Annonce
Aarhus

Aarhus giver op: Mål om private hjemmepleje-firmaer skrottes

Der skal være mindst tre private leverandører af hjemmepleje og hjemmehjælp i Aarhus Kommune. Det besluttede Aarhus Byråd i 2014, men tvunget af omstændighederne må målsætningen nu skrinlægges. Arkivfoto

I 2014 lavede byrådet et mål om at have mindst tre private leverandører af hjemmepleje og hjemmehjælp. Siden har kommunen uden held kæmpet for at leve op til målsætningen, og nu bliver den droppet. Ældreråd vil helst have mange valgmuligheder til borgerne.

AARHUS: Ældre i Aarhus kan ikke længere med rette forvente at have mindst tre private leverandører af hjemmehjælp og hjemmepleje at vælge imellem.

De seneste år har byrådet ellers haft en målsætning om at mønstre mindst tre firmaer på markedet for hjemmepleje, men missionen er aldrig lykkedes.

Så nu har politikerne i byrådets udvalg for sundhed og omsorg taget konsekvensen og afskaffet målsætningen. Det sker i forbindelse med, at kommunens arbejde med private leverandører skubbes ind i en ny model.

- Med overgangen til den ny godkendelsesmodel faldt også målsætningen om tre leverandører bort. I denne model godkender kommunen alle de private leverandører, der lever op til kvalitetskravene, og som ønsker at levere til de samme priser, som kommunen bliver afregnet med. Det sidste lægger udvalget stor vægt på. Det er så kun en enkelt leverandør, nemlig Berits Hjemmepleje, der for tiden har ønsket at deltage. Men det er stadig udvalgets ønske, at der samlet er flere private leverandører at vælge imellem, siger formand Lone Hindø (S) fra udvalget for sundhed og omsorg.

Annonce

Privat hjemmepleje

Aarhus Kommune står for den grundlæggende vurdering af en borger til hjemmepleje og/eller praktisk hjælp. Derefter kan borgeren vælge leverandør.

I øjeblikket kan en borger i Aarhus Kommune vælge mellem den kommunale ældrepleje og Berits Hjemmepleje.

I 2014 gennemførte Aarhus Kommune et udbud for at øge konkurrencen på hjemmepleje og hjemmehjælp, og tre virksomheder blev udvalgt til at konkurrere med kommunen. Siden er to af dem gået konkurs, mens det tredje, Aleris Hjemmepleje, sagde farvel til Aarhus ved udgangen af marts i år.

Turbulensen om den private hjemmepleje og hjemmehjælp har reduceret antallet af ældre med private leverandører. Aktuelt modtager 1.100 Aarhus-borgere en form for hjælp fra den eneste nuværende ikke-kommunale leverandør. Kommunen yder pleje og hjælp til resten. Det er ca. 5.700 borgere.

Berits Hjemmepleje trådte ind på markedet i april i kølvandet på afskeden med Aleris Hjemmepleje.

Byrådsmedlem Hans Skou (V) er bekymret for den svækkede sektor for privat hjemmepleje og hjemmehjælp i Aarhus Kommune. Men han erkender, at det lige nu giver mening at afskaffe en målsætning om at have mindst tre firmaer på markedet i Aarhus. Arkivfoto

Et firma tilbage

I 2014 besluttede Aarhus Byråd, at der skal være tre private leverandører på markedet for hjemmepleje og hjemmehjælp.

Siden har Aarhus Kommune gennemført blandt andet udbud for at få firmaer på banen, men det er aldrig lykkedes at skabe en stabil situation med tre private udbydere som supplement til kommunens egen hjemmepleje.

Aktuelt får 1.100 Aarhus-borgere besøg af hjælpere fra et privat firma, og det er mere end en halvering i forhold til omfanget af privat hjemmepleje i 2014. Det seneste fald i antallet af modtagere af privat hjemmepleje skete, da Aleris Hjemmepleje i marts i år smækkede med døren og trak sig fra markedet.

I dag er Berits Hjemmepleje eneste aktør på markedet.

Virksomheden arbejder på baggrund af en aftale, hvor Aarhus Kommune har fastsat blandt andet prisen for ydelserne. Den må ikke være højere end den pris, som kommunen selv kan levere hjemmepleje til.

Ældreråd forstår

Ældrerådet i Aarhus Kommune har bemærket, at Aarhus Byråd ikke længere går målrettet efter at have tre firmaer som udbydere af hjemmepleje og hjemmehjælp i Aarhus.

- Overordnet ser vi gerne flere private aktører på markedet. Det er godt med valgfrihed. Omvendt står det efterhånden meget klart, at opgaven med at få firmaer til at udbyde hjemmepleje og hjemmehjælp på de af kommunen opstillede vilkår er yderst vanskelig. På den baggrund er det en forståelig beslutning, som Aarhus Kommune har truffet, understreger formand Jan Radzewicz fra Ældrerådet.

Hos Venstre i Aarhus er der bekymring over situationen omkring private leverandører af hjemmepleje og hjemmehjælp.

Hans Skou (V) fra udvalget for sundhed og omsorg beklager, at byrådet er nødt til at skrinlægge målsætningen om tre private leverandører.

- Det er ikke den rigtige løsning på den lange bane. Men i den aktuelle situation er vi nødt til at sætte på målsætningen på pause og tage en tænkepause. Vi står med en national udfordring, hvor det gælder om at få knækket nødden. Lige nu er der brug for selvransagelse hos både kommuner og private aktører. Går vi eksempelvis galt af hinanden omkring pris og kvalitet? Og kan vi som kommuner blive endnu bedre til at skrue udbud sammen, spørger Hans Skou.

Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce