Annonce
Aarhus

Aarhus Havn foran kæmpe udvidelse: Rådmand kræver, at bugtudsigten bevares

- Mange borgere er optaget af at bevare udsigten ud over Bugten, og jeg er selv bekymret for, om en så stor udvidelse af Aarhus Havn er for voldsom, siger rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V). Fotos: Axel Schütt og Flemming Krogh

Rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, er forbeholden over for Aarhus Havns ønsker om at udvide Østhavnen til næsten dobbelt størrelse.

AARHUS: Planerne om at udvide Østhavnen på Aarhus Havn til næsten dobbelt størrelse og at justere ved Tangkrogen skal ske med varsomhed og med stor hensyntagen til borgernes ønsker og udsigten ud over bugten.

Det mener rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V), der er på vej med to indstillinger om emnet til byrådet.

Dermed skal politikerne i byrådet snart tage stilling til den videre planlægning for Tangkrogen og forslaget om en markant udvidelse af den såkaldte yderhavn.

Rådmanden er forbeholden overfor havnens ønsker om en stor udvidelse af havnearealet ud i bugten.

- Der er lagt op til en væsentligt større udvidelse af havnen end tidligere planlagt. Det har store konsekvenser for udsigten ud over bugten på strækningen fra Marselisborg og hen til Ballehage. Mange borgere er optaget af at bevare udsigten, og jeg er selv bekymret for, om indgrebet bliver for voldsomt. Havnen er en vigtig virksomhed i byen, som vi skal give gode rammer, men vi skal have undersøgt, om så stor en udvidelse er nødvendig, og om den eventuelt kan ske på en anden måde, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Store borgerprotester

For et år siden stillede borgmester Jacob Bundsgaard op med et forslag om en større opfyldning i vandet og udvidelse af arealet ved Tangkrogen for at skabe en større eventplads. Det udløste store borgerprotester og i efterårets valgkamp trak borgmesteren følehornene til sig, ligesom alle partier i byrådet sagde nej til at udvide Tangkrogen.

Bünyamin Simsek anbefaler derfor nu byrådet, at der ikke sker yderligere opfyldninger ud for Tangkrogen.

- Vi skal have en helhedsplan for Tangkrogen, og i den forbindelse er det vigtigste at få flyttet renseanlægget. Med stigningen i antallet af borgere i Aarhus er det afgørende vigtigt, at vi får et stort og moderne rensningsanlæg på området, der kan håndtere spildevandet. Men vi har lyttet til borgernes ønsker, og derfor skal flytningen og andre ændringer ske uden et alt for voldsomt indgreb i området, mener rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce