Weekenden trak fulde huse på den nordtyske restaurant Ahlmanns. Flere end 200 gæster havde bestilt bord for at opleve en menu fra en dansk Michelin-kok. René Mammen fra Restaurant Substans i Frederiksgade var inviteret til Kiel, og Århus Stiftstidende var med.
KIEL: Der var kø for at interviewe den danske stjerne. På det firestjernede Romantik Hotel Kieler Kaufmann lige ud til Kielerkanalen viste pressekoordinatoren ind i et rum, hvor tyske og enkelte danske journalister fik lov at interviewe aarhusianske René Mammen fra Restaurant Substans. En noget speciel oplevelse, for hvem hjemme i Aarhus skulle have troet, at helt-nede-på-jorden-René Mammen ville være genstand for så meget ståhej, "bare" fordi han har modtaget en Michelin-stjerne to år i træk.
Grunden til postyret var, at René Mammen var inviteret til den nordtyske restaurant som gæstekok i anledning af den 30. Schleswig Holstein Gourmet Festival. Restauranten på hotellet, Ahlmanns, har netop fået dens og Kiels første Michelin-stjerne, og hvilken bedre anledning til at invitere en kok, der for få år siden prøvede nøjagtig det samme i en by af nogenlunde samme størrelse.
Heldigvis var René Mammen advaret hjemmefra om den store interesse og gav sig god tid til alle journalisterne. Og trods sin Michelin-stjerne tog han imod i den afslappede stil, vi kender ham. Kokkejakke med opsmøgede ærmer og forklæde samt et par ganske almindelige jeans og orange sneakers på fødderne.
- Jeg får ikke som sådan noget ud af det her rent forretningsmæssigt, men jeg tror alligevel, et er vigtigt at gøre noget andet engang imellem, for ellers står man bare i den samme kasse derhjemme dag efter dag. Det er sjovt at tilberede 200 kuverter med folk, jeg ikke kender i forvejen, i et køkken, der er væsentligt større end vores derhjemme. Og det er sjovt at opleve, at uanset hvor man kommer i verden, er der den samme tone i køkkenet - en tø-hø-humor med dårlige morfar-vitser, lød det fra René Mammen.
Bonderøv blandt jakkesæt
Uden det mindste synlige stress eller nervøsitet blev de seks retter mad samt snacks til at starte med og sødt at slutte af på serveret i løbet af godt fem timer fredag aften. Selvfølgelig med både ordentlig Riesling, tyskbrygget øl, Spätburgunder rødvin samt Moscato og Grappa til at slutte af på. Lad os bare slå fast, at der manglede ikke noget.
- Jeg har taget menuen med fra Substans med lidt færre retter og i en lidt simplere udgave. Og så har jeg fordoblet mængden af kød på hovedretten, for det vigtigste for mig er, at gæsterne har en god aften. Så jeg tilpasser mig gæsterne, og vi er jo trods alt i Tyskland, smilede René Mammen.
Inden maden var Substans-teamet blevet behørigt præsenteret i spisesalen med runde borde, hvide duge og masser af levende lys, blomsteropsætninger og jakkesæt. Og efter kaffen trådte køkkenholdet ind igen til taktfaste klapsalver som et tegn på, at Tyskland tilsyneladende er vilde med danske kokke.
Slesvig-Holstein Gourmet Festival
Etableret i 1987 for bl.a. at øge turismen i de laveste indtægtsperioder efterår og vinter
Festivalen varer fra september til marts og består af en lang række arrangementer med omkring 20 gæstekokke fra ind- og udland, der kokkererer på 15 forskellige lokationer i regionen
Fra Danmark deltager René Mammen fra Restaurnat Substans, Aahus, samt Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehtel, Nordjylland
Læs mere om festivalen på www.gourmetfestival.de
- Jo, det er vist rigtigt nok. Men vi er jo bare nogle bonderøve fra Aarhus, så det er lidt underligt, konstaterede den århusianske restauratør inden det lørdag aften gik løs med endnu 100 gæster.
Den 30. Schleswig Holstein Gourmet Festival startede i september og slutter i marts, og har undervejs besøg i hele regionen af omkring 20 gæstekokke fra ind- og udland.