Annonce
Aarhus

Aarhus kan få gavn af ny cykelpulje på 100 millioner kroner

Byrådet har for nylig besluttet at anlægge en forgrening til Tilst af supercykelstien til Lisbjerg. Men den nye statspulje bliver der mulighed for at søge støtte til flere cykelstier i Aarhus.

Forligskreds i Folketinget afsætter 100 millioner kroner til cykelstier primært i de store byer.

AARHUS: Cyklister i Aarhus kan højst sandsynligt se frem til flere cykelstier med støtte fra staten.

Folketingets partier udenom regeringen har netop afsat en større pulje på 762 millioner kroner til bedre og billigere offentlig transport. Og fra den pulje har partierne afsat 100 millioner kroner til en landsdækkende cykelpulje, som alle 98 kommuner kan søge støtte fra for at fremme cyklismen.

Det er partierne bag forliget "Bedre og Billigere Offentlig Transport" (Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale og SF), der har indgået en aftale for de næste to år, der ud over støtte til en VVM-undersøgelse af næste etape af letbanen i Aarhus også støtter mere cyklisme.

Nicolai Wammen (S) har forhandlet aftalen på plads på Socialdemokraternes vegne og er glad for aftalen.

- Vi har jo før set i Aarhus, at det har været en kæmpesucces med supercykelstier, og nu bliver der mulighed for at styrke cyklismen yderligere

Som nævnt kan de 100 millioner kroner søges af alle landets kommuner, men aftalen nævner specielt København, Aarhus, Odense og Aalborg som byer, man særligt gerne vil medfinansiere cykelstier i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce