Annonce
Aarhus

Aarhus har en plan ... men følger den ikke

I sager på stribe er Aarhus Kommune klar til at bøje og dispensere fra Kommuneplanen for at imødekomme bygherrer.

I en stribe sager er Aarhus Kommune i færd med at bøje og dispensere fra Kommuneplanen, så bygherrer kan få lov til at bygge højere og større, end de ellers har lov til.

Annonce

Kommuneplanen revideres normalt en gang i hver fireårige byrådsperiode. Planen tegner de helt overordnede linjer for, hvordan byen kan udvikle sig, hvor der må bygges nyt og hvordan. Men i stedet for at henvise byggeønsker, der rækker ud over disse linjer, til næste revision af Kommuneplanen er kommunen meget tilbøjelig til at dispensere og lave tillæg til Kommuneplanen.

To aktuelle sager viser, hvad der er på spil.

I Åbyhøj er man på Silkeborgvej på vej til at få et bolig- og erhvervsbyggeri på 12 meters højde, selv om Kommuneplanen fastsætter den maksimale bygningshøjde til 8,5 meter. Naboer føler, at de bliver kørt træt af kommunen, som nu for femte gang sender et ændret og - indrømmer man selv - sjusket høringsmateriale ud.

I Thorvaldsensgade er kommunen tilsyneladende i gang med at sælge ud af en midtbypark ned til Århus Å. Man vil tillade et hus med lejligheder i syv etager af frygt for at hænge på en stor regning, hvis man skal overtage grunden.

På byrådsmødet onsdag aften var endnu to andre sager til behandling, hvor forvaltningen foreslår, at man dispenserer fra Kommuneplanen. Dels en ny fritliggende boligbebyggelse med forhus i seks etager og et baghus i tre etager i Falstersgade 19 og dels tre nye sammenhængende byhuse i Jægergårdsgade/Montanagade. Begge projekter kræver også tillæg til Kommuneplanen og mødes af naboprotester. Og disse sager røg i teknisk udvalg til nærmere drøftelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce