Annonce
Kultur

Aarhus-kunstnere rusker op i Aalborg

Pia Møller-Lights værker har stærke grafiske udtryk. Her er hun med et par af dem. Hun er i bestyrelsen på Nordkraft. Foto: Hans Petersen

Ambitioner om at skabe ny statsanerkendt censureret udstilling i nyt nordjysk kulturcenter.

Der er initiativ og grøde i det århusianske kulturliv. Så meget, at der er overskud til, at flere kunstnere er stærkt engageret i at give nordjysk kultur et skub fremad.

11kuatrine1a3 Trine Rytter. Sculpture by the Sea. 04062008 Foto: Flemming Krogh

Det handler om aktiviteter i det nye dynamiske kultursted Nordkraft i Aalborg.

KP i Kunstbygningen i Aarhus

Her er de århusianske kræfter i samarbejde med nordjyder på vej til at skabe en ny, statsanerkendt censureret udstilling i lighed med Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus, Kunstnernes Sommerudstillig i Tistrup, Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie i København og Charlottenborgs udstilling.

To århusianske kunstnere er valgt ind i bestyrelsen for Nordkraft-udstillingen. Det er Mariane Lyngsø og Pia Møller-Light. De sidder der sammen med to nordjyder, Lisbeth Gjørtz Fast og Karen Brøgger.

»Den første udstilling, hvor vi deltog, foregik i Kedelhallen i 2012, men nu har vi fået bedre forhold i Kunsthal Nord og lavet aftaler om censurerede udstillinger i 2014 og 2016,« fortæller Mariane Lyngsø, der blev kåret som bedste udstiller på Kunstnernes Sommerudstilling i 2013.

Efter udstillingen i 2012 i Aalborg, hvor 27 kunstnere fra hele landet deltog med 61 værker, blev Foreningen Nordkraftudstillingen oprettet.

»I bestyrelsen har vi ønsket at skabe udstillingsrammer, der tilgodeser en bred vifte af kunstneriske udtryk, hvad der ikke var mulighed for i kedelhallen. Ved at holde udstillingen hvert andet år får vi arbejdsrum til at bevare og højne udstillingens niveau,« siger Mariane Lyngsø.

Hun har værksted hos Krapplakk på Oddervej i Højbjerg som nabo til et andet kunstnerkollektiv Chokoladefabrikken.

Det er meningen at skabe digital censurering, så kunstnerne ikke skal sende deres værker ind, men de bliver vurderet online.

»Først i tredje runde bliver der fysisk bedømmelse, så deltagerne skal sende deres værker. Ved at begynde digitalt, kan vi komme langt omkring i landet, også til udlandet,« siger Mariane Lyngsø, der tilføjer, at der også er skabt et stærkt panel af censorer.

»Det betyder meget for udstillingens omdømme,« siger Mariane Lyngsø.

Også blandt censorerne er Aarhus med.

Trine Rytter Andersen og Simon Grimm med Aarhus-fortid deltager foruden Frodo Mikkelsen, Jonna Pedersen og Jacob Vengelberg Sevel, der er inspektør på Kunsten i Aalborg, det nordjyske kunstmuseum.

Se også nordkraftudstillingen.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce