Annonce
Aarhus

Aarhus-klubber i knibe: Nye regler giver ekstra regning på halv million kroner til kunstgræs

I Brabrand har glæden været stor over de gode forhold, efter at den nye bane af kunstgræs blev taget i brug i november. Men nye momsregler har slået skår i økonomien. Foto: Dorte Kuula

Nye momsregler sætter to fodboldklubber i knibe, og seks andre foreninger er ramt. Kommunen ser ud til at hjælpe, men indviklede momsregler kan betyde forskellige resultater.

Annonce

AARHUS: To århusianske fodboldklubber har længe haft udsigt til en økonomisk bet på en halv million kroner, men nu redder byrådet dem måske. Det samme gælder seks andre idrætsklubber med helt andre projekter til andre beløb. Men på grund af indviklede momsregler kan udbytter af ekstra penge blive forskellige.

Både Brabrand IF og Viby Idræts Forening har - ligesom det er sket for mange andre klubber tidligere - fået løfte om 3,1 millioner kroner af Aarhus Kommune til at lave nye fodboldbaner af kunstgræs for. Beløbet udgør en del af den samlede udgift, som normalt ligger på fem-seks millioner kroner for en bane. Resten skal klubberne selv skaffe.

De to klubber fik pengene bevilget på samme tid, og Brabrand er færdig med banen. Den blev taget i brug 20. november sidste år. Viby er endnu ikke gået i gang med jordarbejdet, men arbejder på fuld tryk med projektet på skrivebordet.

De to klubber er kommet i en klemme, fordi reglerne hidtil har været sådan, at - sagt med et teknisk udtryk - "momsen kunne løftes af", når pengene var betalt. Men nye regler fra staten trådte i kraft uden varsel og med tilbagevirkende kraft 1. januar 2018. De betyder, at "momsløftet" ikke kan ske længere. Det giver en mangel på cirka en halv million kroner for hver af klubberne.

Beløbene til otte klubber

Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune foreslår, at disse klubbers bevillinger forhøjes med et beløb, der svarer til momskompensationen. I alt bliver det 1.850.036 kroner.


  • Brabrand IF til kunstgræsbane 533.000 kr.
  • Viby IF til kunstgræsbane 533.000 kr.
  • Multihus Hjortshøj 374.000 kr.
  • Harlev Idræts- og Kulturcenter 170.000 kr.
  • Aarhus Fremad Fodbold til tilbygning af klubhus 86.700 kr.
  • Idrætshøjskolen til renovering af bassinvægge 60.809 kr.
  • Højbjerg Badmintonhal til renovering 58.261 kr.
  • AGF Tennis til renovering af baner 34.266 kr.
Annonce

Opsamling koster ekstra

For Brabrand IF er problemet særlig voldsomt. Banen ved Brabrand-søen blev cirka en million kroner dyrere end den normale pris for en bane af kunstgræs. Det skyldes, at der kom et ekstra projekt ind til opsamling af regnvand i det våde område ved søen. Banen har derfor kostet syv millioner kroner, som det har været et stort arbejde at skaffe, og som klubben meget nøgternt udtrykker det på hjemmesiden om banen: Klubkassen er tømt, men glæden er stor.

Brabrand IF er endt i endnu et dilemma med de mistede 500.000 momskroner.

- Vi besluttede fra begyndelsen, at vi ville eje banen som forening, intet andet. Af den grund kan momsen ikke komme tilbage til os, og vi kan ikke ændre ejerskabet nu, fordi banen står færdig, siger Paw Simon Krogh fra Brabrand IFs kunstgræsudvalg. Hans følgende forklaring viser, hvor kompliceret sagen har været:

- Oprindeligt havde vi besluttet ikke at løfte momsen af. At gøre det er forbundet med et meget stort administrativt arbejde, som vil belaste klubben i mange år. Så vores ambition var at indsamle tilstrækkeligt med penge. Men da banen løb op i syv millioner kroner, havde vi ikke andet valg. Dette blev dog ændret, da vi kort før sommerferien fik besked om ændringen af momsreglerne. Vi kunne kun tolke det på den måde, at tilskuddet ville blive reduceret med momsen, hvorefter det ikke længere gav mening at gennemføre manøvren. Nu - et halvt år efter - er det umuligt for os at omgøre beslutningen. Fordi vi har taget banen i brug, kan vi ikke længere ændre og løfte momsen af. Vi håber, at det ikke får betydning for kommunens forsøg på at hjælpe de berørte foreninger, siger Paw Simon Krogh.

Annonce

God vilje i kommunen

Reglerne er forskellige for klubberne, alt efter hvordan de er organiseret. Og reglerne er så komplekse, at Sport og Fritid i Aarhus Kommune ikke længere rådgiver klubberne om moms, men beder dem om at kontakte en revisor, der er opdateret på momsreglerne.

- Vi har holdt mulighederne åbne, fordi vi endnu ikke er gået i gang med banen, så vi kan indrettet os efter reglerne, siger Viby IF s fodboldformand Alex Nørgaard.

I Aarhus Kommune er der god vilje til at hjælpe klubberne, der længe har gået i usikkerhed.

Kultur og Borgerservice foreslår, at kommunen udbetaler det tilskud, der oprindeligt var bevilget til foreningerne, og at den manglende refusion af moms tages af kommunekassen. Hos ministeriet er der søgt dispensation om, at tilskuddet inklusive momsen kan udbetales til de projekter, der allerede var bevilget, da den nye regel trådte i kraft 1. januar 2018.

De to tilskud fra kommunen er ikke blevet udbetalt før 1. januar 2018, selv om pengene var bevilget. Det skyldes, at projekterne skal være i byggefasen eller afsluttet, før pengene falder. Indenrigsministeriet siger, at tilskuddene ikke kan blive omfattet af overgangsregler og dermed blive udbetalt efter gamle regler.

Annonce

Må vente

Sagen har været i byrådet 12. december og er sendt videre til økonomiudvalget, så indtil videre må klubberne vente på en afgørelse.

Kultur og Borgerservice bemærker i øvrigt, at de nye momsregler for eftertiden får konsekvenser for især større foreningsejede projekter. Det vil ramme flere halprojekter og idrætsfaciliteter.

Hvis kommunen beslutter at udbetale pengene, skal den enkelte klub altså selv finde ud af, hvordan momsreglerne fungerer i forhold til den. Omfattende research til denne artikel viser, at de involverede på alle niveauer har svært ved at finde ud af, hvordan reglerne skal tolkes.

De to fodboldklubbers beløb på 533.000 kroner hver er størst. Dernæst kommer 374.000 kroner til Multihus Hjortshøj og 170.000 kroner til Harlev Idræts- og kulturcenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Sport

Sejr over spansk storhold var ikke nok: Bakken Bears er ude af Champions League

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce