Annonce
Aarhus

Aarhus Kommune vil udskyde særskat på erhvervsejendomme - Venstre vil gå endnu videre

Onsdag skal byrådet i Aarhus tage stilling til, hvorvidt kommunen skal udskyde opkrævningen af den såkaldte dækningsafgift, der er en særskat på erhvervslivet, som langtfra alle kommuner opkræver. Faktisk er Aarhus en ud af kun fem jyske kommuner, hvor virksomhederne bliver pålagt den særlige erhvervsskat. Arkivfoto: Martin Ravn.
Aarhus Kommune vil udskyde opkrævningen af virksomheders dækningsafgift til december i stedet for juli. Nej, lad os da droppe skatten resten af 2020, foreslår Venstre.
Annonce

AARHUS: Mange virksomheder er trængte som følge af coronakrisen, og der er efterhånden flere hjælpepakker - store som små - end man kan overskue.

Onsdag skal Aarhus Byråd behandle endnu en indstilling, der denne gang handler om en udskydelse af den såkaldte dækningsafgift.

Det er en særskat på erhvervsejendomme, som i 2020 er budgetteret til at indbringe kommunen i alt 171 millioner kroner.

Afgiften betales to gange årligt - i januar og juli - og det er altså juli-betalingen, som kommunen nu planlægger at udskyde til december. Den udgør cirka 85 millioner kroner samlet set.

Virksomhederne kommer altså stadig til at betale regningen, men kan vente til et tidspunkt, hvor der forhåbentligt er større likviditet i kassen end nu.

Dækningsafgiften har været en evig kilde til diskussion. Erhvervslivet bryder sig ikke om skatten, der er blevet beskyldt for at være en kommunal pengeskrue. Her har avisens tegner Jens Nex givet sit illustrative bud på særskatten tilbage i 2010. Faktisk er dækningsafgiften nu under udfasning i Aarhus Kommune. Den skrumper langsomt ind de kommende år, indtil den helt er væk i 2029. I mellemtiden bliver pengene afsat til store trafikprojekter som letbanen og Marselistunnelsen. Tegning: Nex
Annonce

Kan den droppes helt?

Det er dog langt fra alle landets kommuner, der overhovedet opkræver en dækningsafgift.

Faktisk er Aarhus Kommune en af blot fem jyske kommuner, som har tilvalgt den særlige skat. De øvrige fire er Randers, Aalborg, Fredericia og Kolding kommuner.

I alt opkræver 37 kommuner landet over dækningsafgift i 2020, og dermed har næsten to tredjedele af landets kommuner altså fravalgt den.

Så når andre helt kan undvære pengene, kunne man så ikke forestille sig, at Aarhus Kommune i denne ekstraordinære situation valgte at droppe 2. rate i stedet for blot at udskyde til december?

Nej, så let er det ikke. Det mener i hvert fald Anette Poulsen, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og formand for økonomiudvalget.

- De her penge er allerede øremærket til det fremtidige arbejde med Marselistunnelen og letbanen, så vi ville jo komme til at mangle dem til de projekter. Og det er da også en håndsrækning, at erhvervslivet ikke skal betale 85 millioner nu og her, siger Anette Poulsen.

Annonce

Venstre vil undersøge

Hos det andet store byrådsparti, Venstre, ønsker gruppeformand Gert Bjerregaard imidlertid at gå skridtet videre:

- Jeg synes, vi skal se på, om vi helt kan slette dækningsafgiften for andet halvår i år. Så skal vi selvfølgelig finde pengene på anden vis, men i og med, at de blandt andet er øremærket til Marselistunnelen, så mangler vi dem jo ikke lige nu og her.

- Derfor kan jeg sagtens forestille mig, at der kan findes en løsning. Hvis ikke, så er det næstbedste selvfølgelig at udskyde betalingen til december, siger Gert Bjerregaard.

Uanset hvad så er dækningsafgiften faktisk under udfasning i Aarhus Kommune. Ifølge Anette Poulsen blev det i forbindelse med budgetforliget 2018 besluttet blandt forligspartiere at udfase dækningsafgiften løbende, så den helt er væk i 2029.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Aarhus

Corona-smitte: Halvdelen af nye tilfælde kommer fra Aarhus

Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Annonce