Annonce
Aarhus

Aarhus går amok i blomster: Se 16 områder her

Her i Mårslet Bypark er græsset skrællet af, og jorden er klar til at blive sået til med blomsterfrø. Skiltet fortæller forbipasserende, hvad det handler om. Foto: Hans Petersen
Projektet "Aarhus blomstrer vildt" giver farverig sommer på både private og kommunale områder.

AARHUS: Så mange blomster som aldrig før kan opleves i Aarhus til sommer. "Aarhus blomstrer vildt" hedder et projekt, som Aarhus Kommune har sat i gang, og interessen er overvældende.

- Vi har fået virkelig mange henvendelser fra glade folk, som nu får en mulighed for at gennemføre det projekt, som de måske har talt om i grundejerforeningen i flere år, men aldrig har fået realiseret, siger civilingeniør og projektleder Hanne Lund Steffensen fra Bynaturguppen under Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Projektet er delt i to:

Annonce

Den ene del handler om kommunale arealer, som Aarhus Kommune selv sørger for. Det vil sige skræller græs af områder i for eksempel parker, vejsider og skrænter, så der kan sås blomsterfrø i jorden.

Den anden del handler om private områder med offentlig adgang, for eksempel i en grundejerforening. Her kan man søge om at få blomsterfrø leveret af kommunen mod selv at gøre arealet klar, så frøene og passe området.

16 kommunale områder

I alt kommunale 16 områder i Aarhus Kommune står kommunen for.

Det kan være større arealer i en park, en rundkørsel, en længere vejside, en skrænt, en sti eller et helleanlæg.

- En stor del af arbejderne er lavet, men en del mangler stadig. Nogle steder er græsset skrællet af større arealer, så jorden er klar til at modtage blomsterfrøene.

I en park kan det godt handle om fire-fem områder i selve parken - men parken i sig selv tæller kun som et af de 16 områder.

Det er disse:

Mårslet Bypark, Mårslet Åpark, Mølleparken i Mårslet, vejside langs Grønløkke Allé i Tranbjerg, Engdalsgårdsparken i Beder, en rundkørsel i Skejby, Vejlbyparken, en skolesti i Løgten, Forteparken, et vejareal ved Viborgvej-Sommervej, område i Sabro ved Blåbærvej-Jordbærvej, Gellerup Skov, Tilst Bypark, en helle i Gl. Egaa, beachvolleybane ved Vestereng og skrænter ved Den Permanente.

- Blandt de private har der været vældig rift om at være med, og de, der ikke nåede med i første omgang, får en mulighed for at søge igen til efteråret, siger Hanne Lund Steffensen.

Annonce

Forskellige blandinger

Blomsterne er primært flerårige.

- Aarhus har tilmeldt sig konkurrencen "Danmarks vildeste kommune", men vi havde planlagt vores aktion inden. Derfor havde vi købt frø før andre, og det var heldigt, for der er så stor rift om frøene, at nogle leverandører har meldt udsolgt, siger Hanne Lund Steffensen.

Hun oplyser, at Aarhus har købt 21 kilo blomsterfrø. Det svarer til 10.000 kvadratmeter areal med blomster.

Senere vil der også blive plantet buske og frugttræer.

I Mårslet har Søren Rosenkrantz Riber deltaget som formand for Fællesrådets grønne udvalg.

Han siger, at udvalget har været med i planlægningen, så der er taget hensyn til, at en del af arealerne i Mårslet Bypark for eksempel bruges til kælkebakke og derfor ikke skulle sås til. Fem grundejerforeninger i Mårslet har ønsket at modtage frø fra kommunen.

Frøblandingerne

  • Områderne vil blive tilsået med forskellige blandinger afpasset efter arealet. Der er fire forskellige med både flerårige, et- og toårige blomster.
  • Der er disse blandinger:
  • Sommerfugleblanding med for eksempel flerårig alm. røllike, etårig kornblomst og toårig alm. slangehoved.
  • Dansk vildeng med blandt andet flerårige alm. røllike, etårige klinte og toårige alm. slangehoved.
  • Engblanding til lerjord med blandt andet flerårig hørblomst, etårig morgenfrue og toårig gyldenlak.
  • Salttolerant blomsterblanding med blandt andet flerårig alm. røllike, enårig sommerasters og toårig alm. slangehoved.
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce