Annonce
Aarhus

Aarhus Kommune vil trække politianmeldelsen af holdet bag omstridt TV2-dokumentar om Kongsgården

TV2-dokumentaren om blandt andet omsorgen for Else på plejehjemmet Kongsgården fik debatten om værdighed i ældreplejen til at eksplodere. Aarhus Kommunes område for sundhed og omsorg meldte de TV2-ansatte bag udsendelsen til politiet. Foto: TV2
Ny redegørelse betyder, at Aarhus Kommune sandsynligvis opgiver at slæbe TV2-journalister i retten på grund af brug af skjult kamera på Kongsgården. Udviklingen er en kæmpe lettelse for en af de involverede journalister, der ser tilbage på et intimiderende forløb.

AARHUS: Aarhus Kommune er på vej til at trække politianmeldelsen af ansatte på TV2 for den omstridte dokumentarudsendelse "Plejehjemmene bag Facaden".

Det sker i forbindelse med ny redegørelse udarbejdet af jurister i borgmesterens afdeling.

- Jeg er rigtigt glad. Tv-dokumentaren var en enorm øjenåbner såvel lokalt og nationalt, og den har både på landsplan og i Aarhus ført til store forandringer. Den udgør noget af det vigtigste journalistik, der er lavet i mange år, siger formand Peder Udengaard (S) fra Aarhus Byråds udvalg for sundhed og omsorg.

I tv-dokumentaren blev der benyttet skjult kamera.

Optagelserne viste blandt andet, hvordan 90-årige Else i mange minutter bønfaldt personalet på plejehjemmet Kongsgården om at komme ned af en loftlift, fordi det gjorde ondt.

Annonce

Politikere undrede sig

Aarhus Kommune meldte i februar 2020 fire ansatte på TV2 til politiet for at have lavet skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgårde i Viby.

Siden har der løbende været debat om politianmeldelsen, og diskussionerne kulminerede i december. Politikere fra Socialdemokratiet, Venstre, SF og Enhedslisten undrede sig over, at Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune fortsat har opretholdt en politianmeldelsen.

Politianmeldelsen og tv-dokumentaren

Skjulte tv-optagelser af behandlingen af den 90-årige Else plejehjemmet Kongsgården fik i januar 2020 Aarhus Kommune til at anmelde TV2 til politiet for at have overtrådt privatlivets fred.

De anmeldte er: TV 2’s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen og daværende nyhedsdirektør Mikkel Hertz. Desuden redaktøren på programmet, Troels Jørgensen, og journalisten bag programmet, Michael Bech.

TV-dokumentaren vandt for nylig FUJ-prisen, som uddeles af Foreningen af Undersøgende Journalister, og programlæggerne Kim Maintz, Sara Munck Aabenhus og Michael Bech er samtidig indstillet til journalistikkens fineste pris - en Cavlingpris.

Situationen fik et politisk flertal i Aarhus Byråd til at bede kommunens jurister vurdere muligheden for at trække politianmeldelsen tilbage. Nu er redegørelsen klar, og den åbner for en annullering af anmeldelsen til Østjyllands Politi.

På mandag skal redegørelsen behandles af medlemmerne af kommunens magistrat. Politikerne vil efter alt at dømme trække politianmeldelsen tilbage.

Annonce

Plet på straffeattesten

Michael Bech er en af de sigtede journalister bag "Plejehjemmene bag facaden".

- Det betyder rigtigt meget for mig, at Aarhus Kommune efter langt tilløb nu ser ud til at komme til fornuft. Jeg har tænkt meget over den risiko, som en plet på straffeattesten udgør. Eksempelvis arbejder jeg som frivillig i en idrætsforening, som jeg har måttet informere om sagen. Heldigvis var der fuld opbakning, fortæller Michael Bech.


Det har været et helt urimeligt pres i forhold til, at jeg under udarbejdelsen af tv-dokumentaren sådan set bare passede mit arbejde. Jeg har oplevet et intimiderende forløb i forhold til udarbejdelsen af kritisk journalistik.

Michael Bech, TV2-journalist


TV2-journalisten har oplevet Aarhus Kommune som meget insisterende i forhold til at forfølge sagen i retssystemet.

- Det har været et helt urimeligt pres i forhold til, at jeg under udarbejdelsen af tv-dokumentaren sådan set bare passede mit arbejde. Jeg har oplevet et intimiderende forløb i forhold til udarbejdelsen af kritisk journalistik, forklarer han.

Annonce

Politiets afgørelse

Politiets efterforskning af TV2's brug af skjult kamera og krænkelser af privatlivets fred bliver sandsynligvis skrinlagt, når Aarhus Kommune trækker anmeldelsen.

Men det er dog ikke 100 procent sikkert.

I sidste ende er det op til Østjyllands Politi at træffe afgørelsen.

- Men politiet har tidligere signaleret, at en tilbagetrækning af politianmeldelsen vil have stor vægt. Det var en af de vigtige årsager til ønsket om en ny redegørelse, forklarer Peder Udengaard.

Formand Peder Udengaard (S) fra Aarhus Byråds udvalg for sundhed og omsorg er glad for, at kommunen snart kan trække en politianmeldelse af journalisterne bag TV2-dokumentaren om omsorgssvigt på blandt andet Kongsgården tilbage. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Så kom AGF på tavlen i mesterskabsspillet: Energien var tilbage, men det rakte kun til 2-2 mod Brøndby

Annonce