Annonce
Aarhus

Aarhus-julemærket angriber de dyre frimærker

<p>Aarhus Julen 2016 omkranses af Marinus Hansen, tv., årets kunstner Puk Ewdokia og Knud Sørensen. 25-årige Puk Ewdokia er den 35. kunstner i en ubrudt række, som illustrerer det århusianske julemærke. Foto: Flemming Krogh</p>

Julemærket Aarhus Julen er på gaden for 35. gang. Århus Y?s Mens Club Nordstjernen ser stort på Postnords 19 kroner for at sende et brev. Folk elsker stadig den personlige hilsen.

Man kunne forestille sig, at Aarhus-julemærket, Aarhus Julen 2016, ville blive ramt af de, vil nogle sige, høje portotakster på 19 kroner for at sende et A-Brev. Men selv om mængden af brevforsendelser falder og falder, så går Århus Y's Mens Club Nordstjernen i offensiven og sender for 35. gang i træk et julemærke i omløb - også i år med en ny kunstner.
Puk Ewdokia arbejder med tusch og akvarel. Hun er selv stor fan af breve, som hun mener giver et følelsesmæssigt stærkt signal i forhold til en hurtig mail. Foto: Flemming Krogh
I den ubrudte række af 35 udgivelser er julemærket hvert år tegnet af en ny kunstner. I 2016 er julemærkekunstneren den 25-årige århusianer tegner og illustrator Puk Ewdokia, der traditionen tro har valgt et motiv fra Den Gamle By, Schous Sæbehus, som suppleres af det moderne Aarhus med Dokk1 i kunstnerens streg.
Sådan tager julemotiverne sig ud: Dokk1 og Schous Sæbehus, der i 1920erne var Danmarks største butikskæde og en slags datidens Matas. Foto: Flemming Krogh
Mere end tre millioner kroner har Y's Mens Club Nordstjernen i årenes løb samlet sammen til velgørende formål gennem salget af julemærkerne og de nummerede ark af samme indsat i gavemapper, hvilket sker i århusianske kiosker, abonnenter og personlige bekendtskaber.
Annonce
Aarhus Julen 2016 omkranses af Marinus Hansen, tv., årets kunstner Puk Ewdokia og Knud Sørensen. 25-årige Pik Ewdokia er den 35. kunstner i en ubrudt række, som illustrerer det århusianske julemærke. Foto: Flemming Krogh
I år går overskuddet til blandt andre udviklingshæmmede i Jobkollegiet, Café Cool under Jysk børneforsorg, Julemærkehjemmene og Hospitalsklovnen ved Universitetshospitalet i Skejby. Og der skal nok komme penge til de godgørende formål. For sidste års salg viste, at århusianerne langt fra har smidt julemærket væk, selv om taksterne for breve stiger og stiger.
»Vi mener, at der stadig er et marked for vores julemærke. Mange bruger også B-Posten til otte kroner, og den personlige og ofte eftertænksomme julehilsen går ikke af mode. Blandt andet derfor slog den dyre porto ikke igennem hos vores julemærke. Tværtimod oplever vi, at mange sætter pris på et brev, som også kan trækkes frem fra bunken, når man lyster. Vi oplevede sidste år igen en stor opbakning hos rigtig mange mennesker, og mange sætter også pris på den gode intention bag julemærket,« siger Marinus Hansen og Knud Sørensen fra Århus Y's Mens Club Nordstjernen.

I offensiven med samlemappe

Der er trykt - som tidligere år - 7.500 ark til 30 kroner stykket af julemærkerne og 800 nummerede ark i gavemapper.
»Men det er klart, at vi også skal gå til angreb på de stigende portopriser. Derfor vil vi fremtiden i højere grad satse på nummerede ark i gavemapper, der sælges for 50 kroner, og for mange bliver mappen et samleobjekt.«
Aarhus Julen 2016 er under alle omstændigheder et stort skridt foran med konkurrencen med mailboksen og PostNord. Julemærkets unikke idé går aldrig af mode i sin udførelse, hvor museumsinspektør i Den Gamle By, Jens Ingvordsen, rammende i mappen forklarer og fortæller om de to motiver, Dokk1, der stod færdig i 2015, og det historiske Schous Sæbehus, der i 1927 var den største butikskæde, Danmark kendte til på det tidspunkt, og som i dag kan opleves i netop købstadsmuseets 1927-kvarter.
Annonce

Kunstner kender byen

At årets kunstner, Puk Ewdokia med en uddannelse fra blandt andet Aarhus Kunstskole, kan kombinere sin store interesse for århusianske bygninger med årets motiver skinner også på tydeligvis igennem i motiverne, der på sin egen måde har et strejf af juletid: Julegæssene på akvarellen fra Schous Sæbehus har rød julesløjfe på, og kigger man rigtig godt efter, går en lille nissemand rundt foran Dokk1 på en dag, hvor sneen falder stille på og omkring multimediehuset og Borgerservice.
»Jeg har siden 2012 tegnet husene i Aarhus, og projektet er ved at blive til en udgivelse af en bog. Så jeg har været ude at rekognoscere adskillige bygninger. Projektet startede med skitser, og jeg havde en udstilling i Aarhus i 2014. Jeg kan godt lide at bevæge mig i krydsfeltet mellem kunstner og illustrator og samtidig gøre det i respekt for arkitektens ideer med bygningerne,« siger årets kunstner bag Aarhus Julen 2016.
»Og så går jeg faktisk meget op i post. Jeg elsker at skrive og modtage et brev. Der ligger noget personligt bag, og det er følelsesmæssigt en helt anderledes oplevelse end en mail. Brevet har været undervejs, og et frimærke kan du..mærke,« siger Puk Ewdokia.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Debat

Børn har brug for leg og bevægelse, men: Er iPads blevet pædagogens nye kollega?

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Annonce