Annonce
Aarhus

Aarhus Kommune på vej med redningsplanke: Sådan vil den hjælpe lokale håndværkere

Blandt andet malerbranchen vil snart komme i problemer på grund af situationen med corona-virus, vurderer formanden for Aarhus Håndværkerforening, Henrik Hoffmann. Og den generelle afmatning vil også snart påvirke de håndværkere, der har deres gang udendøre. Foto: Lasse Hansen
Kommunen er på vej med en redningsplanke til håndværkerbranchen, der ellers snart kommer til at løbe tør for arbejdsopgaver som følge af økonomisk afmatning.
Annonce

AARHUS: Store dele af det danske samfund er i fare for at gå i økonomisk baglås som følge af den igangværende corona-krise.

I Aarhus Kommune forbereder man sig derfor på at fremrykke en række anlægsprojekter for at bidrage til at holde hjulene i gang lokalt. Det fortæller stadsdirektør Niels Højberg til Århus Stiftstidende.

- Vi har planer om at sætte ekstra aktiviteter i gang. Det kunne eksempelvis være vedligeholdelse af skoler og sportsanlæg. Simpelthen for at give håndværkerne noget at lave i denne situation, siger Niels Højberg.

Han kan dog endnu ikke sige noget om detaljerne i planen eller hvor store opgaver, der bliver tale om.

- Nej, vi holder møde om det i kriseledelsen i dag (mandag, -red.), og så skal de forskellige afdelinger lige have et par dage til at gennemgå deres planer og komme med konkrete bud på, hvor vi kan sætte ind. Men vi vil gøre rigtig meget for at sætte aktiviteter i gang, der kan understøtte samfundsøkonomien, siger Niels Højberg.

Hvis jeg ikke har noget at lave, så sælger IBF ingen fliser. Og hvis tømreren og maleren ikke har noget at lave, så bliver der ikke solgt vinduer, tagplader, isolering og maling.

Henrik Hoffmann, anlægsgartner og formand for Aarhus Håndværkerforening

Annonce

Maks to ugers arbejde

Det giver rigtig god mening, at kommunen allerede nu overvejer at give økonomisk førstehjælp til den lokale bygge- og anlægsindustri.

Det mener formanden for Aarhus Håndværkerforening, Henrik Hoffmann, der til daglig er direktør i Anlægsgartnerne H. Hoffmann i Risskov.

- Nu arbejder jeg selv i det fri, så lige nu og her er det ikke det store problem i min egen branche. Men især malere, elektrikere og vvs'ere som typisk arbejder indendøre, vil ret hurtigt løbe tør for opgaver. Der vil gå en uge eller to, så vil man i de brancher være nødt til at sende folk hjem, vurderer Henrik Hoffmann.

Annonce

Vil gavne forsyningsled

Viser corona-krisen sig at have lange ben, så vil alle former for håndværksfag blive ramt inden for en overskuelig fremtid.

- Hvis vi stadig står i samme situation om en måned, så vil mine privatkunder kigge på deres indkørsel og beslutte, at det nok alligevel ikke er nu, de skal have lagt nye fliser. Så der vil helt klart komme en afmatning uanset hvilken branche, man er i. Det forventer vi faktisk, vil ske, siger Henrik Hoffmann.

Han tilføjer, at det ikke kun er håndværkerne på byggepladserne, Aarhus Kommune holder hånden under, når og hvis den beslutter sig for at fremrykke anlægsprojekter:

- Det vil også give en positiv effekt i forhold til produktionsvirksomhederne. Hvis jeg ikke har noget at lave, så sælger IBF's fabrik i Herning ingen fliser. Og hvis tømreren og maleren ikke har noget at lave, så bliver der ikke solgt vinduer, tagplader, isolering og maling. Så jeg kan kun bifalde det, kommunen har gang i. Det vil hjælpe til at holde virksomheder i gang, fastslår Henrik Hoffmann.

Alt fra nye børnehaver til nye toiletter

  • Mandag 23. marts vil Magistraten i Aarhus behandle en indstilling om en aktiv erhvervsindsats, der skal bidrage til at afbøde de negative konsekvenser af corona-virus for byens virksomheder.
  • Konkret vil kommunale vedligeholdelsesprojekter blive fremrykket og igangsat hurtigst muligt, så aktiviteten i de private virksomheder kan blive boostet som modvægt til den aktuelle corona-afmatning.
  • Opgaverne vil omfatte alt fra decideret nybyggeri til mindre opgaver som nye skoletoiletter, renovering og ombygning.
  • Samtidig vil sagsbehandling af byggesager fortsætte, og der vil lokalt være teknisk personale til at lukke håndværkere ind, og byggepladserne vil være åbne.

Annonce

Tør ikke spå

Mens Aarhus Kommune er parat til at bruge penge nu og her for at stimulere den lokale økonomi, så står den formentlig - lige som alle øvrige virksomheder og offentlige forvaltninger - til at miste penge på den længere bane.

Kommunen er blandt andet medejer af Aarhus Lufthavn, Letbanen og Midttrafik, hvor indtægterne allerede nu er skrumpet betragteligt som følge af, at folk næsten er holdt op med at foretage rejser.

Skatteindtægterne vil også blive mindre, og udgifterne til offentlig forsørgelse vil blive større, alt efter hvor mange borgere, der ender med at miste deres arbejde.

Omvendt bliver der også sparet en del på den generelle drift af kommunen i takt med, at forskellige funktioner bliver sat på vågeblus.

Stadsdirektør Niels Højberg kan dog på nuværende tidspunkt ikke spå om, hvor regnestykket ender:

- Det er umuligt at sige noget kvalificeret om. Vi er stadig tidligt i budgetåret, så lige nu og her er der penge at tage af. Det bliver nok først længere hen på året, at vi kommer til at mangle pengene, og så må vi jo se på, hvad vi gør til den tid.

Niels Højberg, stadsdirektør i Aarhus Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce