Annonce
Debat

Aarhus har vundet en kedelig pris: Vi bygger på bekostning af vores sjæl

"Vi kan alle være enige om, at Aarhus skal være en innovativ by, men det skal ikke ske på bekostning af den århusianske sjæl. Kulturarven skal bibeholdes og ikke udfases af beton og glas i New York-stil. Fredede og klassiske bygninger skal ikke nedbrydes, men i stedet renoveres", skriver Claus Vildrik. Visualisering af højhusplan på Mindet 6: CF Møller


Tillykke til Aarhus Byråd, så har byens folkevalgte opnået en tvivlsom anerkendelse, Aarhus er vinder af Danmarks dårligste bybevaring. Denne pris kunne vi dog godt have været foruden, men hvad kan vi forvente af det siddende byråd, når der ses stort på lokalplaner, fredede bygninger, og at alt åbenbart er muligt for højestbydende?

Vi kan alle være enige om, at Aarhus skal være en innovativ by, men det skal ikke ske på bekostning af den århusianske sjæl. Kulturarven skal bibeholdes og ikke udfases af beton og glas i New York-stil. Fredede og klassiske bygninger skal ikke nedbrydes, men i stedet renoveres.

Kommunen er nu lykkedes med at få held til at nedrive 56 fredede bygninger over de seneste fem år, og tendensen er stigende.

Annonce

Rambøll har gennemgået 16 forskellige typer byggerier for at afklare, hvad der er mest CO2-venligt – at nedrive og opføre nyt eller at renovere. Resultatet var, at samtlige 16 typer af byggeri var mere klimavenlige i renoveret stand, set på en 50-års bane med alle faktorer iberegnet.

Men hvad kan du og jeg gøre for at stoppe denne destruktive udvikling? Vi kan hver især se, hvilke politikere der stemmer for disse ødelæggende tiltag, og ved det kommende byrådsvalg 16. november 2021 sætte vores kryds ved de kandidater, der vil gøre en forskel.

Den udvikling skal stoppes, inden vi mister byens kulturmæssige sjæl og unødigt forøger byens samlede CO2-aftryk.

I øjeblikket er der 12 byggesager, der påkalder sig ekstraordinær opmærksomhed:

 1. Mindet 6: Nyt planlagt kontorbyggeri på 150 meter i højden, der i den grad vil dominere city og reelt fjerne dagslys fra Filmbyen. Nej tak!
 2. Dynkarken/Mindegade: Jomsborg, Aarhus' ældste hus fra 1600-tallet, og den gamle skibsproviantering må lade livet for et ni-etagers højhus i beton og glas, der ikke falder ind i den øvrige arkitektur. Skandalesag af det siddende byråd! Vi håber, at nogen redder 1600-talshuset til senere genopbygning.
 3. Nørrebrogade/Knudrisgade: Igangværende lejlighedsprojekt, der aldrig skulle have været igangsat, hvad angår de nedrevne bygninger på Nørrebrogade.
 4. Katrinebjergvej/Kløvermarksvej/Rødkløvevej/-Jordbrovej: Et mindre villakvarter bygget omkring 1940'erne bestående af 10 tidstypiske villaer i ikke-saneringsmoden stand. Bygherren er fremkommet med et anstændigt lejlighedsprojekt, hvor de 10 villaer kan give plads til 233 lejligheder. Problemet er, at såfremt byrådet giver dispensation, kan det starte en lavine af tilsvarende byggeprojekter, som kan bruge førnævnte projekts dispensation som reference til tilsvarende fremtidige projekters godkendelse - den udvikling kan vi ikke støtte.
 5. Grenåvej/Vestre Strandalle/Agerbækvej/Asylvej: Mindre kombineret beboelses-/let erhvervskvarterer fra 1930-1980'erne. Bygherre ønsker området nedrevet for at opføre 9.000 kvadratmeter kontor i seks etager samt op til 350 lejligheder i tre-seks etager. Projektet vil medføre et mismatch mod det øvrige kvarter. Her kunne det imødeses - som set på modsatte side af Grenåvej - at bygge/renovere nyt/eksisterende byggerier i mere eksklusiv og tidstypisk stil.
 6. Randersvej/Malmøgade/Kalmargade/Stockholmsgade: Her lå et pænt villakvarter fra omkring anden verdenskrig og et enkelt værksted fra 1950'erne. Området er nu nedrevet – inklusiv et fredet hus. I stedet opstår nu et byggeri af tvivlsom arkitektonisk værdi, og det kan i bedste fald bruges som modargument mod tilsvarende projekter, som diverse ejendomsudviklere måtte have på tegnebrættet.
 7. Bestseller har for nylig præsenteret et kontorprojekt, der kunne lede tankerne hen på et landet rumskib, der vil samle det gamle Aarhus C. med det nye Aarhus Ø. Der er klart gode linjer i projektet, men som samleled for nyt og gammelt? Nej, det projekt hører til helt ude på Aarhus Ø. Kystvejens beboere har i forvejen fået ødelagt deres udsigt mod havet af Maskinmesterskolen. Her bør bygges en mere lav og glidende overgang, hvis ikke der kan afgives et areal til et rekreativt område.
 8. Banegraven bør laves til et rekreativt område til gavn for byens beboere, pendlere og turister, hvor der kunne etableres udendørs teater/biograf/afholdelse af mindre koncerter. Finansieringen hertil hjælpes på vej af en underjordisk parkeringskælder/fonde/Aarhus Kommune. Projektet er lukket ned for denne gang, men overdækningen har været fremme med jævne mellemrum siden 1915, så mon ikke vi vil høre mere herom?
 9. Hotel Mayor på Park Allé ønsker at udbygge hotellet i deres baggård - dette byggeri går fra tre til seks etager og vil medføre betydelige indbliksgener og manglende sollys i naboejendommene. De tre etager kunne totalt set i højden bedre imødekommes.
 10. 88 tidligere husvildeboliger på Poul Martins Møllers Vej: Her har byrådet umiddelbart handlet fornuftigt ved at sælge boligerne med restriktioner, der sørger for at bevare dem for eftertiden, og at beboerne kan blive boende.
 11. Nyt hotel i Skejby: Stort ambitiøst projekt, der med placeringen kan løfte området og ikke umiddelbart er til gene for nogen.
 12. Aarhus Cyklebane: En renovering er tiltrængt, og det er glædeligt, at der er fremkommet et overdækket forslag hertil, der forener gammelt med nyt.
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

AGF

AGF henter erfaren forsvarsspiller i OB: - Han rummer en stor ærgerrighed og en stærk vindermentalitet

Annonce