Annonce
Sport

Sportsligt eftermæle: Aarhus hader løbebanen, men Sara Slott Petersen fortjener en æresomgang

Sara Slott Petersen, tidligere OL-sølvvinder og europamester, løb søndag sin sidste officielle omgang på den udskældte løbebane på Ceres Park. Arkivfoto: Jens Thaysen

I en studieby som Aarhus er det et særsyn, at en af de mange topatleter, vi hylder som byens børn, rent faktisk er opvokset i Jyllands hovedstad.

Men det er Sara Slott Petersen, der blot skal springe ud på Jyllands Allé for at finde sit barndomshjem.

Siden hun var 13 år gammel har hun dyrket atletik i Aarhus 1900, ikke mange meter fra sit hjem, og dermed har hun løbet så mange omgange på byens forhadte løbebane på Ceres Park, at det givetvis kan ses på vedligeholdelsesbudgettet, at hun søndag endegyldigt stoppede karrieren.

Annonce

Og hvilken karriere, den 34-årige kan se tilbage på!

I Aarhus er der AGF og alle de andre, når det drejer som om sport. Det afslører ikke mindst de klik, avisen kan se på Stiften.dk.

Sara Slott Petersen kæmpede søndag med tårene da hun sagde farvel til hjemmebanen i Aarhus. Foto: Ole Nielsen

Men Sara Slott Petersens præstationer over de seneste 15 år er så imponerende, at de fortjener at blive skreget ud endnu engang.

Ikke mindst i disse år hvor debatten raser om et nyt fodboldstadion i Aarhus på bekostning af den løbebane, der gjorde Sara Slott Petersen til den første kvindelige medaljetager ved atletik-OL siden 1948.

Nogen vil sige, at det kom ud af ingenting, da Sara Slott Petersen som 28-årig bragede ind på verdensscenen i 2015. Blev nummer fire ved VM i Kina.

Og det var på sin vis ret opsigtsvækkende. Ikke mindst fordi at hun to år forinden var blevet mor til Tobias.

Men hun vandt faktisk ungdoms-OL i Paris i 2003, som den første dansker nogensinde. Det har de fleste måske glemt i dag - men det har vinderen Sara Slott Petersen bestemt ikke. Hun har altid været et talent. Ifølge hende selv så stort et talent, at nogle ting kom for let til hende, så hun ikke altid gav det maksimale til træning.

Hun kalder sig selv doven. Men hun er også en vinder, og som barn handlede det om at besejre sin storebror. Så da han en dag kom hjem med tre nye medaljer fra et atletikstævne og hang dem op på sit rør, der konkurrerede med dét, Sara Slott Petersen havde magen til, begyndte hun også til atletik - fordi det lod til at være et let sted at hente metal.

Sara Slott Petersen

Født: 9. april 1987 i Nykøbing Falster

Opvokset i Aarhus

Klub: Aarhus 1900

Disciplin: 400 meter hæk (rekord: 53,55 sekunder)

Meritter: Europamester 2016, OL-sølv i '16, nummer fire ved VM ’15, guld ved ungdoms-OL i '03

Træner: Mikkel Larsen

Civilt: Kæreste med Thomas Cortebeeck som hun har sønnen Tobias på syv år sammen med

Hun spillede også fodbold. Og hun var god til det. Da hun for fem år siden blev fejret for OL-sølvet på Hotel Royal fortalte hendes far, Poul Slott-Bruun, stolt hvordan hun scorede 75 ud af holdets 123 mål på en sæson.

Han knyttede en sidebemærkning til:

- Jeg er nok lidt mere til fodbold end atletik, det må jeg indrømme. Så jeg fulgte hende meget intenst til fodbold. Og jeg var meget stolt af hende.

- Fordi hun både spillede fodbold og dyrkede atletik blev det nogle gange helt kaotisk. Det blev for meget, og både din atletik- og din fodboldtræner sagde til dig, at du måtte vælge hvis du ville noget med sporten. Og jeg kan stadig huske hvordan du gik rundt ude i haven og grad, fordi du skulle vælge. Jeg kom ud for at trøste dig, men ligesom i alle andre sammenhænge i livet blandede vi os ikke i, hvad du valgte, sagde den stolte far ved kommunes reception.

Han blev afbrudt af sin datter.

- Ja, du synes det skulle være fodbold.

- Ja, det vil jeg godt erkende. Men at det blev atletik, det må jeg sige, når vi står her i dag, at det var et godt valg.

Da Sara Slott Petersens søn Tobias begyndte i vuggestue undrede pædagogerne sig over, at han tog tilløb når han sprang ned i sandkassen.

Der er nu ikke det mindste galt med ham, han havde bare været med sin mor på arbejde rigtig mange gange.

Og det gør ikke Sara Slott Petersens karriere mindre bemærkelsesværdig, at hun imellem OL i London i 2012 og Rio-legene i '16 nåede at få Tobias.

Men det hele var faktisk planlagt ned til mindste detalje.

Siden hun var 15 år fortalte hun trænere, veninder og alle andre, der gad at høre på hende, at hun ville føde et barn efter de olympiske lege i 2012.

Hun indrømmer, at det hverken lyder romantisk eller spontant. Men det passede bare perfekt ind i hækkeløberens liv. For på den måde vil hun kunne nå at føde, træne sig op igen og være klar til karrierens helt store mål. En plads i finalen ved OL i 2016.

Sara Slott Petersen med sønnen Tobias da han var et par år gammel. Arkivfoto: Axel Schütt

- Der var noget i mig, der bare sagde, at det var jeg nødt til. Det er svært at forklare, og jeg tror kun, det er andre mødre, der forstår det. Den der glød og brændende fornemmelse af, at det er dét, der skal ske. Hver gang jeg så en barnevogn, blev jeg helt varm indeni og tanken om, at det ikke skulle være mig, kunne jeg slet ikke bære. Jeg sad og kiggede på babytøj lang tid før jeg blev gravid. Jeg kunne slet ikke styre det her redebyggeri-instinkt, fortalte Sara Slott Petersen avisen i 2015.

Men hun ser det ikke som nogen hindring, at hun blev mor - tværtimod.

Tidligere var dagens pligt for hende at få gennemført et træningspas. Og hun kunne blive rasende, hvis selv de mindste ting gik skævt. Det kunne ødelægge en dag, hvis træneren skulle gå før tid eller træningslokalet lukkede en halv time før planlagt. Som mor var træningen modsat et frirum i hverdagen.

Hun har aldrig lagt skjul på, at Tobias skal have søskende. Derfor overvejede hun også længe at stoppe karrieren efter OL i 2016.

Ude i Marselisborghallen har de en væg med en række plakater af danske atletikudøvere. Det er en wall of fame.

I mange år drømte Sara Slott Petersen om at komme op at hænge, men det er kun for udøvere, der har været i en international finale. Sara Slott Petersen skulle blive 28 år før det lykkedes.

Siden rykkede hun mange pladser frem på væggen, der har Wilson Kipketer som ham, de alle forsøger at fange. EM-guldet og OL-sølv sendte hende i haserne på klubkammeraten Joachim B. Olsen.

Og det er ikke mindst på grund af hendes mentalitet, at hun nåede så langt, fortæller dem, der har været tæt på hende. Blandt andre Mikkel Larsen, der har trænet hende i 15 år, og Lars Nielsen, der har kendt hende siden hun begyndte i 1900.

Sara Slott Petersen vandt EM-guld i 2016 få uger før OL-sølvet i Rio de Janeiro. Arkivfoto: Axel Schütt

Fordi der har mindst været lige så mange nedture som det modsatte. Tyvstarter og urimelige diskvalifikationer. Og ikke mindst skader, Petersens akilleshæl.

Men mentalt har de haft svært ved at knække hende.

I callroom - det rum, atleterne er samlet i umiddelbart før et løb - sætter hun noget Kim Larsen i ørerne for at slappe af. Det er musik, der minder hende om barndomshjemmet i Aarhus.

Før VM-finalen i 2015 var hun voldsomt nervøs. Men hun lærte af det.

Før OL-finalen skrev hun sammen med en veninde. Hun fortalte hende, at danskeren ikke skal være nervøs. Hun havde allerede vundet, fordi hun er mor til en lille dreng, det var der ingen af de andre, der var.

Det her er trods alt kun sport.

Og da amerikaneren Ashley Spencer i callroom før OL-finalen skreg til de andre, at nu var det begyndt at regne og at banen derfor ville være våd og farlig, svarede århusianeren tørt:

- Rolig. Jeg kommer fra Danmark, og det regner hele tiden.

2016-sæsonen skulle være springbrættet til endnu mere i de kommende år, men i dag ved vi, at Sara Slott Petersen toppede den sommer.

Det var hårdt for hende, at coronapandemien skubbede OL et år. Hun var klar til at stoppe, men hun ville også have OL med.

Hun håbede måske stadig på, at hun kunne opnå noget ved OL - sådan er atleter på dét niveau - men hun kunne se på tiderne, at de andre var ved at løbe fra hende.

Hun kom frem til semifinalen i Tokyo. Undgik den totale ydmygelse at ryge ud i første runde som forsvarende medaljetager. Og hun lå faktisk lunt i svinget til at snuppe en finaleplads, da hun i semifinalen pludselig fik foden på den forkerte side af en hæk.

Sara Slott Petersen endte sin individuelle karriere på en regnvåd bane i Tokyo. Foto: Fabrizio Bensch/Scanpix

Der lå hun så. I silende regn. Fældet af en af de forbandede hække, hun faktisk altid har hadet. Mælkesyren pumpende rundt i kroppen. Og pludselig var det hele slut.

Hun rejste sig, gik med rolige skridt op ad langsiden.

- Jeg gik og sugede de sidste indtryk til mig. Det var en morbid måde at skulle gøre det på, men på en måde også fint. Det var en speciel følelse, det sidste minut på banen, hvor jeg vidste, at nu ville jeg krydse målstregen for sidste gang, har Sara Slott Petersen fortalt til BT.

Vi skruer tiden fem år tilbage.

2016. Hotel Royal, stor festivitas for Sara Slott Petersen. Hun ønskede egentlig slet ikke at være dér i centrum, men kunne ikke løbe fra det. Da alle hyldesttalerne var ovre, kiggede hun borgmesteren i øjnene og sendte et lille glimt:

- ... og jeg vil da vil da gerne lige sige tak for, at vi stadig har vores løbebane.

Sara Slott Petersen løb sin hurtigste til i OL-finalen i Brasilien hvor hun vandt sølv. Arkivfoto: KAI PFAFFENBACH/Scanpix
Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

AGF

Se højdepunkterne: AGF går videre i pokalen på tre et halvt gyldne minutter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce