Annonce
Aarhus

Aarhus går forrest: Vil erstatte træpiller som energikilde

Studstrupværket gik i 2016 over til at fyre med træpiller. Men nu kan en ny varmekilde være på vej til Aarhus. Arkivfoto: Jens Thaysen
Aarhus Kommune vil erstatte importen af udenlandske træpiller og i stedet opvarme de århusianske boliger med geotermisk fjernvarme i fremtiden.
Annonce

AARHUS: Varmt vand fra undergrunden skal opvarme de århusianske boliger i fremtiden. Sådan lyder forslaget fra Aarhus Kommune, der vil erstatte afbrændingen af udenlandske træpiller med geotermisk fjernvarme.

- Akkurat som Danmark har stor glæde af, at sol og vind er blevet teknologisk modnet som energikilder gennem årene, så bør det samme ske for udnyttelsen af undergrundens varme vand. Her tilbyder vi i Aarhus at gå i front, hvis politikerne på Christiansborg kan sikre fornuftige rammebetingelser, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø, i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.


Akkurat som Danmark har stor glæde af, at sol og vind er blevet teknologisk modnet som energikilder gennem årene, så bør det samme ske for udnyttelsen af undergrundens varme vand.

Bünyamin Simsek


På den korte bane vil en indførelse af geotermisk fjernvarme betyde, at Aarhus kan udfase importerede træpiller i fjernvarmeforsyningen og fjerne CO2-udledning.

Perspektiverne ved indførslen er dog endnu større endnu, lyder det fra borgmester Jacob Bundsgaard i meddelelsen.

- Vi vil gerne igangsætte et ambitiøst teknologimodningsprojekt, så den grønne fjernvarme – geotermisk fjernvarme – bliver klar til at blive rullet ud i store dele af Danmark som en vigtig brik i fremtidens energiforsyning og opfyldelsen af CO2-målsætningen, siger han.

Geotermisk fjernvarme udnytter undergrundens varme vand. En uudtømmelig og vedvarende kilde, som er uafhængig af dag og nat, vind og vejr.

- Geotermisk fjernvarme udnytter effektivt grøn strøm fra vind og sol. Teknologien får for eksempel dobbelt så meget varme ud af grøn strøm som varmepumper, der bruger luft eller havvand. Og Danmark har brug for mere strøm til ambitionen om bl.a. 1 mio. elbiler, vækst og udvikling, som alt sammen kræver mere strøm, lyder det i pressemeddelelsen.

Hvis geotermi skal gøres til en konkurrencedygtig energikilde i Danmark, så forslår Aarhus Kommune, at projektet finansieres via en pulje for vedvarende energi, så fjernvarmesystemet kan modtage energi fra en ny energikilde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus

Smattede blade og standset godstog giver problemer

Annonce