Annonce
Kultur

Aarhus har endnu en 'Århuspige' i Rådhusparken

"Århuspigen" var oprindeligt én af seks skulpturer på høje sokler, der prydede facaden på det nybyggede Aarhus Station med tre statuer på hver side af hovedindgangen. Fra venstre var det "Århuspigen", "Uffe hin Spage", "Diskoskaster", "Manden", "Svømmepigen" og "Atalante". Foto: Stadsingeniørens Kontor, Aarhus Stadsarkiv
"Århuspigens" søster er draget til København for at komme under hammeren. Men den 'rigtige' "Århuspige" kan stadig opleves på sin sokkel i hjembyen, da skulpturen fra Sophies Tøjhus blot er en af seks bronzeudgaver.
Annonce

AARHUS: Ved en lille højtidelighed blev der 30. august 1921 givet tre skulpturer til Aarhus by, som skulle pryde facaden af det dengang kun ét år gamle Aarhus Stadion.

De tre skulpturer "Uffe hin Spage", "Vaagnende Kvinde" også kaldet "Århuspigen", og "Atalante", blev sammen med skulpturen "Manden" officielt opstillet ved det nye stadions hovedindgang.

Stadionanlægget var tegnet af arkitekten Axel Høegh-Hansen og inspireret af klassicismen med sine hvide søjler. Foran hovedindgangen havde han tegnet et græsareal, hvor der i tråd med arkitekturen skulle anlægges en skulpturpark med statuer inspireret af det klassiske, græske sportsideal.

Allerede i 1920 havde Frederik Lausen, Aarhus Stadions formand, skænket skulpturen "Manden" til den række af i alt seks skulpturer, der skulle stå på række foran Aarhus Stadion. Siden fulgte fire andre kunstværker, alle udført af tidens store billedhuggere.

Flere Århuspiger

"Århuspigen" eller "Vaagnende Kvinde" som den også hedder er skabt i 1921 af Kai Nielsen. Den står i dag på plænen foran det store vindue i Rådhushallen.

"Århuspigen" findes i seks bronzeversioner. Foruden den, der står i Rådhusparken, er der også den shoppende kvinder kender fra Sophies Tøjhus på Pustervig. Derudover findes skulpturen på Ny Carlsberg Glyptotek i museets moderne samling. Den blev givet i gave til museet 1952 i anledning af Ny Carlsbergfondets 50-års jubilæum.

"Århuspigen" er også fremstillet i ti udgaver i cement og gips. Avisen har kunnet spore fem af disse på museerne: Statens Museum for Kunst i København, Kunsten, Museum of Modern Art Aalborg og Svendborg & Omegns Museum.
Den er også opstillet i haven foran Kunstcentret Silkeborg Bad's hovedbygning samt i haveanlægget foran Typografernes Stiftelse på Tagensvej i København.

Har du kendskab til placeringen af andre "Århuspiger", kontakt da gerne avisen på red@stiften.dk

De øvrige fem skulpturer, der oprindeligt blev rejst foran Aarhus Stadion er:
"Uffe Hin Spage" af Johannes Clausen Bjerg (1886-1955). Statuen er i dag opstillet i Vennelystparken.
"Diskoskasteren" af Jean René Gauguin (1881-1961). Statuen er i dag opstillet på Risvangen Stadion.
"Manden" af Svend Rathsack (1885-1941). Statuen er i dag opstillet i Vennelystparken.
"Svømmepigen" af Svend Rathsack (1885-1941). Statuen er i dag opstillet foran Aarhus Svømmestadion på Ingerslevs Boulevard.
"Atalante" af Einar Utzon Frank (1888-1955). Statuen er i dag opstillet i Rådhusparken.

Annonce

Musen Mis er Århuspigen

Billedhuggeren Kai Nielsen stod bag "Århuspigen" – eller "Vaagnende kvinde", der blev skabt på bestilling af det københavnske teater Scalas daværende direktør, Frede Skaarup, der ønskede at give skulpturen som en gave til Aarhus by.

Mange kender sikkert Kai Nielsen for hans små figurer som Venus Kalipygos, der har stået i mange hjem, eller skulpturen "Vandmoderen" som kan ses på Glyptoteket.

"Århuspigen" er skabt med kunstnerens muse, Mis Harriet Wiegandt, som model. Hun stod model for Kai Nielsen gennem mange år fra hun var helt ung og frem til hans tidlige død i 1924, 42 år gammel.

Der er lavet seks bronze-udgaver af "Århuspigen". Foruden skulpturen til Aarhus Stadion, kender avisen til to andres placering: Den som i 25 år har stået i Sophies Tøjhus og en i Glyptotekets samling.

"Århuspigen" er også gengivet i beton eller gips, eftersigende i ti udgaver, som er placeret rundt i hele landet (se faktaboks).

Annonce

Reddet under brand

Frem til 1943 stod "Århuspigen", "Uffe hin Spage", "Diskoskaster", "Manden", "Svømmepigen" og "Atalante" på høje sokler langs facaden på Aarhus Stadion.

Under krigen var begge stadionhaller imidlertid beslaglagt af den tyske besættelsesmagt, og i marts 1943 nedbrændte den østvendte hal under en sabotageaktion. De seks skulpturer blev reddet og kom på depot.

Først i 1954 blev en ny stadionhal indviet, dog uden at den blev prydet af de oprindelige seks skulpturer. De havde i 1948 fået nye hjem rundt omkring i byen.

Derfor kan man i dag se "Århuspigen" i Rådhusparken sammen med "Atalante", mens "Uffe Hin Spage" og "Manden" står i Vennelystparken. "Svømmepigen" står foran Svømmestadion på Ingerslev Boulevard, mens "Diskoskaster" har plads på Risvangen Stadion.

I anledning af 90-året for Aarhus Stadions tilblivelse var der ønske om, at de seks skulpturer skulle hentes tilbage til deres oprindelige placering, men de planer blev aldrig realiseret.

Tre af de oprindelige figurer foran Aarhus Stadion blev officielt indviet i 1921. I 1934 fulgte de andre tre statuer, her er det "Svømmepigen" der bliver afsløret af arkitekt Axel Høegh Hansen, der havde tegnet Aarhus Stadion. "Svømmepigen" står i dag foran svømmestadion på Ingerslev Boulevard. Foto: Aage Fredslund Andersen, Den Gamle By
Kai Nielsens "Århuspige" på sin oprindelige placering foran Aarhus Stadion. Skulpturen er efterfølgende lavet i fem andre bronzeversioner, hvor af den ene nu er sat til salg på auktion af Birthe Petersen, der i 25 år har haft den som blikfang i sin forretning Sophies Tøjhus. Foto: Hammerschmidt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester til rådmand: Træk selv fogedforbud tilbage i plejesag

Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce