Annonce
Aarhus

Aarhus-julemærket er en bestseller: Tre millioner velgørende kroner

Knud Sørensen med et ark med Aarhus-Julen 2018, hvor Rømerhus på Sct. Clemens Torv, i baggrunden, er et af motiverne malet af den århusianske kunsner Flemming Bau. Foto: Jens Thaysen

Y's Men's Club Norstjernens Aarhus-julemærke er på gade. I 1982 kom det første julemærke. Siden er tre millioner kroner tjent ind til børns vel. Bestsellers Rømerhus og Hjørnehuset i Den Gamle By er 2018-motiverne.

AARHUS: Bestsellers super istandsatte Rømerhus på Sct. Clemens Torv er et af årets motiver for Aarhus-Julen 2018. Selv om det går i den forkerte retning for julekort og breve, er julemærket i sig selv også en bestseller. Gennem 25 år har det via frivillige hænder tjent 3,1 millionjer kroner hjem til Julemærkehjemmene og lokalt børne- og ungdomsarbejde i Aarhus.

Det er Y's Men's Club Nordstjernen, som står bag julemærket. Det kommer på gaden lørdag, og traditionen tro udgives mærkerne med to motiver. Et fra Aarhus By, hvilket er Bestsellers prisvindende Rømerhus, og ét fra Den Gamle By. I år er Hjørnehuset malet i den århusianske kunster Flemming Baus markante og flotte streg.

- Vi giver ikke op, selv om folk i sagens natur sender færre julekort og -breve, de kan klistre julemærket på. Vi har siden begyndelsen i 1982 delt 3,1 millioner kroner ud, og sidste år fik vi et fornuftigt overskud på 77.800 kroner. Vi går da også nye veje, for de 16.000 kroner kom ind gennem vores salg af elektroniske julemærker, som firmaer og virksomheder kan hæfte ved deres mails, siger Knud Sørensen fra den lokale Y's Men's Club.

Annonce
Sådan tager Rømerhus sig ud i Flemming Baus streg på årets julemærke. Hjørnehuset i Den Gamle By er det andet motiv på julemærket, der er på gaden for 26. gang. Foto: Jens Thaysen

Det kan være, Bestseller spytter i kassen

Nu, da Bestsllers Rømerhus er med på årets julemærke med bygningen, som efter næsten tre års total renovering stod klar i 2017, regner Knud Sørensen da også med at kigge forbi Bestsellers kontor på havnen for at høre, om den store virksomhed vil købe et elektronisk Aarhus-Julemærke til 800 kroner.

- Så må vi se, siger Kmud Sørensen, der fortæller, at årets overskud går til hovedsageligt Trygfondens Familiehus på Skejby Universitetshospital, Julemærkehjemmene, Hospitalsklovnene og andet lokalt børne- og ungdomsarbejde.

- Familiehusets drift er baseret på frivillige. Derfor kan det godt bruge støtte. Familiehuset har et rigtig godt formål, hvor både det enkelte barn, søskende og mor og far får støtte.

Århusiansk billedkunstner bag julen 2018

En ægte århusianer står bag Aarhus - Julen 2018, der sælger til 30 kroner per ark - eller i gavemapper til 50 kroner. Flemming Bau arbejdede i 25 år som grafiker og udstillingsdesigner på Moesgård Museum.

Som billedkunstner arbejder han tæt sammen hustruen, væver Inge-Lise Bau. Siden 1974 har de skabt vævet kirkekunst. Ikke færre 107 billedvævede messehagler samt antependier og billedvævede altertavler er parret kendt for.

Julemærkerne er unikke og et stykke århusiansk historie, som de 25 foregående mærker.

- Vores overskud er gået lidt ned de senere år, men vi har fortsat gode uddelinger, så vi klør på, selv om det er blevet sværere at finde medlemmer til Y's Men's Club, siger Knud Sørensen fra Nordstjernen.

- Tidligere var vi nervøse for at blive for mange medlemmer af hver enkelt klub. Ikke over 40. Men i dag kan det være vanskeligt at mønstre folk. Vi er 22 medlemmer i dag og tænker faktisk på at fusionere os med en anden afdeling. Folk spreder sig mere i deres fritid end tidligere. De er nervøse for at sige ja til et stykke frivilligt arbejde, hvis der nu skulle dukke noget mere spændende op på nettet. Men vi giver ikke op, smiler Knud Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Læserbrev

Læserbrev: Håber på borgerlige stemmer imod udstykning på Rolighedsvej

For nylig kom de to konservative byrådsmedlemmer i Aarhus Mette Skautrup og Peter Sporleder med nogle udmeldinger i byens aviser om, at de fremover i højere grad vil vægte arbejdet med byens hjemløse, sikre byens kulturværdier og de grønne områder. Hvor skønt med et par borgerlige politikere, der endelig tør tale om traditionelle konservative værdier og ikke overlader hele denne vigtige værdidiskussion til socialisterne på den yderste venstrefløj og Dansk Folkeparti. I alt for lang tid har Venstre fået lov til at dominere byens dagsorden med deres evindelige snak om nybyggeri, så vi snart ikke kan genkende byen, og det i sådan en grad at man kan komme i tvivl om, hvor man skal sætte krydset ved næste valg. Især en sag foruroliger, nemlig hele diskussionen om Rolighedsvej 16A. Selvfølgelig skal vi stå vagt om den private ejendomsret, og selvfølgelig ønsker vi, at det offentlige skal blande sig så lidt som muligt, men vores gamle land skal ikke være en bananstat, hvor kun jungleloven og pengene hersker. Hensynet til to bygherrer skal aldrig overtrumfe hensynet til det skønne, grønne område, det kønne, fredede hus, naboerne og byens borgere i øvrigt. Så vil vi svigte vores borgerlige værdier. Jeg sætter min lid til, at Mette Skautrup og Peter Sporleder står ved deres ord og vil være med til at sikre denne lille oase for vores børn og børnebørn, men hvad med alle Venstre-byrådsmedlemmerne, hvor er de henne? Har de alle sammen parkeret anstændigheden bag lås og slå og smidt nøglen væk? Jeg håber så sandelig, at et flertal af vores borgerlige byrådsmedlemmer vil stemme klart imod denne udstykning.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce