Annonce
Aarhus

Aarhus Kommune om affaldsmængderne i pinsen: - Det lignede Roskilde Festival på en god dag

Sådan så det ud ved Bellevue Strand i weekenden. Privatfoto
Det gode vejr i pinseweekenden fik skraldet til at flyde over hele Aarhus. Det er for nemt at klandre kommunen, lyder det fra flere personer, der mener, at den enkelte århusianer skal hanke op i sig selv og tage skraldet med sig.
Annonce

AARHUS: På gader, stræder, i skoven, på stranden og i parkerne flød det med skrald over weekenden, hvor det gode vejr indbød til udendørs aktiviteter.

På Facebook flød det også over. Men med billeder og foragelser over skraldemængderne.

Nogle klandrede Aarhus Kommune for ikke at tømme de offentlige skraldespande hurtigt nok eller have store nok skraldespande til at klare trykket.

Andre klandrede den enkelte århusianer for enten at lade sit skrald flyde eller blot stille det ved siden af en allerede stopfyldt affaldsbeholder.

Kirsten Puggaard er en af de sidste.

- Hvornår skete det, at vi danskere blev så ligeglade med, hvordan vi efterlader skrald i det offentlige rum. Det er noget forbandet svineri, siger hun til avisen.

Denne weekend havde vi dobbelt så mange ude at rydde op. Der var så meget affald, at det tog fire gange så lang tid at rydde op som normalt. Folk, der var ude at rydde op, sagde, at det lignede Roskilde Festival på en god dag

Kim Guldvad Svendsen, driftschef Aarhus Kommune

Annonce

- Jeg betaler skat

Kirsten Puggaard sidder på kontor ved Navitas og kan dagligt følge med i, hvordan folk håndtere deres skrald. Og hun er ikke imponeret.

Derfor smed hun et billede af overfyldte skraldespande ved havnepladsen op på Facebook i weekenden, og så løb debatten af sted.

- Da jeg havde taget billedet gik der lidt tid, og så rejste et ungt par midt i tyverne sig op fra den midterste trappe og efterlod en stor papirspose og en vinflaske på trappen. Jeg påpegede som en gammel gnaven tante, at affaldet nok ikke fjernede sig selv, hvortil manden blot svarede, at han betalte skat. Absolut intet spor af skam at spore. Det var virkelig syret, fortæller Kirsten Puggaard, der bliver bakket op af flere, der har smidt billeder på diverse lokale Facebooksider.

- Jeg synes faktisk, det er ret pinligt, at vi skal bede kommunen om hjælp, når man egentlig bare kunne samle sit eget skrald op og tage det med. Vi efterlader jo heller ikke bare en bunke skrald på vejen, så hvorfor er det så i orden at gøre det ved stranden, lyder det blandt andet fra en Risskov-borger.

Annonce

Lignede Roskilde Festival

Aarhus Kommune finder også folks manglende oprydning problematisk. De er allerede på fuld bemanding efter corona-krisen, og havde afsat endnu flere her til pinseweekenden.

- Denne weekend havde vi dobbelt så mange ude at rydde op. Der var så meget affald, at det tog fire gange så lang tid at rydde op som normalt. Folk, der var ude at rydde op, sagde, at det lignede Roskilde Festival på en god dag.

- Når det tager fire gange så lang tid et sted, så kommer vi også senere ud de andre steder, siger Kim Guldvad Svendsen, driftschef ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Ifølge driftschefen er det normalt, at de første sommerdage med godt vejr, fører ekstra meget skrald med sig. Folk skal bare lige vænne sig til at være udenfor i store mængder og rydde op efter sig selv.

Både i midtbyen, i parker og på stranden var der alt for meget affald til skraldespandene, og de færreste tog skraldet med sig, lyder kritikken. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Oprydning er et fælles ansvar

Aarhus Kommune sætter også flere og større skraldespande op, når sommeren kommer til Aarhus' grønne områder. Derfor handler det om andet end bare mængden af skraldespande.

Det handler mere om, at enkelte skraldespande bliver overfyldte på forskellige tidspunkter, men det er meget svært at forudsige, for det ændrer sig meget. Det er vigtigere, at folk ikke bare smider affaldet på jorden eller ved siden af skraldespandene, lyder opfrodringen fra kommunen.

- Det tager rigtig lang tid at rydde op, hvis folk ikke får det smidt i skraldespanden. Måger kan tage fat i skraldet og sprede det rundt, og det gør alt andet lige oprydningen sværere. Vi vil gerne opfordre til, at både kommune, virksomheder og borgere tager et fælles ansvar for at rydde op. Det er i alles interesse at holde byen ren, siger Kim Guldvad Svendsen.

- Mon ikke skatteydernes penge kan bruges mere fornuftigt end til at rydde op efter ansvarsløse individer, lyder det fra Kirsten Puggaard, der hver dag ser skræmmebilleder af danskernes affaldsvaner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikere om tv-optagelser af ældrepleje: Langt værre end vi troede

Annonce