Annonce
Debat

Aarhus i klimakamp: Hvorfor må en anden kommune forurene byen gratis?

"Derfor undrer det meget, hvis man samtidig tillader Samsøs nye dieseldrevne hurtigfærge at anløbe et område nær hjertet af midtbyen ved Dokk1 fra april næste år. Samsøs politikere er alt andet end klimabevidste. De har vedtaget, at Samsø udover den udmærkede naturgasdrevne færgeforbindelse imellem Sælvig og Hou yderligere skal have en dieseldrevet hurtigfærge helt ind i centrum af Aarhus", skriver Martin Jensen fra Samsø. Tegning: Jens Nex
Annonce

DEBAT: Kære århusianske byrådspolitikere, I gør en stor indsats på klima- og miljøområdet, hvorfor det undrer mig meget, at I samtidig vil give tilladelse til, at Samsø Kommunes nye dieseldrevne hurtigfærge gratis kan anløbe og benytte det fine område nær hjertet af midtbyen ved Dokk1 fra april måned næste år.

Dieseldrevne hurtigfærger er den transportform, der udleder mest CO2 pr. person-km. Hurtigfærger udleder sågar mere CO2 pr. person-km, end flytrafik gør.

I gør jo netop ellers en stor indsats på klima- og miljøområdet. I vil gerne i gang med geotermisk fjernvarme, fordi det ikke udleder CO2, hvis det drives med grøn strøm. I har også investeret milliarder i en ny letbane for at få osende dieselbusser ud af byen. Ligeledes har det været på tale at forbyde dieselbiler i byen.


Så kære århusianske byrådspolitikere: Er det ikke et paradoks, at I ofrer så mange penge på klimaforbedringer i jeres smukke by, når I åbenbart samtidig byder en anden kommune velkommen til at forurene gratis?


Molslinjens hurtigfærger flyttes snart ud i havnens yderområde af hensyn til miljøet i midtbyen, og der er allerede indført grænser for, hvor meget NOx-lastbiler, der kører i byen, må udlede. Krydstogtskibe, der anløber havnen, har også været i søgelyset på grund af miljø- og klimabelastning. Flere offentlige steder i byen er der indført rygeforbud.

Derfor undrer det meget, hvis man samtidig tillader Samsøs nye dieseldrevne hurtigfærge at anløbe et område nær hjertet af midtbyen ved Dokk1 fra april næste år.

Samsøs politikere er alt andet end klimabevidste. De har vedtaget, at Samsø udover den udmærkede naturgasdrevne færgeforbindelse imellem Sælvig og Hou yderligere skal have en dieseldrevet hurtigfærge helt ind i centrum af Aarhus.

Flere af de politikere, der vedtog, at Samsø skal have hurtigfærgen, vender samtidig tommelfingeren nedad til et solcelleprojekt på øen, der kunne bidrage til klimaforbedringer, fordi de ikke gider at se på solceller. Dette kunne ellers levere den grønne strøm til geotermisk fjernvarme i Aarhus. Men som Samsøs borgmester har skrevet i forbindelse med debatten om hurtigfærgen: "Valget mellem øens vel og klimakampen går ikke altid hånd i hånd".

Så kære århusianske byrådspolitikere: Er det ikke et paradoks, at I ofrer så mange penge på klimaforbedringer i jeres smukke by, når I åbenbart samtidig byder en anden kommune velkommen til at forurene gratis?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce