Annonce
Sport

Aarhus Fremad-træner: - Vi var klar til at vælte rækken

Morten Dahm Kjærgaard havde set tegningerne til noget godt spil i Aarhus Fremads træningskampe i foråret. Foto: Ole Nielsen.
Morten Dahm Kjærgaard nåede at stå i spidsen for Aarhus Fremad i en enkelt divisionskamp inden foråret blev sat på standby af corona-virus. Den nye cheftræner på Riisvangen har brugt den første del af pausen til at hente inspiration i engelsk og italiensk fodbold og dygtiggøre sig selv i trænergerningen, så han er helt klar, når fodbolden igen får lov til at rulle.
Annonce

FODBOLD: Han nåede en enkelt kamp. 90 minutters fodbold og en sejr i forårets første kamp mod Dalum, som satte en streg under, at det, som han og Aarhus Fremad havde arbejdet med siden han overtog tjansen som cheftræner, faktisk virkede. De var klar til at indlede jagten på Helsingør i kampen om oprykning til 1. division.

Men netop som hele maskineriet for alvor skulle til at rulle, så blev det hele sat i stå. Coronavirussens indtog i Danmark satte en stopper for alt i det danske samfund. Erhvervsliv, institutioner, skoler og altså også sportens verden. Tre dage inden Morten Dahm Kjærgaard skulle have stået i spidsen for Aarhus Fremad ved årets første hjemmekamp, lukkede statsminister Mette Frederiksen landet ned for at inddæmme spredningen af Corona virus. Dermed stod den 36-årige fodboldtræner og hans spillere i en helt ny situation, hvor fodbold blev sparket ud til højre og et helt andet emne kom øverst dagsordenen.

Morten Dahm Kjærgaard var startet i sit nye arbejde som cheftræner på Riisvangen 7. januar og havde brugt de seneste måneder på at implementere nogle af de tanker og planer, han havde med i bagagen fra sin tid som assistenttræner i 1. divisionsklubben Fredericia. I månederne op til nedlukningen af det danske land havde han set nogle af de ideer blive til virkelighed inde på træningsbanen og ikke mindst i de træningskampe som førerholdet fra 2. division var en del af. En fed oplevelse for den ambitiøse fodboldtræner, som for første gang i sin karriere stod med det endegyldige ansvar på sidelinjen. Det var ikke bare ham, der kom med input. Det var ham, der tog den endelige beslutning.

- De ting, der var blevet prioriteret og som vi havde arbejdet med, havde vi også nået. Det kunne ses på banen, hvor de ting jeg gerne ville have flyttet, var begyndt at falde på plads. Stemning var også god i truppen. Vi var klar til at gå ud og vælte rækken og sætte jagten ind på Helsingør. Det skete bare ikke, fortæller Morten Kjærgaard, da han tænker tilbage på perioden i begyndelsen af marts.

Humlebien, som Aarhus Fremad nogle gange er blevet omtalt som, var klar til at flyve, men kom aldrig rigtigt ud af boet. Fodboldklubben tog med det samme sine forholdsregler og fulgte det reglement, der blev sendt ud fra regeringen. Samtidig stillede trænerteamet sig selv det samme spørgsmål, som resten af landet.

Hvor alvorligt er det egentligt? Det stod forholdsvis hurtigt klart, at 2. divisionsholdet ikke kunne vende tilbage til fodboldbanerne lige med det samme.

- Da vi havde gennemgået de faser, som alle andre også skulle igennem, handlede det ikke længere om fodbold, men om samfundet og hvordan vi kom tilbage på ret kurs, siger træneren og fortsætter:

- I den første uge var jeg stadig på arbejde og kiggede nærmere på, hvad vi kunne gøre nu, hvor vi ikke måtte træne. Jeg fik snakket med spillerne og sendt programmer ud til dem, så de havde noget at arbejde. Jeg kunne godt se, at der ville gå lang tid, før vi kunne træne sammen igen, fortæller Morten Kjærgaard, der trods den korte tid i sin nye klub følte sig godt til rette allerede.

- Jeg havde brugt flere hele dage i klubben i begyndelsen, så jeg kunne møde alle de gode mennesker i og omkring klubben. De frivillige, administration, sponsorer og fans. Jeg deltog også en del i de morgenmøder, der var med sponsorerne, så jeg følte egentligt, at jeg var kommet godt i gang på den front. Jeg manglede bare at opleve hvordan det hele kører, når sæsonen kommer op i tempo, lyder det.

Blå bog

Navn: Morten Dahm Kjærgaard

Født: 4/1 - 1984

Ansat som cheftræner i Aarhus Fremad frem til sommeren 2022.

Bosat i Kolding men flytter til Aarhus i forbindelse med sit nye job.

Har Uefas A-licens og er i gang med P-licensen. Derudover har han Uefas M2-målmandsuddannelse og er uddannet mentalcoach ved DIF.

Er uddannet autolakerer.

Trænerkarriere:

2020-?: Cheftræner i Aarhus Fremad
2013-2020: Assistenttræner i FC Fredericia
2011-2012: Ungdomstræner i Vejle Boldklub
2007-2011: Ungdomstræner i FC Fredericia
2000-2007: Ungdomstræner i Taulov-Skærbæk IF

Annonce

Inspiration hos Leeds og Liverpool

I den anden uge af nedlukningen blev han sendt hjem fra arbejde og skulle her forsøge at finde en hverdag, hvor der ikke var lige så meget tryk på som normalt. En situation, som han skulle omstille og vænne sig selv til. Der var en indre motivation og drivkraft, der skulle bearbejdes og klargøres, så han midt i ærgrelsen over ikke at kunne arbejde videre med sit fodboldhold, kunne kigge på nogle af de ting, som han normalt ikke ville nå.

- Jeg prøvede at finde motivation og inspiration til at styrke min egen fodboldviden og gøre nogle af de ting, som du ofte tænker på, at du gerne vil gøre, når det hele køre på fuldt tryk, men ikke får gjort. Nu havde jeg jo pludselig meget tid til at gøre det. Det var lidt svært at komme i gang med det i begyndelsen, fordi jeg skulle finde et tempo og drive. Men i det øjeblik jeg havde fået reflekteret over, hvor meget jeg egentligt savnede hverdagen og den måde, som den fungerer på, så fik jeg fundet en arbejdsgang. Jeg har efterfølgende fået set en del kampe med Atalanta, Leeds, Manchester City og Liverpool. Jeg har forsøgt at se på tendenserne i deres spil og tage nogle af de ting til mig, siger han.

Hvorfor lige de hold?

- Det er ikke fordi vi nødvendigvis matcher de hold, som jeg har kigget nærmere på. Det er nærmere nogle ting i deres spillestil, som jeg nærstuderer. Det kan være det nærmest ekstreme i det presspil, som Leeds laver, eller deres mand til mand arbejde i defensiven. Jeg kigger meget på, hvad der virker og hvor effektfuld det er. Leeds har eksempelvis en meget høj ”Expected Goal” procent og der forsøger jeg at kigge nærmere på, hvad der ligger bag den og deres gode presspil, siger Morten Kjærgaard, der udover arbejdet som cheftræner i Aarhus Fremad også er i gang med at tage en Pro-trænerlicens, den højeste træneruddannelse på seniorniveau i DBU.

Noget af det, som han noterer sig i sin gennemgang af fodboldkampe, skal også bruges til den opgave, der skal afleveres i forbindelse med P-træneruddannelsen om et år.

- Jeg har mest af alt ledt efter udfordring i forhold til det, som jeg selv gør som træner. Hvordan virker det andre gør? Jeg synes det er spændende at se den måde som Marcelo Bielsa(træner i Leeds) får sit hold til at spille på. Det er meget instinktivt og intenst. Det foregår i et meget højt tempo med utroligt mange løb. Det bringer også det fysiske arbejde ind i tankegangen. Hvordan kan man lave fysisk træning der gør det muligt, at spillerne kan holde til at lave det arbejde, som den spillestil kræver?

Annonce

14 dage til at opbygge formen

Hvilken forfatning hans egen spillere vil være i, når der igen kan fløjtes op til fodboldtræning, ved han ikke. Efter nogle korte samtaler i den første uge af nedlukningen, så har han ikke været i kontakt med spillertruppen. Han er dog ganske fortrøstningsfuld i forhold til sine spilleres formniveau.

- Jeg trøster mig ved, at jeg har lært spillergruppen at kende. Det er nogle unge mennesker, der nærmest er afhængige af at få sig rørt. De holder sig ikke bare sunde og raske for at spille fodbold, men har bare en god tilgang til at holde sig selv i gang. Derfor har jeg også en stor tiltro til, at de nok skal holde formen. Det kunne jeg allerede se, da jeg kom til klubben i januar. Der kom de fra en vinterpause, men stod allerede stærkt rent fysisk, siger Morten Dahm Kjærgaard.

Han tror, at truppen i løbet af 14 dage vil kunne genvinde så meget af formen, at spillerne vil kunne være klar til at genoptage turneringen.

- Det er rigtigt vigtigt, at vi får os dækket ind i forhold til skader. Hvis spillerne er, hvor jeg tror de er, og har holdt sig i gang, så skal vi bruge to uger, måske mindre, til at få lagt et ekstra lag på og sikre os, at vi ikke løber ind i skader. Derefter kommer jo så ting som timing, boldfølelse og spilforståelse. Alle spillere kan huske hvordan det er at komme tilbage fra en skade. Sådan vil det også være i begyndelsen. Det tror jeg ikke, at nogen klubber kan undsige sig. Det vil foregå på et lidt lavere niveau, når vi skal genoptage sæsonen, siger han.

Tror du på, at I kommer til at spille?

- Det er svært at svare på. Hvis vi efter 10. maj må samles mere end 10 mand, så tror jeg godt, at vi kan komme i gang i maj måned. Det vil formentlig være uden tilskuere på stadion, men vi vil gerne være med til at spille kampe, også i løbet af ugen, så vi kan få afviklet sæsonen på den bedst mulige måde. Jeg er dog sikker på, at DBU og Divisionsforeningen nok skal finde frem til en måde, og den bakker vi dem op i. Er det muligt at spille, så er vi klar. Vi er mest tilhængere af at afgøre tingene på banen, hvis det kan lade sig gøre, siger Morten Dahm Kjærgaard.

Efter de første 17 runder af 2. division er Aarhus Fremad placeret på en sikker førsteplads med 38 point i gruppe to, syv point foran Middelfart.

I den seneste tid har den nye chef på Riisvangen haft tid til at fordybe sig og hente inspiration i fodboldens verden. Foto: Ole Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

AGF

AGF får hjemmebane i europæisk opgør: Trak finske FC Honka Espoo

Annonce