Annonce
Aarhus

Aarhus kortlægger antallet af pædagoger på gulvet: Der mangler især hænder midt på dagen i institutionerne

Ifølge undersøgelsen skal de 30 udvalgte institutioner alene tilføres 60 ekstra fuldtidsstillinger eller cirka 24 millioner kroner om året, hvis man skal nå BUPL's måltal. Det svarer til 690 fuldtidsstillinger eller cirka 270 millioner kroner om året i hele Aarhus. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix)
En undersøgelse blandt 30 institutioner viser, at det vil kræve 690 fuldtidsstillinger at nå BUPL's minimumsanbefalinger.

AARHUS: Der er for få pædagoger i de århusianske daginstitutioner, hvis Aarhus Kommune skulle have lige så mange pædagoger i daginstitutionerne, som fagforeningen BUPL anbefaler.

Det skriver DR Østjylland.

Minimumsnormeringer vil nemlig kræve 690 fuldtidsstillinger og koste 270 millioner kroner mere om året.

Det viser en undersøgelse, som kommunen har lavet i samarbejde med Århus Forældreorganisation.

Her er den reelle tid, som de voksne bruger sammen med børnene i tredive institutioner, blevet målt gennem en hel uge.

Anne Ernst Grøndal har været med til at sætte undersøgelsen i gang sammen med kommunen. Hun er formand for Aarhus Forældreorganisation.

- Uanset om man taler tal eller grafer, så viser undersøgelsen, at grundnormeringen ikke er god nok, siger hun til DR Østjylland.

Pædagogernes forbund BUPL's anbefalinger lyder på, at der maksimalt skal være tre vuggestuebørn per voksen og seks børnehavebørn per voksen.

Annonce

Undersøgelsen i Aarhus viser, at den gennemsnitlige normering for hele ugen er 3,74 børn per voksen i vuggestuer og 7,34 børn per voksen i børnehaver. Samtidig viser undersøgelsen, at der er relativt store variationer hen over dagen, og at normeringen varierer relativt meget mellem institutionerne.

Antallet af voksne med børnekontakt er blevet målt hver halve time gennem en hel uge. Det er især midt på dagen, at der mangler voksne, mens der er hænder nok i ydertimerne.

- Skelettet, der skal bære møder, sygdom og uddannelser, er for skrøbeligt, siger Anne Ernst Grøndal.

Rådmanden for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom fra SF, siger, at han allerede har indstillet et forslag til kommunens budgetforhandlinger til efteråret på baggrund af undersøgelsen.

- Vi mener, at det er nødvendigt at lave minimumsnormeringer. Kan vi så finde 270 millioner kroner i et budget, som måske går i nul? Det kan vi selvfølgelig ikke, men vi kan komme et stykke ad vejen, og så skal vi have yderligere hjælp fra Christiansborg, siger han til DR Østjylland.

Medom sætter sin lid til, at en ny regering vil sætte penge af til minimumsnormeringer.

Anne Ernst Grøndal, formand for Aarhus Forældreorganisation, vil også se handling.

- Vi forventer en dialog omkring alle de her faktorer, der spiller ind på en genoprettelse af området, og vi forventer, at politikerne tager børneområdet seriøst. Det skal prioriteres i de kommende budgetforhandlinger, siger hun.

Citathistorie: DR Østjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Annonce