Annonce
Østjylland

Aarhus Lufthavn i storoffensiv: Syv lufthavne præsenterer store planer

I årevis har Aarhus Lufthavn arbejdet for at skabe bedre vejforbindelser til terminalerne ved Tirstrup. Nu løftes ønsket ind i et fælles udspil fra syv danske lufthavne. Arkivfoto
De største danske lufthavne er klar med syv fyrtårnsprojekter, der torsdag præsenteres for Folketingets transportudvalg. For Aarhus Lufthavn er bedre vejforbindelser afgørende.

ØSTJYLLAND: Bedre vejforbindelser til Aarhus Lufthavn - og allerhelst en motorvej med hastighedsbegrænsning på 130 kilometer i timen.

Det er et af ønskerne, som indgår i et nyt katalog fra de syv største lufthavne i Danmark.

Kataloget fremlægges torsdag for Folketingets transportudvalg, og udvalgets politikere præsenteres for lufthavnenes ønsker om nye motorveje, grønne trafikløsninger og bedre bus- og togforbindelser.

- Vores fælles mission er at gøre lufthavnene mere synlige i prioriteringerne af trafikinvesteringer. Lufthavnene er som andre elementer vigtige for, at infrastrukturen i Danmark hænger sammen. For Aarhus Lufthavn er det afgørende, at strækningen fra Djurslandmotorvejen til Grenaa opgraderes. Optimalt set til motorvej, men vi vil også nyde godt af eksempelvis flere spor til overhalinger, siger direktør Peter Høgsberg fra Aarhus Lufthavn ved Tirstrup.

Annonce

De syv fyrtårne

Danmarks syv største lufthavne er gået sammen om et katalog med vigtige projekter for luftfartens udvikling.

Der er syv fyrtårnsprojekter, som indenrigslufthavnene fremhæver som vigtige for den regionale udvikling og lufthavnenes udviklingspotentiale:

1. Motortrafikvej omkring Sønderborg.

2. Midtjyllands Lufthavn skal kobles bedre til kollektiv transport.

3. Grønne trafikløsninger koblet til lufthavnen på Bornholm.

4. Opgradering af rute 15 til Grenaa.

5. Den tredje Limfjordsforbindelse.

6. Hærvejsmotorvej med et hængsel ind fra Skærup.

7. Bedre bane- og vejforbindelser til Københavns Lufthavn.

Vigtige bindeled

De danske indenrigslufthavne - under navnet Danmarks Lufthavne - samarbejder om, at flytrafik kan binde Danmark endnu bedre sammen.

Lufthavnene har taget initiativ til at udarbejde et samlet investeringskatalog over infrastrukturprojekter.

Repræsentanter for lufthavnene har afholdt lokale møder med erhvervsliv, kommuner og organisationer. På den led er der identificeret lokale projekter, som indgår i det ny katalog.

- Danmarks Lufthavne ønsker at bidrage til at binde Danmark bedre sammen. Både erhvervslivet, turisterne og den enkelte dansker får stor gavn af, at man kan komme til og fra de forskellige regioner i Danmark nemt og hurtigt. Her spiller indenrigslufthavnene en central rolle, da de er med til at sikre en sammenhængskraft i hele landet, siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavn.

Til gavn for mange

I det ny katalog udpeger lufthavnene syv fyrtårnsprojekter.

Et af dem er den bedre vejforbindelse til Aarhus Lufthavn. I den bedste af alle verdener ønsker lufthavnen på Djursland en motorvej, hvor bilisterne må køre 130 kilometer i timen.

- Den bedre vejforbindelse er et godt eksempel på, at mange af lufthavnenes ønsker kommer den brede befolkning til gode. På Djursland har mange borgere brug for en bedre og hurtigere trafikåre til og fra Aarhus, ligesom færgefarten i Grenaa vil nyde godt af en bedre vejforbindelse, understreger Peter Høgsberg.

På Aarhus Lufthavns ønskeliste er der også et Bus Rapid Transit-system.

Det er busser, som via kørsel i egne spor sikrer passagerer fra de større byer i umiddelbar nærhed til lufthavnen kan komme hurtigt til og fra Aarhus Lufthavn.

Direktør Peter Høgsberg fra Aarhus Lufthavn vil gerne have mere fokus på veje, busforbindelser og anden infrastruktur omkring de danske lufthavne. Arkivfoto

Afgørende vækst

Aarhus Lufthavn har lige rundet knap 500.000 passagerer.

Målet er, at lufthavnen i 2021 når 900.000 passagerer. I 2024 skal passagertallet være helt oppe på halvanden million.

- I den forbindelse er infrastrukturen helt afgørende, påpeger Peter Høgsberg.

I kataloget fremhæver de syv lufthavne, at hurtig transport på tværs af landet går hånd i hånd med en indsats for klimaet.

- Den danske luftfartsbranche har forpligtet sig på en ambitiøs klimaplan. Det betyder, at den danske indenrigsflyvning - både fly og lufthavne - er CO2-neutrale senest fra næste år, vurderer Thomas Woldbye.

Aarhus Lufthavn har ambitiøse mål om at øge antallet af passagerer markant. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Aarhus Lufthavn raser over lille grænseåbning: - Vi er politiske gidsler

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

AGF

Så du Helmigs nye live-udgave af Malaga? Se eller gense hans hyldest til Aarhus her

Annonce