmeregning til at stige kraftigt

Annonce