Annonce
Aarhus

Aarhus kommune vil kun handle med firmaer, der kan dokumentere, at de betaler skat

Der skal bruges mange penge på børnepasning og anden velfærd i kommunen. Derfor har byrådet tilsluttet sig kampen mod skatteunddragere. Foto: Axel Schütt

Fremover vil Aarhus Kommune kun handle med firmaer, der kan dokumentere, at de betaler skat. Det vedtog et flertal i byrådet onsdag. Et mindretal afviser det som symbolpolitik.

AARHUS: Det skal være slut med at handle med firmaer, der gemmer sig i skattely og unddrager sig at bidrage til fællesskabets kasse.

Sådan lød det i Aarhus Byråd onsdag aften, hvor et flertal besluttede, at man vil være en skattely-fri kommune.

Dermed er det fremover kun virksomheder, der udviser en ansvarlig skatteadfærd, der får lov til at levere varer og tjenesteydelser til Aarhus Kommune.

Det besluttede et stort flertal, mens et mindretal mener, der er tale om symbolpolitik.

- De finansielle skandaler vil ingen ende tage i disse år, og det lader ikke til, at der er en stopklods for dele af finansverdens grådighed. Stenrige mennesker og virksomheder placerer deres indtægter og formuer i lande, hvor der ikke betales skat. Derfor er det en vigtig markering, at vi som byråd i landets næststørste by kun vil samarbejde med virksomheder og leverandører, som betaler deres retmæssige skat i de lande, de arbejder i, sagde politisk ordfører Anders Winnerskjold (S).

Annonce

Løser ikke alt

Han var helt på det rene med, at byrådet ved at underskrive det såkaldte Oxfam Ibis charter ikke i sig selv løser alle problemerne omkring skattely.

- Men det er et signal. Naturligvis ønsker vi som kommune, at alle skal bidrage til vores velfærdssamfund, og at dem, som har mest, ikke forsøger at gemme enorme summer penge i skattely for det samfund, der har betalt deres børnehave, deres uddannelse og de veje, deres dyre biler kører på, tilføjede Anders Winnerskjold.

Med vedtagelsen underskriver kommunen det omtalte Oxfam Ibis Charter, som flere andre kommuner i landet allerede har underskrevet.

Heri hedder det blandt andet:

"Inden for rammerne af kommunalfuldmagten og lovgivningen vil vi tilstræbe at tilvælge virksomheder, der udviser en ansvarlig skatteadfærd. Vi vil bidrage til at udvikle og anvende metoder til, indenfor lovens rammer, at stille krav om gennemsigtighed og en fair beskatning af kommunens leverandører."

V og LA imod

Mette Bjerre (SF), Eva Borchorst Mejnertz (R) og Keld Hvalsø (EL) var alle begejstrede og støttede varmt chartret.

- Det er meget tydeligt ud fra det, der sker, at der er brug for at gøre noget, sagde for eksempel Mette Bjerre fra SF, som oprindeligt stillede forslaget.

Venstres politiske ordfører Heidi Bank (V) havde derimod svært ved at se den større idé:

- Det ville komme bag på mig, hvis et eneste parti mener, at skattely er en god ting. Vi er også imod skattely, men jeg mener ikke, vi skal bruge penge på at tilslutte os sådan et charter, sagde hun og henviste skattespørgsmål til Folketinget og EU.

Heidi Bank henviser til, at det i en indstilling fra borgmesterens afdeling fremgår, at det vil kræve ressourcer fra kommunen, at efterleve charteret og følge op over for virksomheder og deres underleverandører. Borgmesterens afdeling forventer ikke, at det er ressourcer, man har i dag. Derfor skal man købe den ekspertise hos eksterne konsulenter. Der er ikke sat tal på udgiften.

- Det er netop det, der får os til at sige, at det ikke er en god idé. Vi vil hellere prioritere pengene på velfærd, siger Heidi Bank.

De konservatives Marc Perera Christensen ville derimod godt skrive under:

- Vi må i enhver sammenhæng sende det signal, at forbryder man sig mod samfundets rammer, må man straffes. Det er uanset, om man er bandit i habit eller i overalls med koben. Jeg har ingen problemer med at underskrive chartret. Det kan man ikke være imod som et retskaffent menneske.

Ud over Venstre ville Liberal Alliances Almaz Mengesha heller ikke støtte chartret.

Debatten fik borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at runde af:

- Vi har set flere sager, hvor virksomheder har brudt den tillid, samfundet har haft til dem. Og der er i en del af finansverdenen, som vi som samfund har spændt et meget stort sikkerhedsnet ud under efter finanskrisen, en rådden kultur. Derfor er jeg lidt ked af, at det ikke er et helt samlet byråd, der står bag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Er du agil nok til fremtiden?

Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Annonce