Annonce
Aarhus

Aarhus-historien trækker rekordmange gæster til Den Gamle By

Det store lokomotiv fra Frichs' Fabrikker er populært hos alle aldersklasser. Her ses Dronning Margrethe ved åbningen af udstillingen. Foto: Axel Schütt

Den Gamle By øger besøgstallet tårnhøjt efter åbningen af "Aarhus Fortæller".

AARHUS: Den Gamle By er allerede en stærkt besøgt attraktion. Men efter åbningen af udstillingen om Aarhus' historie er det blevet endnu vildere.

Købstadmuseet på Viborgvej nåede sidste år over en halv million gæster for første gang i historien, og at dømme efter besøget i den første måneds tid til "Aarhus Fortæller" ser det ud til, at museet kan lægge yderligere 100.000 gæster oven på tallet, når året er omme.

I den første måned efter åbningen 12. april har der været 20 procent flere gæster på museet end i den tilsvarende måned sidste år, oplyser overinspektør Martin Brandt Djupdræt.

- Vores bud er, at 65-70 procent af de besøgende på museet i den første måned har besøgt "Aarhus Fortæller". De tre såkaldte Aarhus-weekender, vi har holdt på det seneste, har været meget populære, og der var fuldt hus til alle introduktionerne til udstillingen. Der blev holdt tre introduktioner både lørdag og søndag i de tre weekender, siger Martin Brandt Djupdræt.

Annonce

Besøg til Aarhus Fortæller

Besøg i Den Gamle By i 2017 frem til 11. maj: 90.417
Besøg i Den Gamle By i 2016 frem til 11. maj: 80.600

Fremgang på 17 procent

"Aarhus Fortæller" åbnede 12. april.

Besøg i Den Gamle By fra 12. april til 11. maj 2017: 36.912

Besøg i Den Gamle By fra 12. april til 11. maj 2016: 30.759

Fremgang på 20 procent

Det er sjovt at undersøge det store Aarhus-kort på gulvet. Foto: Kim Haugaard

Han glæder sig også over publikums reaktioner.

- Vi har undersøgt, hvad folk særligt hæfter sig ved. Der er ikke et mønster, men det er alt fra vikingemiljøet til den animerede altertavle, lokomotivet, Besættelsesafsnittet, det store kort over Aarhus i gulvet, busklippekort og animation over rutenet i Aarhus, bycyklen og Thomas Helmigs jakkesæt med meget mere, forklarer Martin Djupdræt, der bemærker, at flere har meldt, at de ikke fik set det hele, men vil komme igen fordi det er så spændende.

Der er ros for, at det er en lys udstilling, at der både er arbejdet med rigtige materialer i afsnittene, og at det er en interaktiv og sjov udstilling.

- Flere synes, der mangler siddepladser, så det er vi ved at rette op på. Vi stiller bænke op. Egentlig så vi de to biografer som et par steder, folk kunne sidde, men de er så populære, at folk sidder der længere. En af filmene om byens udvikling varer et kvarter og er delt op i mindre afsnit. Men folk går ikke ud efter et afsnit. De vil have det hele med, siger Martin Djupdræt.

Tryk på knappen og få historien fortalt i porten. Foto: Kim Haugaard

Alle aldersklasser

Alle aldersklasser uddeler ros, og det gælder både århusianere og folk fra andre byer i lande, oplyer Martin Djupdræt.

- Jeg blev passet op af studerende fra Amsterdam universitet. De syntes, det var både underholdende og spændende at se, hvad det er for en by, der er kulturhovedstad. Indtil nu har også udenlandske museumskolleger fra England, Norge, Estland og Sverige været her og er blevet inspireret, siger Martin Brandt Djupdræt.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce