Annonce
Erhverv

Aarhus Kommune melder medarbejdere i boligforening for omfattende millionbedrageri

Rådmand for Teknik og miljø, Bünyamin Simsek, er rystet over den advokatundersøgelse, som viser, at der kan være sket omfattende bedrageri for op mod 20 millioner. Foto: Axel Schütt
En advokatundersøgelse afslører, at der kan være sket omfattende bedrageri i den almene boligorganisation Østjysk Bolig for op mod 15-20 millioner kroner.

AARHUS: Aarhus Kommune overdrog tirsdag en advokatundersøgelse til Østjyllands Politi, som afslører, at flere medarbejdere i boligforeningen Østjysk Bolig kan have begået bedrageri, mandatsvig og modtaget returkommission for op imod 20 millioner kroner.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse onsdag morgen.

Sidste år meldte Aarhus Kommunes tilsyn direktøren for Østjysk Bolig til politiet for mandatsvig, og bad foreningen om at bortvise direktøren fra sin stilling.

Annonce

På det tidspunkt havde tilsynes kendskab til sager, hvor direktøren havde foretaget private indkøb på beboernes regning for mere end 370.000 kroner. Den nye advokatundersøgelse viser dog, at der kan være tale om sager i en helt anden størrelsesorden.


Jeg er simpelthen rystet over, hvad vi har fundet i Østjysk Bolig. Vi taler om en organisation, der ikke kun skal tage vare på kommunens tilskud til almene boliger, men som også skal forvalte lejernes huslejer bedst muligt.

Bünyamin Simsek


En række af detaljerne fra advokatundersøgelsen vil ikke blive offentliggjort på grund af politiets videre efterforskning, men konklusionen lyder på, at flere medarbejdere kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for millioner af kroner

Undersøgelsen har blandt andet fundet mistænkelig forhold med kontantoverførsler til uvedkommende private bankkonti, privatlignende udgifter til restaurationsbesøg, private udgifter skjult i boligforeningens byggeregnskaber og indbetalinger fra en storleverandør på et større millionbeløb, som blandt andet er gået til at balancere diverse konti i Østjysk Bolig, der var benyttet til at dække private udgifter.

I alt lyder beløbet på 19,9 millioner kroner, hvoraf nogle af beløbene kan dække over de samme transaktioner. Derfor er det samlede beløb skønsmæssigt opgjort til mellem 15-20 millioner kroner.

Rystet rådmand

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek, er ansvarlig for tilsynet med de almene boligforeninger, og han er rystet over indholdet i advokatundersøgelsen.

- Jeg er simpelthen rystet over, hvad vi har fundet i Østjysk Bolig. Vi taler om en organisation, der ikke kun skal tage vare på kommunens tilskud til almene boliger, men som også skal forvalte lejernes huslejer bedst muligt. Jeg vil rose vores tilsyn for, at det rykkede hurtigt, da det sidste år modtog en meddelelse fra en anonym whistleblower, så vi nu kan overdrage et omfattende materiale til politiet, siger Bünyamin Simsek i en pressemeddelelse.

Der er blevet nedsat en arbejdsgruppe sammen med byens 13 almene boligforeninger, der skal  sikre tilliden til, at boligforeningerne forvalter lejernes penge så godt som muligt.

- Jeg mener, at der er behov for et kritisk lys på, om beboerdemokratiet er sikret godt nok med de bestyrelser, som vi kan stille krav om i dag. Det er en ekstremt vigtig og svær ledelsesopgave at sidde i en bestyrelse for en boligforening, og jeg synes, at der skal professionelle kræfter ind for at understøtte beboernes muligheder for at gennemskue, hvad der sker i deres boligforening. Det er noget af det, som jeg har spillet ind med, og som jeg helt generelt synes, at vi skal have set på i hele sektoren, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

7.000 kroner pr. bolig

Formanden for Østjysk Boligs organisationsbestyrelse, Katja Hillers, er ligeså rystet over den advokatundersøgelse.

Det udtaler hun i en pressemeddelelse.

- Jeg blev i går orienteret om hovedtrækkene i den advokatundersøgelse, der er foretaget af advokatfirmaet Kromann Reumert som følge af den mistanke om underslæb, der i oktober 2020 gjorde, at Østjysk Boligs direktør blev bortvist. Jeg er rystet over omfanget af den svindel, undersøgelsesrapporten beskriver er foregået i årene 2011- 2020.

- Da vi i efteråret blev gjort opmærksom på, at der formentlig var noget helt galt, havde jeg slet ikke fantasi til at forestille mig, at det drejede sig om et beløb på næsten 20 millioner kroner – det svarer til ca. 7.000 kroner per bolig. Det er et kæmpestort svigt, da det jo er os beboere i Østjysk Bolig, der er blevet besveget for disse ufatteligt mange penge.

- Jeg er både vred over og ked af, at det her har kunnet lade sig gøre, og at det delvist er sket på min vagt som formand i Østjysk Bolig. Politiet har fået den fulde rapport, og de er i gang med at vende hver en sten. Vi er selvfølgelig behjælpelige i det omfang, der er behov for det. Vi håber og forventer, at alle, der har bidraget til denne svindel, vil blive stillet til ansvar.


Jeg er både vred over og ked af, at det her har kunnet lade sig gøre, og at det delvist er sket på min vagt som formand i Østjysk Bolig.

Katja Hillers
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce