Annonce
Sport

Aarhus Fremad og Brabrand spiller lige op med de økonomiske muskelhunde: Useedede på bankkontoen, men klare i spyttet på banen

Mathias Laursen scorede Aarhus Fremads eneste mål i kampen mod Thisted. Han var en af de første spillere, som fik kontrakt i klubben, da den startede med kontraktfodbold igen i sommeren 2020. Foto: Ole Nielsen.
Både Aarhus Fremad og Brabrand havde små økonomier i forhold til deres modstandere lørdag eftermiddag. Brabrand vandt, og Aarhus Fremad havde alle mulighederne for det.

FODBOLD: Man kan sige meget om de århusianske 2. divisionshold - Aarhus Fremad og Brabrand IF.

Men de er langt fra at være de økonomisk stærkeste i rækken.

Alligevel følger de med. Aarhus Fremad har måske fået en skuffende pointhøst indtil nu, men i størstedelen af kampene har holdet som minimum været ligeværdige med modstanderen.

Annonce

Sådan var det også lørdag mod Thisted FC, hvor det blev til 1-1. Det var dog Aarhus Fremad, der kontrollerede kampen og havde langt de fleste afslutninger. Havde det ikke været for Yao Dieudonnes perlemål fra 25 meter, havde Fremad også taget tre point.

2. division, 7. runde

Aarhus Fremad - Thisted FC 1-1 (0-0)

Mål: 1-0 Mathias Laursen Christensen (49.), 1-1 Yao Dieudonne (51.)

Aarhus Fremad (4-4-2): Thomas Hagelskjær - Marcus Kirchheiner, Frederik Rieper, Mathias Damgaard, Emil Obitsø - Lucas From, Emil Hauge Mortensen, Lasse Hauge Mortensen, Magnus Kirchheiner (Søren Bugge 46.) - Søren Andreasen, Mathias Laursen Christensen (Simon Pedersen 65.)

Thisted FC (4-4-2): Andreas Raahauge - Laus Østervig, Jeppe Svenningsen, Laurits Bust Sørensen, Emil Lagergaard (43.) - Frederik Sloth (Christian Hørby 62.), Asger Bust Sørensen, Gloire Rutikanga, Mathias Andersen (Antonio Bustamante 43.) - Mikkel Agger, Yao Dieudonne

Advarsler: Aarhus Fremad: Søren Bugge og Marcus Kirchheiner, Thisted: Emil Lagergaard, Mathias Andersen og Asger Bust Sørensen.

Tilskuere: 503 på Riisvangen Stadion. 

Brabrand IF - Kolding IF 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Mathias Bonde (84.)

Thisted kom til kampen med blandt andet Mikkel Agger og Jeppe Svenningsen på holdet. Begge hentet til klubben fra Vendsyssel i 1. division denne sommer. Førstnævnte har over 100 kampe i Danmarks næstbedste fodboldrække og var i sin tid hentet til Vendsyssel for at blive klubbens primære målscorer.

Og Brabrand ej at forglemme. Det er det eneste mandskab i hele 2. division, som ikke skriver kontrakter med deres spillere. Alligevel formåede cheftræner Tom Søjbergs tropper at hente tre point og en 1-0-sejr mod Kolding IF.

Kolding har fastholdt deres deltids-setup efter nedrykningen fra 1. division og havde Thomas Mikkelsen i startopstillingen. Han har tidligere haglet mål ind i 1. division, kommer til Kolding fra islandsk fodbold, hvor han startede efteråret med at spille europæiske kvalifikationskampe.

Og så har han fået en løn, langt de fleste 2. divisionsspillere ville være kraftigt misundelige på.

Penge vinder - stort set - altid over tid

Al statistik siger, at økonomi gør en forskel på den lange bane. Men på den helt korte bane er der nogle ting, som der kan pilles ved.

Aarhus Fremad forsøger at gøre det ved at være ekstremt detaljeorienterede både på og uden for banen. I spillestilen bruger man mest tid på at finpudse den spillestil, som, cheftræner Morten Dahm Kjærgaard mener, er den bedste. Og uden for banen er der en stab, som nominelt efterhånden ligner noget fra Superligaen, omend mange selvfølgelig arbejder mange færre timer.

Den økonomiske kamp i 2. division

Aarhus Fremad spillede lørdag 1-1 mod Thisted FC. Aarhus Fremad havde i deres seneste årsregnskab 1,4 millioner kroner i personaleomkostninger og havde i juni 2021 otte årsværk i klubben. 

Thisted har ikke offentliggjort deres personaleomkostninger i deres seneste årsregnskab, men havde 15 årsværk i juni 2021. Altså næsten dobbelt så mange som Aarhus Fremad. 

------------------------

Brabrand mødte lørdag Kolding IF og vandt 1-0. Brabrands nye selskabskonstruktion har endnu ikke offentliggjort et årsregnskab, men holdet er det eneste i 2.division uden spillere på kontrakt og er noteret for at have et årsværk i juni 2021. 

Kolding IF har deltidsfodbold og træner derfor kort efter middag i stedet for efter fyraften. I deres seneste årsregnskab havde klubben 10.4 millioner kroner i personaleomkostninger - altså over syv gange så meget som Aarhus Fremad for eksempel - og i juni 2021 har klubben 26 årsværk. Det skal dog nævnes, at klubben efter årsregnskabets udgivelse rykkede ned fra 1. division, hvilket kan have gjort personaleomkostningerne mindre fremover. 

- Over tid vinder penge altid. Vi gør rigtig meget for at løfte økonomien, og i min tid er vi gået fra at være uden kontrakter til nu at have kontrakter og til snart at have en fuld trup på kontrakter.

- Og så handler det også om kompetencer. Du kan godt overvinde andre klubber på at være gode på dine kompetencer. Det handler for eksempel om spillestil og relationer. Vi træner vores kompetencer hvert evigt eneste dag, så vi kan spille fodbold på den måde, vi tror på er den bedste. Og hvis en klub så har flere penge, kan de købe dygtigere kompetencer. Vi henter så gode spillere, som vi kan hente ud fra klubbens struktur, og så tror vi på, at vi kan løfte os ved i stedet at have en fælles forståelse af tingene ved at arbejde med spillernes relation til hinanden, siger Morten Dahm Kjærgaard.

Annonce

Underhundene fra Brabrand

I Brabrand er det lidt anderledes. Aarhus Fremad er af bookmakerne set som underdog til oprykning på trods af deres økonomi. Brabrand er i stedet kategoriseret som mulig bundprop.

Alligevel har Brabrand nu 14 point efter otte kampe og ligger på en femteplads efter lørdagens kamp. De har samtidig ni point mere end dagens duellanter fra Kolding.

Kolding og Middelfart bruger store summer, og det gør nogle gange, at de ikke spiller så frit i en række, hvor de ved, at de skal være lidt bedre end alle de andre.

Tom Søjberg, cheftræner i Brabrand IF

- Jeg tror, det handler om pres. De klubber, der har mange penge, skal vinde hver gang i 2. division, og de skal slå Brabrand. I Brabrand har vi det som udgangspunkt fint med uafgjort, og så begynder nogle af de mere pengestærke hold at satse og åbne holdet lidt op til sidst. AB gjorde det i sidste uge, Kolding gjorde det i dag, og så slog vi til.

- Kolding og Middelfart bruger store summer, og det gør nogle gange, at de ikke spiller så frit i en række, hvor de ved, at de skal være lidt bedre end alle de andre, siger Brabrands cheftræner Tom Søjberg.

Annonce

Lørdag kunne have givet to århusianske sejre

Aarhus Fremad og Brabrand spillede dog to vidt forskellige opgør lørdag eftermiddag.

Aarhus Fremad pressede i store dele Thisted bagud i første halvleg og burde have været klart foran ved halvlegsteen. I anden halvleg, som var noget mere lige, scorede først Mathias Laursen Christensen efter hjørnespark, hvorefter Yao Dieudonne udlignede for Thisted med et smukt mål bare to minutter senere.

I Brabrand var det Kolding, som skabte langt de fleste chancer. En blanding af gode redninger fra Brabrand-keeper Henrik Lindhard samt et par store missere gjorde, at kampen stadig stod lige til sidst, hvor Mathias Bonde så kunne blive Brabrand-helt.

Aarhus Fremad har været bedst i en god del af deres kampe, men pointene er udeblevet. Målt på både expected goals og expected points, to statistikker som udregner henholdsvis hvor mange mål og point man burde have haft, fører holdet dog rækken.

- På dagen i dag kunne det godt se ud til, at det var vores måde at spille på, som gav flest chancer. I dag tror jeg, de tænkte meget i omstillinger og havde to hurtige angribere og to hurtige kantspillere, som var klar til at stryge afsted. Og hvis ikke vi havde været dygtige nok til vores kompetencer og for eksempel smidt bolden væk, kunne kampen være tippet over til dem, siger Morten Dahm Kjærgaard.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Sport

København drillede Bears, men overraskelsen udeblev

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce