x
Annonce
Aarhus

Aarhus Kommune slår fast: Ikonisk mur skal genopføres

Dette syn mødte i november de kommende ejere af det arkitektonisk anerkendte Bigaards Hus i Brabrand. Pludselig var dele af en vigtig og kendt mur blevet fjernet. Privatfoto
En anerkendt mur i Brabrand, der før jul blev revet ned uden de nødvendige tilladelser, skal nu genopføres, slår Aarhus Kommune fast. Nu venter et tovtrækkeri om regningen for arbejdet.

AARHUS: Efter et langt juridsk tovtrækkeri, er der nu godt nyt til husejere Ane og Pavia Samuel og en lang række arkitekturinteresserede.

Den ikoniske mur ved Friis og Moltke-huset Bigaards Hus på Lyngbakkevej var igennem en større offentlig disput, efter sælgeren af huset, Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, kort inden Ane og Pavia Samuel overtog huset i Brabrand, rev en del af en arkitektonisk vigtig og anerkendt mur ned uden de nødvendige tilladelser.

Det fik husets nuværende ejere og nogle af byens arkitekter til at klage til kommunen over nedrivningen, og nu er afgørelsen fra Aarhus Kommunes bygningsmyndighed faldet.

Muren skal reetableres.

- Vi har danset en glædens dans herhjemme, siger Ane Samuel.

- Vi er rigtigt, rigtigt glade for, at vores kulturarv skal genopføres, så vi alle kan glædes ved den i mange år frem, siger hun videre.

Annonce

Vi er rigtigt, rigtigt glade for, at vores kulturarv skal genopføres, så vi alle kan glædes ved den i mange år frem

Hvem betaler?

Næste store udfordring bliver så at finde ud af, hvem der skal betale for, at den uretmæssigt nedrevne mur kommer op igen.

- Vi forholder os som bygningsmyndighed til, om noget er ulovligt, og så er det altid ejer, vi retter henvendelse til, fortæller Ann Hamborg, afdelingschef i Teknik og Miljø.

Det vil altså sige Ane og Pavia Samuel, som overtog huset i december, selvom det var den tidligere ejer, Brdr. Thybo Ejendomsudvikling, der rev muren ned.

Det er ifølge kommunen de to parter, der skal kæmpe om, hvem der skal betale regningen. For muren skal op igen, slår man fast.

Speciel sag

Kommunens byggeafdeling kalder det en speciel sag.

Blandt andet fordi husets nuværende ejere er tilfredse med beslutningen om, at muren skal genopføres.

Derfor har det ikke været nødvendigt at diktere eller varsle påbud om, at muren skal op, hvilket kommunen normalt kan blive nødt til i lignende sager.

Ane og Pavia Samuel håber dog stadig, at Brdr. Thybo Ejendomsudvikling ender med at samle regningen op.

- De får en mulighed for at sige, at de selv vil opføre muren igen. Ellers får vi et tilbud udefra, og så sender vi regningen til dem bagefter, siger Ane Samuel.

Brdr. Thybo Ejendomsudvikling har endnu ikke set kommunens afgørelse, fordi den kun er sendt til den nuværende ejer, og derfor kan man ikke kommentere på sagen.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar til, hvordan de forholder sig til kravet om at betale for murens genopretning.

Sådan så det Friis & Moltke-tegnede hus ud oprindeligt. Huset er nævnt i flere arkitkektbøger netop på grund af den gennemgående mur. Foto: Friis & Moltke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce