Annonce
Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Aarhus har en vandsektor i verdensklasse: Vi sender den ud i verden til gavn for både dem derude og os herhjemme

"Det er typisk piger og kvinder, der har ansvaret for at skaffe vand til familien. Det kan i værste fald tage flere timer hver dag. Timer, som går fra skolegang og arbejde eller vigtig tid med familien", skriver Flemming Møller Mortensen og Jacob Bundsgaard. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vi er dygtige til vand i Danmark. Vi har udviklet løsninger i verdensklasse, når det kommer til forsyningssikkerhed, vandkvalitet og den effektivitet, vi håndterer vandet med.

Vores effektive bæredygtige vandløsninger er resultatet af især en målrettet politisk og regulatorisk indsats, der gør, at vi i dag kan anvende vores grundvand til drikkevand uden at rense, og vi kan tage en dukkert i mange danske havne. Sådan er det ikke i mange andre lande.

Over to milliarder mennesker i verden har stadig ikke adgang til sikkert drikkevand. Over tre milliarder mennesker har ikke mulighed for at vaske hænder med vand og sæbe - selvom vi stadig er midt i covid-19-pandemien og er blevet mindet om, hvor afgørende god håndhygiejne er for at begrænse smitte.

Annonce

Det kan og skal vi gøre noget ved.

Aarhus har et af verdens mest effektive vandforsynings- og spildevandssystemer med et meget lille vandtab og et meget lille energiforbrug. Samtidig udvindes energi af spildevandsslammet – hvilket giver energi nok til at drive både rensningsanlægget og en stor del af vandforsyningen.

Den viden og effektivitet, Aarhus har bygget op, er der brug for ude i verden.

Over halvdelen af verdens befolkning bor i dag i byer, og især byerne i Afrika og i nogle af landene i Asien vokser hastigt. Derfor er byer også helt centrale i indsatsen for at levere på FN's verdensmål. Men mange steder er det en kolossal udfordring for byerne at følge med befolkningstilvæksten. Der er utilstrækkelig adgang til basale ydelser som vand og sanitet, og infrastrukturen er ineffektiv med tab på op til 70 procent af vandet i byernes vandforsyning.

I Afrika, syd for Sahara, har kun godt halvdelen af befolkningen i byerne adgang til sikkert drikkevand. I Indiens byer skønnes det i gennemsnit at være oppe omkring 70 procent, men særligt de fattige i byerne har meget ringere adgang til sikkert drikkevand.

Uanset, om vi er i Afrika eller i Indien, er det typisk piger og kvinder, der har ansvaret for at skaffe vand til familien. Det kan i værste fald tage flere timer hver dag. Timer, som går fra skolegang og arbejde eller vigtig tid med familien. Her kan den ekspertise, Aarhus har bygget op, spille en vigtig rolle. Det sker gennem det danske myndighedssamarbejde, som er finansieret over udviklingsbistanden.

Aarhus er f.eks. meget aktivt engageret i myndighedssamarbejde fra by til by i vækstøkonomier som Sydafrika, Ghana og Indien.

Næsten 70 procent af befolkningen i Sydafrika bor i hastigt voksende byer med nedslidt vandinfrastruktur. Klimaændringer indebærer længere og hyppigere vekslen mellem oversvømmelser og tørkeperioder, og det truer vandforsyning i flere dele af landet. I 2018 var Cape Town tæt på at løbe helt tør for vand.

Aarhus og Danmark har med andre ord de løsninger, verden har brug for, inden for vand og spildevand. Vi har således et kæmpe ansvar at leve op til – og et stort potentiale at forløse i de kommende år.

Derfor samarbejder Aarhus Kommune tæt med byen Tshwane (Pretoria), Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Sydafrika i et myndighedssamarbejde, der spænder fra by-niveau og op til nationalt niveau. Partnerskabet har til formål at styrke forvaltningen og sikre en bæredygtig udnyttelse af de sparsomme vandressourcer i Sydafrika og samtidig afbøde konsekvenser af klimaforandringer.

Da samarbejdet startede i 2017, kendte verden endnu ikke til covid-19. Sydafrika er siden blevet ramt af adskillige bølger af pandemien. Det gør vores fælles indsats for en mere bæredygtig og effektiv vandforsyning i Sydafrika endnu mere vigtig. Så flere sydafrikanere kan få adgang til sikkert vand – og vi indirekte forhåbentlig kan være med til bremse udbredelsen af covid-19 i byerne.

Indsatsen er også vigtig for at bidrage til at skabe jobs. Efter 18 måneders uafbrudt nedlukning steg arbejdsløsheden i Sydafrika til rekordhøje 35 procent i tredje kvartal i år. Her kan indsatsen i vandsektoren også gøre en forskel.

Selvom den sydafrikanske befolkning er cirka 10 gange så stor som den danske, er der færre arbejdspladser i vandsektoren end i Danmark. Med en udvidet og udviklet sydafrikansk vandindustri er der et stort potentiale for vækst og jobskabelse, der kan bidrage ikke alene til forsyningssikkerheden og klimatilpasningen. Men i allerhøjeste grad også til genopbygningen af den sydafrikanske økonomi, som i skyggen af covid-19-pandemien er stærkt udfordret.

Samtidig er samarbejdet mellem Danmark og Sydafrika med til at skabe jobs i Danmark og forbedre danske virksomheders markedsmuligheder.

Danske løsninger kan væsentligt forbedre effektiviteten i Sydafrikas vandsektor, ligesom samarbejdet giver mulighed for at udvikle og teste nye innovative danske vandløsninger over for udfordringer, vi ikke finder i Danmark.

Eksport til Sydafrika af dansk teknologi inden for vandsektoren blev mere end fordoblet fra 2006 til 2018. Målet er at sikre en fortsættelse af denne stigning.

Danske virksomheders løsninger er blevet eksponeret over for de sydafrikanske myndigheder, f.eks. gennem et samarbejde med Miljøstyrelsen om regulering og rammevilkår på vandområdet. Det har indirekte bidraget til, at den århusianske virksomhed SkyTEM har vundet en opgave om kortlægning af grundvandet i Saldanha, 130 km nord for Cape Town.

Området er meget tørt, og den lokale kommune er afhængig af vandet fra den nærliggende flod – en ressource, der er svindende på grund af øget forbrug og klimaforandringer.

Danmark er også blevet et foretrukket samarbejdsland for Indien. Danmark og Indien indgik sidste år et "grønt strategisk partnerskab", hvor vand er et vigtigt fokusområde. Samarbejdet skal i første omgang være med til at realisere den indiske regerings mål om at sikre rørført drikkevand til alle husholdninger.

Spildevandshåndteringen i Indien skal også udvikles. Det gælder for eksempel i Udaipur, der skal rustes bedre mod oversvømmelser, når monsunregnen rammer med risiko for, at byens floder løber over deres bredder.

For at fremme, at danske løsninger kommer ud at arbejde i verden, har regeringen udarbejdet en ny eksportstrategi for vand i tæt dialog med repræsentanter fra vandbranchen. Strategiens vision er, at Danmark skal være verdensførende i at levere intelligente, bæredygtige og effektive vandløsninger. Målet er en fordobling af den danske vandteknologieksport fra 20 milliarder kroner i 2019 til 40 milliarder frem mod 2030.

Her skal bl.a. Water Valley Denmark spille en betydelig rolle. Bag den kommende forsknings- og innovationsindsats i Water Valley Denmark står Dansk Industri understøttet af blandt andet selskaber som Grundfos og Danfoss samt universiteter og vandselskaber som Aarhus Vand.

Aarhus og Danmark har med andre ord de løsninger, verden har brug for, inden for vand og spildevand. Vi har således et kæmpe ansvar at leve op til – og et stort potentiale at forløse i de kommende år.Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce