Annonce
Aarhus

Aarhus går amok: Tag-selv-bordet venter lige uden for byporten

Isabella Maria Taabell (til venstre) og Leonora Dagmar Preetzmann Nørland er lige kommet hjem fra Fransk Polynesien og havde gulerødder med til dyrene i dyrehaven. Foto: Flemming Krogh
Folk strømmer til skov, strand og dyrehaven, hvor oplevelser venter, tuk-tuk'erne holder klar med kaffe og brændte mandler, og dyrene smæsker sig i all-inclusive.

AARHUS: Hele pakken er der. Lige ved hånden. Skov, strand og dyrehave. Aarhus' perle af udendørs oplevelser er blevet et megahit. Der er trængsel dér ligesom ved stranden på den varmeste sommerdag.

Børn, unge, ældre, alle aldersklasser tager for sig af naturens bynære tag-selv-bord, der lige nu er dækket med hvid dug og vederkvægende lys fra oven.

Solen skinner, og byens mennesker besøger dyrene i skoven, eller de spadserer mellem træerne eller langs stranden, der er kun et stenkast derfra.

Annonce

Lister af sted

Imens lister bilerne af sted på vejen mellem midtbyen og Moesgaard Strand. Chauffør og passagerer skuler efter en mulighed for at komme af med vognen og ud for at opleve virkeligheden.

Det er muligt, for selv om vejret er godt og oplevelsen stor, så bliver folk ikke lige så længe som på en sommerhed dag ved Ballehage. Med lidt tålmodighed dukker der pladser op hele tiden.

Aarhus er gået natur-, skov- og strandamok. Det er som om området ved Varna Palæet og lige derefter mod kysten er skabt til en tid som denne. Når coronaen hindrer os i alt muligt andet, så kan vi finde og genopdage de dejlige områder.

Annonce

All inclusive til dyrene

Solen kaster sine lave vinterstråler over landskabet, gør oplevelsen varm og tydelig og skaber lange skygger. Børnene har gulerødder med til de allerede mætte dyr i dyrehaven. Aldrig, aldrig, aldrig tidligere har dyrene i den grad fået opmærksomhed og er blevet tilbudt kosttilskud, for eksempel gulerødder.

Det ses på dem. Nok tager de imod børnenes fremstrakte hænder og spiser af retterne, men sultne er de ikke efter at have oplevet all inclusive i alle døgnets lyse timer.

Og det er nemt at finde dyrene. En meget stor flok er samlet. Solen har tilsyneladende samme tiltrækningskraft på dem som på menneskene.

Dyrene finder også plads i solen og står tæt. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Fra Strøget til skoven

Der er varm kaffe, ikke på kanden, men i vognene, der er tuk-tuk'et til strategiske steder, hvor mange kommer. For eksempel ved Varna, indgangen til dyrehaven, Ørnereden og Moesgaard Strand. Her er det store, stationære ishus i øvrigt også åbent.

Kaffevognene har fået følgeskab af folk, der sælger brændte mandler.

Lav sol over Aarhus og kø ved indgangen til dyrehaven, hvor vognene med kaffe og brændte mandler venter.  Foto: Flemming Krogh

Rasmus Sørensen er ansat af Aarhus Sweet Food, og han er ude med brændte mandler.

- I december stod jeg på Strøget, og det var ok, og nu sælger jeg fint her. Det gælder om at finde de steder, hvor folk kommer, siger han, mens mandlerne syder på panden. Jeg var her også sidste weekend, siger han.

Han står lige ved siden af kaffevognen fra Mokka Marselis ved indgangen til dyrehaven. Kaffen blev sat over ved 11.30-tiden, og ved 16-17-tiden ruller vognen hjemad, når det begynder at blive mørkt. Cafe latte, americano, cortado, varm chokolade... der er nok at vælge mellem.

Annonce

Fire på spadseretur

Og der er kø alle steder. Men ingen surmuleri. Folk taler sammen, selv om de ikke kender hinanden, måske en lille smart bemærkning, måske en lidt længere udveksling. Man fornemmer, at vi alle har behov for selskab. Og det er helt i orden, at det kortvarigt er af nogle, vi ikke kender.

Fire unge følges ad. Stefan Lange, Lasse Steenholt, Emma Birkbak og Kamilla Haugaard er spadseret til dyrehaven fra Ingerslevs Plads, og dertil er Steenholt og Haugaard cyklet fra Viby. Det slutter ikke her. De har tænkt sig at gå videre.

- Der er så dejligt her. Vejret er godt, og vi har naturen og vandet, siger de, der er gået hertil langs vandet i Aarhusbugten, otte kilometer, for de går også hjem.

Humøret er højt. Fra venstre: Stefan Lange, Lasse Steenholt, Emma Birkbak og Kamilla Haugaard fulgtes ad på en spadseretur fra midtbyen, og de gik også hjem. Foto: Flemming Krogh

For Emma Birkbak er turen ikke ny.

- Jeg har gået fra byen og herud alle hverdage de seneste to uger, siger hun med en begejstring, som fortæller, at det er en bonus i hverdagen.

Annonce

Hjem fra Fransk Polynesien

To kvinder på 20 år er kommet hjem fra en tur til Fransk Polynesien for en måned siden. De var gaster på en dansk båd, som skulle jorden rundt og var af sted i alt fire måneder, to mere end planlagt.

- Vi havde et coronapas, så vi kunne vise, at vi var testet, så vi har haft en nem rejse, også da vi skulle hjem med fly, forklarer de.

Nu benytter de sig af det danske vintervejrs bedste sider. Isabella Maria Taabell bor i Risskov og har besøg af Leonora Dagmar Preetzmann Nørland fra Aalborg. De har bevaret farven fra solens stråler under de varmere himmelstrøg og har taget gulerødder med til dyrene.

Bilerne lister af sted efter jagt på en p-plads. Der er godt afmærket, og store træstammer i siden hindrer unødig parkering langs vejen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Liv på vandet

På stierne fra skoven ned til stranden skal man holde tungen lige i munden, for sneen er blevet til is og glatte områder, men helt nede langs vandet benytter mange sig af, at sandet er skridsikkert at gå i.

På det stille vand glider folk i kajakker og på paddleboard forbi, mens de nyder 'øjeblikket.

Længere ude mod Moesgaard Strand er der også mange mennesker, men jo længere man kommer ud, jo bedre er muligheden for at finde en p-plads - sagt som et godt råd til dem, der vil opleve det selv.

Mange valgte turen langs vandet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Byens ekstravagante tilbud

Aarhus har ekstravagante tilbud til enhver lejlighed.

Når attraktionerne, cafeerne og restauranterne er lukket, når vi ikke må mødes i større flokke, og når vi i øvrigt helst skal være ude, så ligger det hele lige uden for byporten.

Og så er det gratis.

Velkommen i naturen.

Nogle løber, nogle går, nogle cykler. Der er frit valg. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce